FOTO Căutătorii de comori din adâncul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scafandrii Oceanic Club cercetează una dintre multele epave din Marea Neagră care-i atrag pe căutătorii de comori
Scafandrii Oceanic Club cercetează una dintre multele epave din Marea Neagră care-i atrag pe căutătorii de comori

Grupuri de scufundători coboară în apele Mării Negre, din februarie până în noiembrie, în căutarea ruinelor şi a epavelor.Epavele şi comorile aflate la adâncime sunt lăsate de stat la dispoziţia căutătorilor de comori, pentru că nicio lege nu protejează rezervaţiile arheologice subacvatice şi nici navele scufundate.

Un loc preferat de explorare este în faţa Cazinoului din Constanţa, unde se află danele scufundate ale vechiului Port Tomis, zonă neexploatată încă.

Cei care dispun şi de bărci pneumatice cu motor, se aventurează departe în larg, unde vestigiile nu sunt încă tulburate. Din februarie până toamna târziu, grupuri de scufundători coboară în adâncurile Mării Negre în căutare de suveniruri rare.

O firmă de scufundări din Constanţa a găsit mai multe epave pe fundul Mării Negre. „Echipele noastre de scafandri au localizat o epavă scufundată în anul 1943, o navă germană de tip Raumboot. În anul 2008, echipa a descoperit un submarin clasa Scuka, avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat Doina Geană, reprezentantul firmei Aquarius Dive Center.

„Accesul ar trebui interzis pentru public"

În patrimoniul naţional nu intră decât siturile submerse ale cetăţilor Tomis şi Callatis ca fiind prelungiri sub apă ale obiectivelor de pe uscat. „Cu sprijinul italienilor de la Centrul de Formare Profesională din Palermo, se va evalua situaţia epavelor", a declarat Constantin Chera, cercetător la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Biologii marini solicită o lege privind accesul cu echipamente de scufundare la vestigiile de pe fundul mării. „Ar trebui strict reglementat accesul cu echipamente de scufundare în zonă. Practic, aşa cum au procedat şi Grecia, Turcia, Italia, Franţa, Croaţia, ar trebui interzis accesul cu echipamente autonome pentru public", a spus Răzvan Popescu Mirceni, coordonator la Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţia Mediului Marin Oceanic-Club.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite