Eveniment

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Cel mai performant sistem american antirachetă - THAAD - veghează la Deveselu

3
7 Jun 2019 11:48:15
Autor: Valentin Bolocan
La sosirea la Deveselu sistelele THAAD au fost păzite de paraşutişti americani FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson
La sosirea la Deveselu sistelele THAAD au fost păzite de paraşutişti americani FOTO US Army by Sgt. 1st Class Jason Epperson

THAAD, cel mai performant sistem antirachetă american, a fost amplasat la Deveselu, este funcţional şi va veghea spaţiul aerian aliat până când scutul de tip AEGIS, amplasat în localitate de americani cu câţiva ani în urmă, va trece prin lucrările de reactualizare. Concret, la solicitarea NATO, americanii au instalat la Deveselu două lansatoare THAAD cu câte opt interceptoare, care pot doborî rachete balistice.

La punerea în funcţiune a sistemelor THAAD, oficialii militari americani şi români au subliniat din nou că lansatorul AEGIS aflat acum în pline lucrări de actualizare cu interceptori de ultimă generaţie are un scop pur defensiv şi că idea că acesta ar putea executa misiuni ofensive este numai un produs al propagandei Moscovei. 
 
Este pentru prima dată când un astfel de sisteme THAAD sunt aduse în Europa şi puse sub comandă NATO. Militari americani din 69th Air Defense Artillery Brigade, 32nd Army Air and Missile Defense Command, Fort Bliss (Texas), le-au descărcat pe Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu după ce le-au adus la Constanţa la bordul unor avioane de transport C-17 Globemaster III şi C-130 Hercules.
 
Hit-to-kill
 
Ca şi AEGIS, sistemul THAAD a fost conceput să fie pur defensiv, este foarte eficient, dar şi destul de costisitor. Astfel, factura achitată de armata americană pentru aceste sisteme antibalistice ajunge la 3 miliarde de dolari. Spre comparaţie, costul scutului de la Deveselu depăşeşte numai cu puţin un miliard de dolari. 
 
Performanţele sistemului sunt remarcabile, pe măsura preţului. Racheta  interceptoare a THAAD are o lungime de şapte metri, atinge o altitudine de 150 de kilometri, cu o viteză maximă de 8 Mach, cam 3 kilometri pe secundă. 
 
 
Vehiculele de lansare au o lungime de 12 metri şi o lăţime de 3,25 metri şi sunt echipate cu 8 rachete interceptoare. THAAD poate ataca racheta ţintă în aproape toate fazele de zbor, dar mai ales în partea terminală a evoluţiei.
 
THAAD este conceput pentru a lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară şi a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul se bazează, ca şi sistemele AEGIS, pe energia sa cinetică de impact pentru a distruge racheta ţintă (principiul hit-to-kill). Mai exact interceptorul THAAD are o forţă de lovire aşa de mare încât nu are nevoie de încărcătură explozivă. 
 
THAAD a fost iniţial programat pentru implementare în 2012, însă instalarea efectivă a avut loc în mai 2008. THAAD a fost desfăşurat, printre altele,  în Guam, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Coreea de Sud, iar acum ajunge, pentru o peroadă de timp, şi în România.
 
Analize riguroase pentru evitarea contramăsurilor inamice
 
Până a devenit operativ, sistemul THAAD a fost îndelung supus unor analizele de vulnerabilitate şi letalitate de către U.S. Army Research Laboratory. Astfel s-a verificat dacă funcţionarea THAAD poate fi influenţată de interferenţe electromagnetice produse de un eventual inamic. În acelaşi timp s-au dezvortat sisteme care pot evita eventualele contramăsuri electronice sau în infraroşii ale ţintei. 
Practic, sistemul THAAD a fost proiectat, construit şi integrat de compania Lockheed Martin în calitate de contractor principal, dar diverse componente sunt furnizate de Raytheon, Boeing, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, BAE Systems şi Oshkosh. 
 
Teste cu rezultate împărţite
 
Testele iniţiale, efectuate în faza de dezvoltare, între anii 1995 şi 1999, au avut rezultate împărţite. Dacă primele două au fost unele de succes, următoarele şase s-au finalizat cu ratarea ţintei. Cauzele au fost divese începând de la probleme de soft şi terminând cu unele defecţiuni mecanice sau electrice. În fine, ultimele două teste au fost unele reuşite, iar conceptul THAAD a fost finalizat şi s-a trecut la fabricaţia de serie. 
 
La testările finale efectuate în perioada 2005-2017 rata de succes a fost mult mai mare, specialiştii militari considerând că sistemul este unul de reuşit. Concret, din cele 17 teste numai 4 au fost considerate neconforme. De precizat că la unele teste s-au efectuat chiar şi trageri multiple fiind vizate mai multe ţinte simultan. 
 
Mai mult, potrivit datelor oficiale ale Lockheed Martin, THAAD a a avut o  rată de succes de 100% în ultimele teste de dezvoltare şi de operare. Acelaşi rată de succes este susţinută şi de agenţia americană de apărare antirachetă.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

_Turbatu_
7.06.2019, 12:22:00

THAAD poate ataca racheta ţintă în aproape toate fazele de zbor, dar mai ales în partea terminală a evoluţiei. Interesant. Nu c-as fi vreun expert, dar eu stiam ca THAAD intercepteaza DOAR in faza terminala. Pentru faza intermediara este responsabil AEGIS, ceea ce il face mai sofisticat. Radar in Turcia, rachete interceptoare in Romania si Polonia, centru de comanda in Germania.

Galeriu Crestinu
7.06.2019, 16:06:38

.....vai de capul nostru....dupa WW2 eram sub talpa URSS....dar n-am avut niciodata Armata Rosie pe capul nostru.....bine ca ne-am procopsit cu NATO.....nu mai suntem luberi in veci....

Robert Ford
8.06.2019, 06:27:02

Tu esti un postac de o prostie monumentala; nu stiu de ce crezi ca prostia ta trebuie impartasita lumii... Cand eram copil si se astepta "venirea americanilor", am fi facut tumbe de bucurie sa ne apere de rusi; acum ca o fac, suntem "scarbiti" de prezenta lor... Tu probabil ca esti un vierme din ala comunist postac, ruznac, troll, si foarte rau intentionat... Pentru mine nu existi!

Modifică Setările