Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fuduli cu panaş şi neperformanţi

18
27 May 2022 09:49:42
Cristian Unteanu

Una dintre imaginile care circulă în buclă este că am fi o ţară de genii informatice care trăiesc în nenumărate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construită şi folosită cu deosebire în discursurile patriotice în perioade electorale sau la nenumăratele momente festive, oricum electorale în esenţa lor sau de care se profită cu neruşinare pentru strângerea de capital public politic. Ce bine ar fi dacă măcar ceva ar fi şi real. Nu e.

E o minciună măreaţă, parte a simfoniei extrem de profesionist creată de specialişti veniţi din timpuri mai vechi, rămaşi cu toţii pe locurile lor deoarece ştiu să pună pe portativ construcţia aceasta de imagine care vorbeşte mereu, exclusiv, despre succese pe ramură care să justifice faptele şi, mai ales, perpetuarea la guvernare a echipei care a comandat statisticile triumfătoare. Nenorocirea este că realitatea vine să bată la uşă cu din ce în ce mai multă forţă, arătând la modul nemilos cauzele diferenţei din ce în ce mai dramatice şi substanţiale care ne desparte de evoluţia ţărilor dezvoltate. Iată, spre exemplu, avem statisticile europene – preluate de Comisia Europeană şi oricum ajunse pe masa decidenţilor politici din UE dar şi a liderilor marilor companii naţionale şi trans-naţionale cu sediul în UE care caută să maximizeze câştigurile şi să minimizeze pierderile identificând cât mai corect pieţele performante, pe de o parte prin condiţii legislative dar şi performanţele forţei de muncă. Şi atunci caută răspunsuri în statistici de acest gen:
 
 
Care va să zică, scuzaţi, vai de sufletul nostru dar cu pene de păun băgate-n fund şi certăreţi. Dar, din nou, ăi’de bagă banii, se uită la acest gen de date, umilitoare pentru că situează România în zona non-performanţei exact zona care, pentru toţi ceilalţi, este socotită singura poartă de intrare în lumea de mâine:
 
 
Aveţi aici şi statistica pe acelaşi subiect pentru 2022 şi, bucurie!, nu mai suntem pe ultimul loc, ci pe penultimul, le-am luat-o înaintea bulgarilor.
 
Aşa este, o victorie considerabilă dar care, măcar dacă suntem sinceri cu noi înşine, nu poate acoperi realitatea tristă a unei şcoli româneşti cu visuri digitale şi în continuare cu closetele în fundul curţii. Vorbind despre investitori – din ce în ce mai puţini şi stresaţi în perioada asta de crize multiple, analizând statisticile deja prezentate, toate aflate în „dosarul România”, mai dau o pagină ca să vadă dacă, da sau nu, corespund sau se verifică prin comparaţie cu gradul de dezvoltare socială. Şi atunci, chiar dacă nu ne convine din cauză de panaş, ajung la inevitabilă problemă a closetelor. Iată locul
 
României în statistica europeană pe acest subiect în 2020 (pe datele din 2019):
 
 
Desigur, e nevoie să achiziţionăm fregate, submarine, rachete de croazieră şi, în general, cum spunea odinioară alt Comandant Suprem, să ne dotăm cu tot ce este necesar şi din producţie proprie, că de aia avem specialişti cu care ne mândrim. Generalii de acum sunt fructul mai mult sau mai puţin copt sau chiar răscopt şi le este scuzat raţionamentul linear de cazarmă. Dar competenţele digitale şi pregătirea pentru lumea competiţiei cumplite pentru resursele societăţii de mâine ar trebui să fie priorităţile reale şi nu numai asumate, la ordin, pe linia de comandă şi control, deoarece aşa e la modă şi astfel îi mai aburim profesionist pe naivii de la Bruxelles.
 
Dacă asta vrem, chiar sunt sigur că vom reuşi. Timp în care prăpastia între nivelul şi sensul de dezvoltare se adânceşte între noi şi restul Europei, inclusiv faţă de vecinii noştri de lagăr comunist

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Lucifer
27.05.2022, 10:35:10

De fapt, elitele românești ( toate!) încă nu au înțeles pe ce Lume se află. Adăugați rolul nefast al clasei politice și explicația este imediată.

+1 (1 vot)
teo mike
27.05.2022, 11:28:11

Este poveste lunga aceasta privind genialitatea romaneasca in domeniul IT. La fel ca peste tot, exista IT-isti geniali care acum lucreaza prin UK, SUA sau Germania, precum si IT-isti care scriu cod la comanda fara sa gandeasca prea mult. Din pacate Romania, cu foarte mici exceptii, nu dezvolta companii de IT si deci nu creeaza locuri de munca "romanesti" in afara tarii. Marea majoritate a IT-istilor romani creeaza software la comanda, in companii care vin din SUA. Bitdefender este o exceptie si o poveste de succes incredibila care s-a extins si in afara, insa ar trebui sa vedem mult mai multe astfel de companii romanesti care sa concureze cu cele mari din afara. Doar astfel profitul se va duce in Romania. Marile "genii" romanesti deja lucreaza in mari companii din Silicon Valley, asa cum lucreaza si bulgari, unguri, cehi, japonezi, indieni, etc. Insa IT-ul este singurul lucru cu care se pot lauda guvernantii nostri de carton, iar acesta este in Vest un domeniu situat ca importanta mult sub cel medical sau ingineresc, de exemplu. Probabil ca, din infinitatea de tipuri de aplicatii care exista pe lume, doar 20% sunt cu adevarat utile, restul fiind jocuri sau aplicatii total inutile.

+6 (6 voturi)
Dorin Saramet
27.05.2022, 12:58:49

Musai să vă dau dreptate. Sunt informatician de formație și am scris programe până în 1994, când am plecat afară. Pe vremea aceea scriai cod pentru orice, nu ecistau încă limbajele obiect-orientate, etc. Dar nici școală de informatică nu mai avem, asta dacă am avut vreodată. Am terminat liceul în 1988 și programam în Fortran la fabrică. În 1990, când am revenit din armată era la fel. Dar am învățat Dbase de la un inginer maghiar, care a plecat în Ungaria și ne spunea că suntem înapoiați cu 25 de ani faâă de occident. Chiar și în domeniul în care ne credeam așii așilor. Este clar că avem olimpici buni și ne lăudăm, dar să nu uităm că o grămadă de ”aitiști” de la Siemens sau Dell nu fac decât să răspundă la telefoane ca să îi întrebe pe nemți dacă pâlpâie becul verde la router sau, dacă scriu cod, refac bucle stricate, șamd. P.S. La fel ne lăudam mereu cu școala de inginerie românească, uitând că singura mașină concepută în Romania a fost Lăstunul, un rateu uriaș. În rest copy-paste, după Citroen, Renault sau MAN. Sau după Icarus. Să fim serioși, în domeniilșe tehnice suntem vai de capul nostru, neavând facultăți sau profesori performanți.

+3 (3 voturi)
True Blue
27.05.2022, 12:47:59

Nu e vorba numai de scoala adica despre cei tineri ci si de nestiinta si de rezistenta la schimbare a celor mai in varsta. Aceasta rezistenta s-a manifestat inca din 1990 cand multi au votat cu Iliescu si FSN adica pentru stagnare. Unii pot spune ca acesta comparatie este fortata dar eu cred ca nu.

+4 (6 voturi)
indianul joe
27.05.2022, 12:53:06

Sa se uite d nul ziarit pe harta statelelor europene si sa spuna, in 1945 eram inaintea vreunei tari din lista ??? Dar in 89 ?? Si atunci de ce am fi acum ?? Cum ?? S-a intamplat ceva in RO ca sa depasim statele dezvoltate din Europa ??? Ma refer la capitolele educatie, stiinta, nivel de trai, IDU, scl

-13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările