Fostul secretar de stat din Ministerului Justiţiei Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a decis demiterea lui Ovidiu Puţura din funcţia de secretar de stat
Ponta a decis demiterea lui Ovidiu Puţura din funcţia de secretar de stat

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea de judecător.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, a admis, miercuri, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, judecător detaşat în cadrul Ministrului de Justiţie.

Astfel, CSM a aplicat sancţiunea disciplinară constând în avertisment, pentru săvârşirea abaterii disciplinare privind „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Hotărârea de marţi poate fi atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a încălcat statutul magistraţilor, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător, potrivit acţiunii disciplinare întocmite de Inspecţia Judiciară.

Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare precizau pe 6 iunie, că împotriva fostului secretar de stat de la Ministerul Justiţiei a fost formulată o acţiune disciplinară, pentru că acesta a încălcat interdicţia de a ocupa o funcţie în afara celor compatibile cu cea de judecător, arăta Mediafax.

Pe de altă parte, Ovidiu Puţura declara că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una „nejustificată" pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

„În perioada în care am fost secretar de stat, am fost suspendat din magistratură, evident. Ei au avut o interpretare greşită a legii, de la ideea că am avut calitatea de judecător anterior şi ulterior numirii în funcţia de secretar de stat şi, astfel, aş fi fost incompatibil", a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Ponta a decis eliberarea din funcţie a lui Puţura

Premierul Victor Ponta a decis, pe 24 februarie, eliberarea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a lui Ovidiu Puţura.

„La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ovidiu Puţura se eliberează din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei", potrivit documentului publicat luni în Monitorul Oficial.

Ovidiu Puţura (PNL), judecător şi fost director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei, a fost numit, pe 17 mai 2012, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei.

Pe 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens.

Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la Ministerul Justiţiei.

Reprezentanţii ministerului arătau atunci, într-un comunicat de presă, că, potrivit legii, Guvernul poate aproba participarea persoanelor care deţin funcţia de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţii asimilate acestora, ca reprezentanţi ai statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) ori ca membri în Consiliul de Administraţie al regiilor autonome, companiilor sau societăţilor naţionale, instituţiilor publice ori ale societăţilor comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, de interes strategic sau în cazul în care un interes public impune aceasta.

Potrivit Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat, pe 15 ianuarie, în baza Legii 161/2003, Memorandumul privind participarea secretarului de stat Ovidiu Puţura, în calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC CFR SA. Astfel, Puţura poate fi şi secretar de stat, şi membru într-un consiliu de administraţie al unei societăţi de stat, nefiind în stare de incompatibilitate.

„Menţionăm faptul că, în acest sens, există şi punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate emis la 14.10.2013, la cererea domnului Ovidiu Puţura", adăugau reprezentanţii ministerului.

Adunarea Generală a Acţionarilor CFR SA a revocat pe 10 ianuarie întregul Consiliu de Administraţie, invocând managementul defectuos, şi a numit o nouă structură de conducere.

Din noul Consiliu de Administraţie fac parte Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei - ales şi preşedinte CA, Ovidiu Petrişor Artopolescu (membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Florin Luca (consultant financiar), Mircea Popa (secretar general la Departamentul pentru Energie) şi Constantin Sebeşean (manager privat).

Ultimii doi au fost numiţi în CA după ce Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori, şi George Ciobănaşu, auditor financiar, au renunţat la funcţia de administrator, la o săptămână de la numirea în această poziţie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Inspecţia Judiciară: „Ovidiu Puţura a încălcat statutul magistraţilor”. CSM urmează să decidă ce sancţiune aplică

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a încălcat statutul magistraţilor, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător, potrivit Inspecţiei Judiciare, CSM urmând decidă sacţiunea pe care o va aplica în cazul său.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite