FOTO VIDEO Revoluţia de la Dacia. Noutăţile cu care vor veni Logan, Sandero şi Sandero Stepway

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gruprenault.ro
FOTO gruprenault.ro

Cu progrese evidente de design, constructorul de la Mioveni a lansat noile modele Logan, Sandero şi Sandero Stepway la care au dispărut motoarele diesel, dar au fost implementate dotări de siguranţă de ultimă generaţie

Într-un an extrem de greu pentru industria auto mondială, cu vânzările ciuntite de pandemia cu noul coronavirus, Dacia ia o măsură prin care speră să-şi revitalizeze livrările şi lansează cea a treia generaţie a modelelor Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Pasul este considerat unul important pentru că nu vorbim numai de o schimbare la exterior. Este pentru prima dată când se renunţă la vechea platformă tehnică B0 (care este deja învechită) şi a fost adoptată cea denumită CFM-B care este întâlnită şi pe modelele actuale Renault Clio şi Captur sau pe Nissan Juke. 

Oficialii Dacia susţin că noua platformă aduce un şasiu mai rigid, un vehicul mai silenţios şi o direcţie asistată electric, pe gama actuală fiind o direcţie asistată hidraulic. Compania spune că folosirea acestei platforme tehnice a alianţei permite adăugarea unui nivel de echipare modern, în versiunile de top, cu un preţ adecvat, evident.

Autonomie de 1.300 de kilometri

O mică revoluţie vine şi la capitolul motorizări cu ocazia lansării noilor generaţii de Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Astfel, conform trendului din piaţa auto, Dacia renunţă la motoarele diesel şi vine cu patru variante de motorizări, toate pe benzină, existând şi posibilitatea de a alege cutie automată. Cele patru motoare sunt: SCe 65, TCe 90, TCe 90 CVT, TCE 100 ECO-G. Ultimul poate funcţiona şi cu GPL şi are o autonomie de 1.300 de kilometri cu plinurile (benzină şi GPL) făcute. Este prezentă şi cutia automată CVT cu variaţie continuă care înlocuieşte vechea transmisie robotizată. Mai trebuie spus că toate motoarele sunt disponibile cu tehnologia STOP&START, care asigură economii importante de carburant.

Maşina frânează singură

Transformarea de substanţă a modelelor Dacia vine şi cu unele sisteme de siguranţă greu de imaginat până acum pe maşinile fabricate la Mioveni. Pentru că au un radar în partea frontală, la viteze cuprinse între 7 şi 170 de kilometri pe oră, noile modele vor frâna automat şi energic dacă vor „simţi” că se apropie un alt autoturism. Apoi maşinile fabricate la Mioveni vor avea radare (faţă-spate) de parcare şi, foarte important, senzor de unghi mort activ la viteze între 30 şi 140 kilometri pe oră. Acesta alertează şoferul asupra unei posibile ciocniri cu un alt vehicul aflat lateral sau în spate în timpul manevrelor de schimbare a benzii de rulare. 

La capitolul siguranţă pasivă, Dacia a crescut numărul de airbag-uri, de la 4, la 6 (şofer, pasager, laterale torace şi laterale de tip cortină), iar toate modelele pot fi echipate cu pornirea automată a farurilor sau ştergătoarelor şi cu o frână de parcare electrică. În plus, limitatorul de viteză şi de sistemul ESP de ultimă generaţie vor fi disponibile în serie pe noile  Logan, Sandero şi Sandero Stepway. În fine, maşinile vor avea farurile de tip LED care, spun cei de la Dacia, asigură o vizibilitate superioară, fasciculul de lumină fiind cu 37% mai lung şi cu 9% mai lat. 

dacia

La interior, totul a fost schimbat producătorul de la Mioveni, iar noile modele vor fi în ofertă cu trei sisteme multimedia, două dintre ele cu ecran tactil de 8 inch. În varianta de top, cea a sistemului Media Nav, echipamentul multimedia dispune de navigaţie şi de conectivitate wireless pentru Apple CarPlay şi Android Auto, iar linia audio beneficiază de 6 difuzoare.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite