FOTO Atacul talibanilor de la Kabul, respins şi de contractorii români. Corespondentul de război al RRA: „Au avut doar o armă la cinci oameni!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La operaţiunea, de luni, de respingere a atacului talibanilor asupra cartierului diplomatic din Kabul au participat şi mai mulţi luptători români. Este vorba de 20 de foşti militari, veterani de război în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, aflaţi sub contract cu o firmă de securitate canadiană.

Conform unor date, românii nu ar fi avut suficiente arme cu care să riposteze în momentul în care a început asaltul asupra bazei, dezvăluie corespondetul de război al Radio România Actualităţi, Mario Balint, citat de libertatea.ro.

Cei 20 de români, veterani de război, se află şi la această oră în Cartierul Verde în baza unui contract de consultanţă, încheiat cu o companie de securitate canadiană din Quebeq, şi au preluat multe din principalele sarcini privind securitatea cartierului diplomatic. “După explozie, nepalezii de la cel mai apropiat post au fugit şi s-au ascuns. Talibanii au intrat pentru că nu mai era nimeni care să asigure protecţia în interior. I-au luat ca din oală, iar atacul a ţinut destul de mult, pentru că a durat până au făcut rost de arme. Aveau o armă la cinci persoane pe palierul lor. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi intrat în dormitoare”, a mai declarat pentru sursa citată, corespondentul de război al postului public de radio, Mario Balint.

Imagine indisponibilă

Reaminitim că atacul s-a petrecut luni seara, la ora locală 21.45. Talibanii au vizat complexul rezidenţial Green Village (Cartierul Verde) aflat undeva în zona de N-E a Kabulului. Green Village este un complex rezidenţial securizat, destinat doar străinilor, unde accesul este foarte dificil, chiar imposibil pentru localnici. Complexul, care este înconjurat de un gard imens de beton, adăposteşte sedii de firme şi organizaţii neguvernamentale, dar şi spaţii de cazare, terenuri de sport şi restaurante.

Camionul încărcat cu explozibil a intrat într-un gard, pe latura vestică şi a distrus o bună parte din el. S-a produs astfel o breşă prin care atacatorii au intrat în complex şi au început să tragă la întâmplare. Potrivit martorilor, schimbul de focuri a durat câteva ore. Explozia a fost devastatoare. A creat un crater uriaş în şosea şi a distrus zeci de clădiri pe o rază de câteva sute de metri.

Atacul s-a produs pe fondul informaţiilor privind o retragere importantă a trupelor americane din Afranistan şi în contextul pregătirii ţării pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 28 septembrie. Talibanii se opun alegerilor şi au anunţat că vor întrerupe procesul, în timp ce Kabulul a precizat că va asigura securitatea în timpul scrutinului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite