FOTOGALERIE Scafandrul care a salvat două vieţi din copcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Preda (stânga) a fost ajutat la intervenţia de ieri, de pe Lacul Morii, de un alt scafandru, Alexandru Ionescu
Felix Preda (stânga) a fost ajutat la intervenţia de ieri, de pe Lacul Morii, de un alt scafandru, Alexandru Ionescu

Plutonierul-adjutant Felix Preda a scos doi oameni din apele îngheţate într-un interval mai mic de 24 de ore, riscându-şi propria viaţă. Scafandrul-pompier a salvat sâmbătă un bucureştean care a căzut în Lacul Tei alergând după raţe şi şi-a încheiat tura ieri-dimineaţă cu salvarea unui pescar din Lacul Morii.

CLICK PENTRU GALERIE FOTO

Tura de sâmbătă spre duminică a fost una extrem de dificilă pentru Felix, dar şi plină de satisfacţie. Scafandrul din Detaşamentul Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a salvat doi oameni de la înec punându-şi în pericol propria viaţă.

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, face parte din această unitate, unică în România, de aproximativ şapte ani.

Sâmbătă, în timp ce era la antrenamente la unitate cu colegii săi, a sunat alarma. Un apel prin 112 anunţa că un bărbat a căzut în Lacul Tei şi este în pericol de înec.

Pompierii au mers repede în parc. Aici, Felix nu a mai stat pe gânduri - a luat colacul de salvare şi a luat-o la fugă pe pojghiţa subţire de pe lac.

După ce a căzut de trei ori în apa rece ca gheaţa, într-un final, tânărul a reuşit să salveze victima - Nicolae Marinescu, în vârstă de 58 de ani. Bărbatul, care se pare că se afla în şoc hipotermic, a fost dus la Spitalul Floreasca pentru a primi îngrijiri medicale.

Alarma care anunţă necazurile

În timp ce salvatorul povestea, ieri-dimineaţă, în jurul orei 9.20, aceste lucruri reporterilor „Adevărul", alarma a răsunat din nou în „bârlogul" salvatorilor, anunţând probleme.

Scafandrul nu a ezitat nicio secundă. Şi-a luat costumul de neopren pe el şi s-a îndreptat către ieşire: „continuăm interviul când mă întorc", a apucat el să strige către noi.

În mai puţin de un minut, un echipaj format din pompieri şi scafandri a umplut o autospecială şi a pornit în goană, cu sirene şi semnale luminoase. Am rămas singuri pe coridorul de la etajul unu al unităţii.

După ce ne-am dezmeticit, am hotărât să urmăm camionul. Lucru greu de făcut. De-abia pe drum, când am văzut că îi pierdem din urmă, ne-am hotărât să îi sunăm. „Mergem în comuna Roşu. Un bărbat a căzut în lacul Morii", ne-a răspuns în grabă Iancu, şoferul de pe maşina de intervenţie.

Peste douăzeci de minute am ajuns şi noi la locul incidentului. Aici mai veniseră două autospeciale de la ISU Ilfov şi un echipaj de poliţie.

Câţiva localnici priveau curioşi de pe podul ce taie lacul în două către echipele de pompieri. „Uite, mă, că l-au scos. Dacă nu ştie cum să pescuiască, asta păţeşte", a spus Dorel Truşcă, un bărbat din sat, cel care a sunat la 112 să cheme ajutoare.

Zece pompieri cărau victima pe tavă, înfăşurată într-un ambalaj de aluminiu şi învelit cu o pătură. Bărbatului i se mai vedea doar puţin din cap. Tremura tot. „Bine că e încă în viaţă. Ai prins ceva peşte?", l-a întrebat unul dintre pompieri, mai mult ca să se asigure că bărbatul se afla în stare de cunoştinţă.

Nu a primit niciun răspuns. „O să fie bine", a dat diagnosticul unul dintre doctorii de pe ambulanţă.

Felix i-a dat colacul salvator

Din spusele localnicilor, se pare că victima, pe numele său Velicu Valentin, de 43 de ani, pescuia la copcă pe lac, la vreo zece metri de mal. Deodată, pojghiţa a crăpat sub el. Bărbatul a reuşit să se prindă în ultima secundă de marginea gheţii. A rezistat aproximativ 20 de minute, până au ajuns echipajele de pompieri.

Felix împreună cu plutonierul Alexandru Ionescu, un coleg scafandru, i-au salvat viaţa. Au sărit imediat după el în apă şi Felix i-a pus colacul în jurul braţelor. Ceilalţi pompieri l-au tras repede afară.

„A avut noroc că nu şi-a pierdut cunoştinţa şi şi-a menţinut calmul până când am ajuns noi", a spus scafandrul salvator.

După o tură istovitoare, scafandrul-erou s-a retras către casă. Ieri a fost ziua lui liberă, pe care a început-o cu o intervenţie în forţă. „Cel mai mult contează că s-a terminat totul cu bine. Asta îmi aduce satisfacţie la sfârşitul unei zile lungi de muncă", a spus, sfârşit de efort, eroul.

Detaşamentul Special de Salvatori

Această unitate din subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) este unică la noi în ţară şi a fost înfiinţată în anul 2002. Detaşamentul este condus de comandantul Laurenţiu Grigoraş, care are în subordine aproximativ 100 de pompieri. Printre aceştia, se numără 12 scafandri specializaţi pe salvări, precum şi mai multe echipe de alpinişti profesionişti.

Salvatorii sunt chemaţi de fiecare dată când este nevoie de o intervenţie mai specială, atât în Bucureşti, cât şi în alte zone din ţară. Printre cele mai dificile misiuni la care a participat unitatea se numără inundaţiile de la Vadu Roşca, intervenţia în urma căreia un bebeluş a fost scos dintr-un puţ de zece metri în comuna Sinteşti, precum şi intervenţia de la Pasajul Băneasa, când s-a surpat pământul şi a îngropat de vii trei muncitori.

A salvat peste 200 de vieţi

În cariera sa, Felix Preda a avut parte de multe provocări. A participat la acţiuni foarte complexe, de la inundaţiile din Vadu Roşca, de acum patru ani, când au fost salvate aproximativ 100 de persoane cu barca sa, până la inundaţiile de la Tuzla, din toamna lui 2005, când el împreună cu echipa sa au reuşit să scoată din apă 20 de persoane. „În intervenţiile de până acum, am participat la salvarea a peste 200 de persoane", spune scafandrul.

Totuşi, îşi va aminti de tura de sâmbătă spre duminică toată viaţa. Asta pentru că a reuşit, cu propriile mâini, să salveze doi oameni din apele îngheţate ale lacurilor Tei şi Morii.

„Este un eveniment foarte fericit. Este greu să salvezi oamenii de la înec atunci când există apeluri prin 112 deoarece totul se întâmplă foarte repede şi trebuie să te mişti cu viteza luminii. Fiecare secundă contează", subliniază eroul. Chiar dacă prietena lui, Cristina, nu este de acord cu meseria lui, Felix este hotărât să continue.

Scăpat de la înec chiar de ziua lui

Felix i-a pus victimei colacul în jurul unui braţ

Felix i-a pus victimei colacul în jurul unui braţ 

Felix Preda împreună cu colegii săi de la Detaşamentul Special de Salvatori au primit sâmbătă un apel prin 112 care anunţa că un bărbat este în pericol să moară înecat în Lacul Tei.

Pompierii au reuşit să ajungă într-un sfert de oră la locul accidentului. „L-am văzut pe bărbat în mijlocul apei, la circa 100 de metri de mal. I se mai vedeau doar bărbia şi mâinile. Părea paralizat", povesteşte Felix.

Scafandrul nu s-a gândit nicio clipă la riscuri - îmbrăcat doar în costumul de neopren, a luat colacul de salvare şi a fugit pe pojghiţa subţire de pe lac.

S-a spart gheaţa de trei ori sub salvator

Felix a parcurs distanţa până la omul aflat în pericol în 15 minute, interval în care a căzut de trei ori în apa îngheţată. „În acel punct eram deja foarte obosit, dar ştiam că este un om care are nevoie de mine şi asta m-a făcut să continui să lupt cu gheaţa", povesteşte salvatorul.

Într-un final, a reuşit să-i agaţe victimei colacul în jurul unui braţ, iar colegii de pe margine au început să tragă de frânghie. „Intrase în şoc hipotermic. Vorbeam cu el ca să nu îşi piardă cunoştinţa", spune Felix. „Îl trăgeam încet pentru că ne era frică să nu dea drumul colacului. Nu mai avea deloc putere să se ţină. După cinci minute am reuşit să îl scoatem la suprafaţă", a completat colegul lui Felix, Gabriel Vartolomei.

La mal, pompierii au aflat că bărbatul căruia i-au salvat viaţa se numeşte Nicolae Marinescu şi a împlinit 58 de ani chiar în acea zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite