FOTO Scumpirea ţigărilor face să duduie piaţa neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paparazzii „Adevărul“ au surprins ieri în zona Obor din Bucureşti mai mulţi speculanţi în timp ce vindeau ţigări netimbrate
Paparazzii „Adevărul“ au surprins ieri în zona Obor din Bucureşti mai mulţi speculanţi în timp ce vindeau ţigări netimbrate

Odată cu creşterea accizelor la tutun, profiturile speculanţilor s-au mărit, iar fumătorii cumpără ţigări pe sub mână la jumătate de preţ. Pachetele de ţigări cumpărate din duty-freeuri, mai ieftine fiindcă sunt scutite de taxe, sau cele aduse de contrabandişti din Republica Moldova au invadat piaţa.

GALERIE FOTO

Scumpirea, de la 1 ianuarie, a ţigărilor cu 1,1 lei pe pachet a dus la înflorirea speculei. Vameşii au început să se mobilizeze pentru a preîntâmpina traficul peste graniţă, iar poliţiştii au ieşit la pândă în pieţele din marile oraşe. Cu toate acestea, reporterii „Adevărul" au reuşit să cumpere ţigări netimbrate cu până la 40% mai ieftine decât cele din magazin.

Cele şase magazine duty-free din Vama Porţile de Fier I au înregistrat, în primele zile de după Sărbători, vânzări mai mari cu 20 de procente faţă de ultima săptămână a lui 2009. Un cartuş de Kent sau de Marlboro costă aici cel mult 11 euro, adică mai ieftin cu 50% decât în tutungerie.

2010 va fi anul scumpirilor

„Am un vecin care n-are serviciu, dar se ocupă numai cu chestia asta, cu vama. Ia ţigări din duty-free şi apoi le vinde prin cartier. Eu de la el cumpăr. Iau pachetul de Pall Mall cu 6 lei şi îmi convine pentru că la magazin trece de 8 lei", ne-a spus Doru Popa, un fumător înrăit.

Aceeaşi situaţie şi în vămile Nădlac sau Vărşand, de la graniţa cu Ungaria. „Nu ţinem nimic asupra noastră pentru a nu ne crea probleme. Recunosc că nu e aceeaşi calitate a mărfii, dar ne mobilizăm şi noi cum putem", mărturiseşte un comerciant din apropierea Vămii Nădlac.

Creşterea accizelor îi îmbucură pe comercianții țigărilor fără timbru

Plafon în magazinele duty-free

Afacerile bişniţarilor de ţigări netimbrate din Turnu Severin ar putea fi date peste cap în perioada următoare deoarece Guvernul vrea să impună un plafon de vânzare pentru duty-freeuri.

Clienţii acestui tip de magazine nu vor mai putea cumpăra decât cel mult 200 de ţigarete, 100 de ţigări, 50 de ţigări de foi şi 250 de grame tutun de fumat. În ceea ce priveşte băuturile spirtoase, cantitatea maximă permisă va fi limitată la 2,5 litri.

De asemenea, clienţii nu vor mai putea achiziţiona mai mult de 20 de litri de vinuri şi băuturi fermentate, 25 de litri de bere şi 5 litri de produse intermediare. În cazul în care marfa cumpărată depăşeşte limitele menţionate, magazinul duty-free va trebui să plătească accize în termen de cinci zile de la vânzare.

„Am auzit despre aceste restricţii şi cred că ar fi bine-venite pentru că ar limita fenomenul contrabandei. Deocamdată nu am primit nimic oficial", ne-a declarat şeful Biroului Vamal Porţile de Fier I, Titu Neţoiu.

Poliţiştii de Frontieră severineni cred că în perioada următoare traficul cu ţigări netimbrate va creşte. „Ne aşteptăm la o intensificare a fenomenului traficului ilicit cu ţigări netimbrate atât în punctele de trecere a frontierei de la Orşova şi Severin, cât şi la frontiera verde. Vom mări numărul filtrelor pe care le facem împreună cu Poliţia şi Garda Financiară", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisarul-şef Valeriu Pera.

Bişniţarii vor scumpi tutunul de contrabandă

În pieţele mari din majoritatea oraşelor, vânzătorii de ţigări netimbrate au început să fie „deranjaţi" de poliţişti. În Bucureşti, zonele în care se vinde tutun moldovenesc sunt cunoscute de mult, doar că acum, în contextul noului val de scumpiri, autorităţile au început să-i vâneze pe „micii afacerişti".

Astfel, din zona Bucur Obor au fost confiscate ieri de oamenii legii peste 2.100 de pachete de ţigări. Şi în celelalte pieţe în care contrabandiştii şi-au făcut cuiburi s-au efectuat controale.

Din această cauză, vânzătorii din Piaţa Sudului, din zona Brâncoveanu, sau din faţa staţiei de metrou Crângaşi şi-au luat mai multe măsuri de precauţie. „După ce au intrat în ăia de la Obor, ne aşteptăm să vină şi la noi. Deocamdată ne vedem în continuare de treabă, că altceva nu avem ce să facem", spune unul dintre bişniţarii din Crângaşi.

Tot el explică de ce oamenii preferă să cumpere ţigări de contrabandă, chiar dacă nu au calitatea celor care se găsesc în comerţ: „Dacă poate omul să cumpere pachetul de Winston sau de ţigări Slims cu 5 lei, de Kent lung cu 7,5 lei, sau de Marlboro cu 6 lei, de ce să se ducă la magazin să dea dublu sau aproape dublu pe el, că tot ţigări sunt până la urmă", zice tânărul.

Cu toate că, în urma scumpirii tutunului, se bucură de vânzări mai mari decât cele din anul trecut, negustorii spun că, în curând vor fi obligaţi şi ei să mărească preţurile, chiar dacă asta ar însemna să piardă din clienţi.

Basarabence împachetate în ţigări

În dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani negri, contrabandiştii găsesc fel de fel de modalităţi pentru a introduce ţigările în ţară. 17 basarabence au încercat duminică după-amiază să introducă în România peste 2.500 de pachete de ţigări. Femeile, care se îmbrăcaseră la propriu în pachetele de tutun, au avut ghinionul să fie descoperite de poliţiştii de frontieră care le-au „dezbrăcat" de marfă. (A contribuit Dorin Irimia)

Traficul creşte odată cu taxele

De la introducerea accizelor la tutun şi a taxei pe viciu, în 2005 respectiv 2006, până în prezent, ţigările s-au scumpit în fiecare lună, mai ales în perioadele de creştere a impozitării. Consumul efectiv nu a scăzut însă. Ceea ce înseamnă că românii au migrat în proporţii tot mai mari către piaţa neagră a tutunului, estimată acum la aproape 500 de milioane de euro. De altfel, din totalul pieţei româneşti de ţigarete un sfert înseamnă contrabandă, arată producătorii autohtoni.

Ei se aşteaptă ca până la finele lui 2010 aceasta să depăşească 30%, ca urmare a creşterii accelerate a accizelor aferente produselor din tutun. Anual, un român fumează, în medie, 1.392 de ţigarete, în timp ce în Bulgaria, media ţigărilor pe cap de fumător este de 2.793 de ţigări pe an, iar în Ungaria consumul mediu este de 2.152 de ţigări de persoană pe an. În România au fost fumate aproximativ 34,5 miliarde de ţigarete care au costat peste 2,5 miliarde de euro. Dan Străuţ

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite