Eveniment

articolul anterior articolul urmator

FOTO În ce condiţii mizere ţineau braconierii spanioli peştii înainte de a fi trimişi în România. Înainte de expediere, erau curăţaţi cu înalbitor de rufe

11
15 May 2019 20:13:19
Autor: Valentin Bolocan

Poliţia Naţională Spaniolă a făcut publice o serie de detalii ale operaţiunii făcute împreună cu colegii lor din România, Ungaria şi Franţa. unei puternice reţele de traficanţi de peşte contaminat cu substanţe extrem de periculoase, care este braconat în ţări ca Italia, Spania sau Franţa şi care este vândut în România.

Astfel peştele pescut în bazinul Ebro ara depozitat şi prelucrat primar în condiţii insalubre, iar înainte de a fi trimis în România, era “tratat” cu înălbitor de rufe pentru fi scăpat de mirosul de hoit. Poliţiştii spanioli au arestat în această operaţiune şapte persoane care au fost duse la audieri. 
 
Reamintim că maţi, simultan, în România, Franţa, Spania, Ungaria şi Italia au fost puse în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie.  Numai în România, poliţiştii au executat 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. La aceste misiuni, alături de ofiţerii români au participat şi  reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. „La rândul lor, poliţiştii români au participat la acţiunile similare care au avut loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL”, a comunicat Poliţia Română.
Multinaţionala braconierilor
 
 
Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Reţeaua nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de „obiectul de activitate”, braconaj piscicol, transport marfă şi comercializare. „Sunt informaţii relevante că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maxim admisă pentru consum, tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare", a declarat despre acest caz ministrul Carmen Dan, într-o conferinţă de presă la sediul IPJ Bihor. 
 
Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. 
 
Peştele confiscat a fost distrus
 
Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat cu ajutorul unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale", precizează poliţiştii. În total au fost confiscate 30 de tone de peşte, impropriu consumului. Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată. 
 
Pescuit în foste zone industriale
 
Mariana Munteanu, preşedinta Patronatului Peştelui din România ne-a declarat că peştele comercializat de traficanţi era de apă dulce (somn, ceap, şalău) şi că acesta ajunge la vânzare la un preţ mult mai mic decât cel autohton. “Era o adevărată reţea care acţiona de mai multă vreme şi despre care noi am informat ANSVSA. Peştele era braconat din ape din Spania, Franţa şi Italia unde pescuitul este interzis pentru că apa este infestată cu diverse substanţe. Este vorba de unele râuri aflate în zona unor foste arii industriale. Recolta ajungea în România cu acte false de provenienţă. Mai mult, în acele acte false erau trecute cantităţi mult mai mici decât cele aflate efectiv în respectivul transport. Şi culmea este că fiind vândut la un preţ mic acest peşte infestat se vindea extrem de repede”, a încheiat Mariana Munteanu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Serbanescu Serbanila
15.05.2019, 21:25:49

"La rândul lor, poliţiştii români au participat la acţiunile similare care au avut loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei" Asta inseamna ca din retele faceau parte si cetateni romani.

0 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
16.05.2019, 01:02:29

Braconierii spanioli sunt sub limita saraciei....ca si ai nostri....dar cel putin la noi au invatat meserie de la Lipoveni.

Voluntat Solis
15.05.2019, 22:18:03

Articol din El Pais mentioneaza ca toti membrii grupului de braconieri sunt romani. Intre El Pais si Adevarul, ii cred pe jurnalistii spanioli Si atunci de ce Adevarul afirma ca "braconieri spanioli"?? Cand de fapt ei sunt toti romani.

-1 (3 voturi)
Popa Razvan
16.05.2019, 01:26:43

Mariana Munteanu, preşedinta Patronatului Peştelui din România => “Era o adevărată reţea care acţiona de mai multă vreme şi despre care noi am informat ANSVSA." Aici e cheia, baieti: - de cat timp? - de cat timp se stia dar pestele continua sa intre pe piata? - de ce nu au actionat de la prima informatie si-au lasat consumatorii sa fie intoxicati? Tot cucoana in cauza afirma: "Şi culmea este că fiind vândut la un preţ mic acest peşte infestat se vindea extrem de repede” - de ce e culmea? - faptul ca stiau ca se vinde repede indica clar ca au observat fenomenul. Concluzia imi pare ca e una singura: au preferat sa mearga cu munca de cercetare pe filiera infractionala in timp ce marfa continua sa ajunga pe mesele oamenilor. O simpla analiza putea sa indice gradul de intoxicare a pestilor cu diverse substante iar prima lor preocupare trebuia sa devina sa opreasca otravirea oamenilor. Cum este evident ca saracii il consumau este la fel de clar ca datorita pretului ei deveneau clienti fideli. Cu alte cuvinte, persoanele continuau sa fie expuse iar autoritatile permiteau in continuare vanzarea. As fi foarte curios sa aflu doar doua detalii: 1) cat timp le-a luat sa se miste? 2) cat peste a fost consumat in tot acel interval de timp?

¡Ay, caramba
16.05.2019, 07:16:59

La cum merg treburile in Romania, inclin sa cred ca, daca nu se sesizau politistii spaniolii, afacerea ar fi mers la infinit. Mancau romanii peste radioactiv pana straluceau la licuricii.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)