FOTO VIDEO Cum arată avionul-spital al suedezilor, care se transformă în unitate de terapie intensivă în doar trei ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ministerul Afacerilor Interne
FOTO Ministerul Afacerilor Interne

Exerciţiul Seism 2018 a presupus şi aducerea în ţară a unei aeronave suedeze care se transformă cu uşurinţă în salon medical de terapie intensivă.

GALERIE FOTO

Aparatul de zbor, care este unul comercial, facilitează astfel transportul şi tratamentul pacienţilor pe perioada zborului. 

Prin montarea unei platfome hidraulice, pacienţii pot fi tractaţi cu uşurinţă de la bordul aeronavei. De asemenea, aeronava este echipată cu tărgi mobile cu aparatură de terapie intensivă, transmite Ministerul Afacerilor Interne. 

Exerciţiul EU-ModEX, axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC), este o continuare a exerciţiului Seism 2018. Acesta este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Observatori şi participanţi din 26 de state

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din 26 de state, membre UE dar şi ţări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Ultimul bilanţ al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) arată că în cadrul exerciţiului Seism 2018, peste 1.100 de persoane au fost salvate, în cursul nopţii trecute, alte peste 200 de persoane fiind prinse încă sub dărâmături şi peste 800 - dispărute. În urma cutremurului simulat şi a replicilor acestuia, se înregistrează peste 4.300 de morţi, peste 8.000 de răniţi şi aproximativ 50.000 de persoane fără adăpost.

În continuare, rămân funcţionale taberele de sinistraţi din localităţile Afumaţi şi Voluntari, din judeţul Ilfov, precum şi cele trei tabere organizată la Arena Naţională din Bucureşti, cu o capacitate totală de peste 30.000 de persoane.

Pentru acordarea asistenţei medicale pentru persoanele rănite sunt funcţionale două spitale mobile româneşti, spitalul mobil israelian, spitalul mobil austriac, spitalul mobil italian şi cel norvegian.

Cutremur major produs în zona Vrancea

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş.

Luni, la ora 16.45, a avut loc o nouă replică, în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă a fost, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite