Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al Gărzii de Mediu susţine că mai mulţi oameni politici au încercat să intervină în controale. Sursele de poluare din Capitală

7
24 Sep 2021 22:10:20
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, susţine că pe durata mandatului său au fost mai mulţi oameni politici care au încercat să intervină în controalele de mediu. El afirmă că fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, ar fi făcut aceste intervenţii, iar un consilier al acestuia era chiar proprietarul unui depozit ilegal de gunoaie.

Berceanu face referire la un depozit de aproape un milion de metri cubi, ilegal, din Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3, care până acum nu a fost semnalat niciodată şi care a distrus caseta de evacuare a apelor menajere din Bucureşti rezultând trei sectoare inundate cu materii fecale, conform declaraţiilor făcute de fostul şef al Gărzii de Mediu la Digi24.

În ceea ce priveşte munţii de gunoi aruncaţi pe câmpurile din jurul Capitalei, Berceanu a declarat, într-un interviu anterior acordat HotNews.ro, că există un acord tacit din partea primăriilor, care ştiu despre această practică, dar nu fac nimic şi acuză „o cârdăşie între funcţionari ai statului, din diferite instituţii, şi oameni politici, care sunt implicaţi direct în afacerile astea şi structuri de crimă organizată”.

Octavian Berceanu atrage atenţia că poluarea sobelor care funcţionează pe bucăţi de mobilă şi plastic fac cât 100 de centrale.

„Mai este o poluare dată de încălzire. S-a răcit vremea. Sunt zeci de mii, poate sute de mii de centrale de apartament şi pornesc toate cam în aceleaşi intervale, dimineaţa şi seara, şi asta generează o poluare destul de mare, care iarăşi nu este risipită de curenţii de aer. Mai avem o poluare dată de sobele din Bucureşti. Nimănui nu-i place să vorbească despre faptul că mulţi oameni, chiar în centrul Bucureştiului, au sobe şi nu pun lemne pe foc, pentru că lemnele au ajuns să fie aproape 700 de lei metru cub, dublu faţă de anii precedenţi. Asta înseamnă că folosesc şi alte lucruri: bucăţi de mobilă, bucăţi de PAL, de PVC, uleiuri, orice poate arde, plastic. Am găsit foarte mult PET-uri care sunt arse, bucăţi de plastic şi poluarea unei astfel de sobe care funcţionează pe bucăţi de mobilă şi plastic face cât alte 100 sau 200 de centrale de apartament. Şi mirosul este foarte puternic se resimte într-un cvartal de blocuri”, a susţinut Berceanu.

Potrivit fostului şef al Gărzii de Mediu  avem şi  „o poluare periurbană dată de activitatea industrială, în mod special de depozitele de deşeuri”. 

„Este o poluare olfactivă puternică, cu hidrogen sulfurat, lucrăm şi aici să verificăm instalaţiile astea cum funcţionează, dacă sunt arse gazele la 100 de grade sau sunt la 300 cum am descoperit în câteva locuri. Mai este o poluare pe care o importăm şi nu avem ce să facem aici, sau Garda de Mediu este limitată. Este poluarea dată de praful de ogoarele din jurul Bucureştiului, din zona despăgubită numită Sahara Olteniei, unde avem o sută de mii de hectare de nisip. Vânturile încep să bată foarte puternic şi ridică nisipul şi praful de acela şi-l aduc peste Bucureşti, noi neavând niciun fel de centură verde a Bucureştiului care să se oprească sau să dirijeze curenţii de aer şi să oprească în frunze praful ăsta, îl suportăm ca atare”, a mai spus Berceanu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ilie de la sculărie
24.09.2021, 22:17:03

"El afirmă că fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, ar fi făcut aceste intervenţii" Fals domnule pseudo jurnalist. Tavi nu a dat niciun nume, ce avea de zis a oferit in interiorul unei plangeri penale. Nu are nicio obligatie sa genereze spectacol la TV. Articol scris la volum iar calitatea este de cea mai joasa speta.

+15 (15 voturi)
Ilie de la sculărie
24.09.2021, 22:18:50

Va recomand sa ma mutati pe site la GSP, acolo o sa fiti in mediul dumneavoastra, acela a dejectiilor clickbait.

+13 (13 voturi)
Ilie de la sculărie
24.09.2021, 22:19:40

sa va* mutati

+11 (11 voturi)
M. Popescu
25.09.2021, 05:37:38

De cateva zile a fost schimbat Octavian Berceanu si deja calitatea aerului s-a degradat. Astazi la ora 5:30 in Bucuresti (zona mea) este miros de ars. Si ieri a mirosit. A fost o perioada de luni de zile in care nu a mai mirosit asa. Nu e doar parerea mea. Am verificat pe aqicn.org si intr-adevar, calitatea aerului in Bucuresti este considerata "moderata". Destul de prost avand in vedere ca e dimineata si inca nu e frig.

+1 (1 vot)
constantin rebegea
24.09.2021, 22:35:03

Chiar ma intrebam cand va incepe sa dea pe goarna! Uite , a inceput. Nu stiu cine este sfatuitor sef la USR dar e gramada, fara gluma si foarte sincer.

-11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările