UPDATE Judecătorii au respins cererea lui Horia Georgescu de înlocuire a arestului preventiv. Fostul şef al ANI îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu se află în arest preventiv FOTO Marian Iliescu
Horia Georgescu se află în arest preventiv FOTO Marian Iliescu

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu îşi va petrece sărbătorile în arest, după ce judecătorii Curţii Supreme au respins cererea acestuia de înlocuire a arestului preventiv. Pe 1 aprilie, procurorii au refăcut calculele prejudicului din dosarul în care acesta este acuzat ajungând la concluzia că pierderile aduse statului în acest caz sunt mai mari cu 10 milioane de euro decât suma stabilită iniţial.

Astfel, prejudiciul a fost calculat, iniţial, de DNA, ca fiind de 75 de milioane de euro. Ulterior, în urma centralizării unor informaţii şi date, procurorii au stabilit că statul a fost păgubit cu aproximativ 84 de milioane de euro.

Magistraţii Curţii Supreme au decis pe 18 martie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului şef al ANI Horia Georgescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP.


În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoraş (fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al Comisiei), Constantin Cătălin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Vişoiu şi Alexandru Florin Hanu (evaluatori). În schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drulă şi Neculai Nistor au primit arest la domiciliu.

Denunţat de Alin şi Dorin Cocoş

Denunţuri formulate de Dorin şi Alin Cocoş au stat la baza dosarului în care Horia Geogescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost arestat pentru abuz în serviciu, faptă comisă în perioada când făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.  

Concret, procurorii precizează că, în acest caz, pe 4 martie 2015, au făcut denunţuri omul de afaceri Dorin Cocoş, dar şi fiul acestuia. În urma declaraţiilor date de cei doi s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru luare de mită, faţă de Sergiu Diacomatu. Acesta ar fi primit 400.000 de euro pentru urgentarea soluţionării a patru dosare.

„După sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 10 martie 2015 Guvernul României a transmis Raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru privind verificările efectuate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în legătură cu modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001, prin care se sesizează încălcări ale dispoziţiilor legale privind modul de îndeplinire a atribuţiilor în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru perioada 2008-2011”, arată anchetatorii în referatul cu propunerea de arestare pentru Horia Georgescu şi celelalte şapte persoane reţinute în dosar.

Acuzaţiile aduse de procurori

Horia Georgescu, Ingrid Luciana Mocanu-Popa, Mihnea-Remus Iuoraş, Constantin-Cătălin Canangiu, sunt suspectaţi de abuz în serviciu, în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în legătură cu trei dosare de despăgubire.

Concret, procurorii susţin că, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (în 2008), ar fi emis în trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi  contrare prevederilor. 

Scopul acestora ar fi fost acela de a supraevalua imobilele evaluate cu sumele de aproximativ 60 milioane euro, din primul dosar, cu 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei, într-un al doilea dosar, iar în al treilea dosar imobilul urma să fie supraevaluat cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul  a 48.399.522 lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite