FOTO Moş Chiriac, după ce a prins al patrulea potop: "Apele mi-au luat tot" / Salvaţi din calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta Malic, o mămică de 25 de ani din Poienile Oancei, Neamţ, şi bebeluşul ei au ajuns la spital transportaţi în cupa excavatorului, în timp ce la Suceava familiile izolate de inundaţii au fost ajutate. Zeci de mame şi copii din localitatea Voivodeasa, Suceava, izolată de ape, s-au refugiat în căminul cultural, singurul loc în care se mai pot adăposti.

Moldova este sub ape. De la oră la oră, nivelul apelor creşte, mii de oameni fiind evacuaţi. Pagubele cresc şi ele cu fiecare ploaie. Peste 1.200 de familii din comunele nemţene Dămuc şi Bicaz-Chei s-au trezit în noaptea de miercuri spre joi cu viitura în case.

Citiţi şi:

Inundaţia care a adus civilizaţia în casele foştilor sinistraţi din Banat

IALOMIŢA: DIGUL DE LA FETEŞTI CEDEAZĂ, ÎN CIUDA EFORTURILOR DE CONSOLIDARE

Boc: "Militarii trebuie să-şi facă datoria la inundaţii, chiar dacă li se taie din salarii !"

Cod roşu pe Dunăre, Siret şi Prut/ Fenomenul de remuu pe Siret se manifestă pe circa 25 de kilometri

Botoşani: Nu au putut să îşi salveze bunurile pentru că ajutau alţi oameni

FOTO-VIDEO-„Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă, dacă tot ne pluteşte canapeaua "

Iaşi: „Adevărul" sare în ajutorul sucevenilor lăsaţi fără case de puhoaie

Ultima oră: Dunărea întoarce râul Călmăţui din drum/ Echipele ISU, cu ochii pe Insula Mare, pregătite să evacueze 4.000 de oameni

Alertă: Dunărea a cucerit o parte din strada Împăratul Traian/Află de aici ce cotă a atins fluviul

Apele au măturat acolo zeci de gospodării, iar oamenii s-au retras pe dealuri ca să scape de furia torenţilor formaţi după o rupere de nori.

La Botoşani, viitura de pe Jijia a acoperit într-un sfert de oră 12 gospodării din localităţile Truşeşti şi Buhăceni. Zeci de oameni fuseseră evacuaţi cu doar câteva minute înainte.

Peste 1.000 de case au fost inundate în cele 34 de localităţi din Suceava afectate miercuri de viituri. În două ore, 500 de familii au rămas şi fără case, şi fără culturi.

Neamţ: A născut cu moaşa

La Poienile Oancei, în Neamţ, o femeie de 25 de ani a fost prinsă miercuri după-amiază de chinurile naşterii în satul rupt de restul lumii din cauza râului Siret. Familia tinerei a trăit momente de panică. „Când am sunat la Salvare, mi-au spus că nu pot trece spre Roman din cauza Siretului. Atunci l-am trimis repede pe bărbat după moaşa din sat", a povestit Georgeta Malic. Femeia a adus pe lume o fetiţă, dar tot a trebuit să ajungă la spital.

„Am trimis o maşină la Poienile Oancei să aducă femeia până la podul de la Luţca, de unde nu se mai poate circula", a declarat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.

Siretul crescuse cu un metru şi jumătate peste şosea în imediata apropiere a podului spre Roman.

Georgeta Malic a ajuns la spital cu excavatorul

image

„Cu şalupa nu se putea trece pentru că apa e plină de trunchiuri care curg la vale. Cea mai sigură soluţie a fost Wola, pentru că are 13 tone greutate. În cupă am pus fân, deasupra două pături şi apoi s-a urcat moaşa şi mama cu copilul", a mai spus primarul Iacob. Din localitatea Luţca, mama a fost preluată de un echipaj al ambulanţei care a dus-o la Maternitatea Spitalului Roman.

Suceava: Nemâncaţi de 24 de ore

O echipă de jurnalişti de la „Adevărul" a ajuns ieri după-amiază în satul sucevean Voivodeasa şi le-a împărţit sinistraţilor apă, pâine, salam, conserve, dulciuri şi pături.

Jurnaliştii, ajutaţi de jandarmi, au trecut pe o bârnă de lemn peste râul Voivodeasa pentru că podul a fost măturat de viitură. „Mulţumim mai ales pentru apă, că nu am mai băut niciun strop de aseară (n.r. - miercuri seară). Toate fântânile sunt pline de mâl", a spus printre lacrimi Eugenia Damian (31 de ani), mamă a cinci copii.

Ea s-a refugiat în căminul cultural împreună cu încă trei mame şi 23 de copii. Niciunul nu mai mâncaseră nimic de peste 24 de ore. Bărbaţii s-au întors la casele de peste râu să vadă ce mai pot salva.

„A fost prăpăd! Am învelit fetiţa într-o pătură şi am fugit când am văzut puhoiul. Copiii sunt singura avuţie care ne-a mai rămas!", a spus Camelia Marcu (27 de ani), care-şi ţinea în braţe fetiţa de zece luni.

"Mulţumim mai ales pentru apă, că nu am mai băut niciun strop de aseară."

Eugenia Damin
sinistrat

Potopul l-a lovit de patru ori în viaţă

Dami Chiriac s-a întors în gospodăria inundată  Foto: B. Dimofte



De zeci de ani, locuitorii din cartierul gălăţean Barboşi trăiesc cu teama că se vor trezi cu Siretul în casă la fiecare ploaie sau viitură. La 300 de metri de gară, pe malul Siretului, se află zona cunoscută de localnici sub numele de „La porcărie".

Cei care au decis să trăiască acolo au venituri foarte mici şi trăiesc de pe o zi pe alta mâncând ce creşte prin ogradă. De câte ori plouă câteva zile la rând se roagă să nu vină Siretul mare şi să-i lase fără un acoperiş deasupra capului.

Printre ei, Dami Chiriac (79 de ani), care s-a mutat în cartier înainte de Revoluţie. „Stau aici de 22 de ani. Am trecut prin patru inundaţii mari, dar ca anul acesta parcă nu a fost  niciodată. Mi-a luat tot!", a spus Chiriac.

Ca o ironie a sorţii, în timp ce se plimba cu barca prin curte, pentru a mai recupera câte un lucruşor de sub apă, nea Dami a dat drumul la un radio cu baterii, la care cânta de zor Gil Dobrică „Hai acasă!". „Măcar să avem şi noi parte de puţină atmosferă dacă tot  ne pluteşte canapeaua", ne-a spus moşul pe un ton hâtru.

Petruţa Cincu este mamă a trei copii şi a ajuns să se adăpostească de furia naturii într-un container pe care-l împarte cu o altă femeie. „Stau aici de câteva zile. Casa mea este chiar lângă Siret şi acum nu a mai rămas absolut nimic din ea. Copiii mi i-a luat Protecţia Copilului înainte de a veni apele. Acum stau aici pentru că nu am unde să mă duc", a spus femeia.

Colega sa de suferinţă, Gherghina Pocora (73 de ani),  se odihneşte pe timpul zilei, iar noaptea îşi păzeşte modesta agoniseală. „Am nouă vaci. Astea sunt singura mea avere. Acum sunt pe islaz, iar noaptea trebuie să stau lângă ele. N-am ce să fac. Dacă îmi mor sau mi le fură cineva şi pe astea, mor şi eu de foame", spune bătrâna, care trăieşte de mai bine de un deceniu pe malul Siretului.

Ajutor de la Guvern

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că cel mai târziu astăzi familiile celor 22 de persoane dispărute în urma inundaţiilor vor primi ajutorul de stat în valoare de 5.000 de lei. În plus, pentru sinistraţii din zonele calamitate vor fi distribuite ajutoare sub formă de apă şi pături.

Ministrul Şeitan a declarat că Executivul ia în calcul apelarea la Fondul European de Solidaritate al Uniunii Europene: „Sunt două condiţii pentru a putea accesa Fondul: fie ca paguba să fie mai mare de 3 miliarde de euro, şi nu cred că este, fie ca ea să depăşească 0,6% din PIB şi aici cred că ne încadrăm".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite