Fragilitatea crucii şi atrocităţile din Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francic, ţinând în mâini un drapel al Ucrainei din oraşul Bucha
Papa Francic, ţinând în mâini un drapel al Ucrainei din oraşul Bucha

„Sângele nevinovat al victimelor de la Bucha, în Ucraina, strigă până la Cer şi imploră să se pună capăt acestui război“, spune Papa Francisc.

Odată cu criza refugiaţilor din Ucraina, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea acestora cu hrană, îmbrăcăminte, medicamente şi adăposturi. Donaţiile enoriaşilor din toată ţara s-au îndreptat către punctele de frontieră. Mulţi preoţi au fost gazde ale copiilor, femeilor şi bătrânilor care au fugit din calea tancurilor şi bombelor ruseşti. Dimpreună cu rugăciunile, feţele bisericeşti şi-au suflecat mânecile pentru a hrăni copiii rupţi de foame.

Dar să nu generalizăm. „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi“ a rămas şi acum pentru unii preoţi doar un imperativ vocal.Victimele din Ucraina nu au fost pomenite în rugăciunile lor. Nu am cunoştinţă ca în vreo biserică să fi fost proiectate filmări cu atrocităţile pe care le-au comis militarii ruşi în oraşele şi satele ucrainene iar enoriaşii să fi îngenuncheat în faţa morţii.

Capii bisericilor ortodoxe se roagă pentru încetarea războiului, dar se sfiesc să condamne tăcerea patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în faţa atrocităţilor din Ucraina. Încă din primele zile ale invadării Ucrainei, patriarhul Daniel al BOR a dat un comunicat în care spune că „Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanşat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent“. Alătur acestui limbaj de lemn ceea ce a spus Papa Francisc la audienţa din 6 aprilie în faţa a mii de pelerini: „Sângele nevinovat al victimelor de la Bucha, în Ucraina, strigă până la Cer şi imploră să se pună capăt acestui război, să se reducă armele la tăcere, să se înceteze a semăna moarte şi distrugere.“ Avem în faţă două registre total diferite ale Cuvântului.

Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie, cunoscut pentru spusele şi faptele sale reprobabile, a glăsuit înaintea începerii invaziei armatei ruse în Ucraina că „domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu e negru aşa cum îl prezintă toată lumea. Am spus şi o spun, fără frică, este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au făcut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori“. Bun, crimele şi atrocităţile încă nu îndoliaseră Ucraina. Dar de ce nu şi-a cerut ulterior iertare ÎPS Teodosie pentru cele spuse?

Păstorul războinicilor ruşi

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a ţinut duminică o slujbă pentru soldaţii ruşi pe care i-a îndemnat să-şi apere ţara. „Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educaţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Şi vom fi gata să o apărăm, aşa cum numai ruşii îşi pot apăra ţara“, a predicat patriarhul. Este acelaşi discurs pe care Vladimir Putin îl foloseşte de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina. De cine trebuie apărată Rusia? Evident, de puterile occidentale şi de NATO care încearcă să „reeduce“ oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei.

Prin astfel de îndemnuri bisericeşti, populaţia rusă este ţinută într-o neagră intoxicare propagandistică pusă la cale în oficiile oculte ale puterii de la Moscova.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ţine de Patriarhia de la Moscova i-a scris patriarhului Kirill: „Sfinţia Voastră! Vă rugăm să întăriţi rugăciunea pentru poporul ucrainean, (…) să solicitaţi conducerii Federaţiei Ruse să înceteze imediat acţiunile de luptă ce riscă să se transforme într-un război mondial.“ Apelul disperat al Sinodului bisericii ucrainene s-a lovit de tăcerea de mormânt a patriarhului Kirill.

Din anul 2009, când patriarhul Kirill a fost ales în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse, acesta s-a comportat ca un redutabil agent electoral al lui Vladimir Putin. La ordinul său, preoţii ruşi au predicat în biserici de-a lungul anilor naţionalismul extremist al liderului de la Kremlin ca pe o biblie a refacerii fostei Uniuni Sovietice. Cuvântul lui Dumnezeu a fost plătit de habotnici cu milioane şi miliarde de ruble care ajungeau în cutia milei. Ca şi în România şi în alte state foste comuniste, Biserica a trăit mereu după căderea regimurilor totalitare în concubinaj cu clasa politică.

Un oligarh în sutană

Potrivit Newsweek, care citează surse din presa rusă, patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe de la Moscova, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Putin, are o avere estimată între 1,5 şi 4 miliarde de dolari. Aceasta constă în avioane, yahturi, maşini de lux, palate, vile şi apartamente.

Mitropolitul Onufrie al Kievului, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ţine de Patriarhia Rusiei, a făcut apel la Vladimir Putin „să pună capăt imediat războiului fratricid.“ Alţi ierarhi ai bisericii ucrainene au îndemnat preoţii să nu se mai roage pentru patriarhul Kirill în predicile lor.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual de la Istanbul al celor peste 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a cerut încă din primele zile ale invadării Ucrainei de către armata rusă încetarea războiului: „Adresăm un nou apel pentru a pune capăt războiului acum. Pentru a opri imediat orice act de violenţă, orice lucru care răspândeşte durere şi moarte“, a informat agenţia Reuters. Dar liderul ortodox de la Moscova tace în continuare în timp ce trupuri de copii sunt scoase de sub dărâmături.

George Arun - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite