Fugarul Alexander Adamescu, capturat la Londra. După 24 de ore, el a fost eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Adamescu a fost prins în Londra
Alexander Adamescu a fost prins în Londra

Fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, unul dintre cei mai vânaţi români, a fost prins de poliţiştii londonezi. Avocatul acestuia a declarat că, până la soluţionarea cererii de extrădare, acesta va fi cercetat în libertate. Apărătorul familiei spune însă că Adamescu Jr. nu s-a ascuns în tot acest timp în care a fost de negăsit.

Alexander Adamescu, fiul afaceristului Dan Adamescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru dare de mită, a fost prins de poliţiştii londonezi şi urmează să fie extrădat în România. 

Adamescu Junior a fost capturat la o conferinţă în care se discuta despre „abuzurile autorităţilor române pe seama mandatelor de arestare preventivă“, unde fusese prezentat ca cetăţean german. 

Acesta era dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie într-un dosar disjuns din cel al tatălui său. Pe numele său fusese emis un mandat de arestare în lipsă. 

Avocat: „Alexander nu s-a ascuns“

Avocatul familiei, Cătălin Breazu, a declarat însă că tânărul de 38 de ani nu s-ar fi ascuns în Londra. Ba, mai mult, el ar fi informat autorităţile engleze că se află la dispoziţia lor.

Declaraţia apărătorului vine însă în contradicţie cu cea a oficialilor din Poliţia Română, care spun că identificarea suspectului s-a făcut ca urmare a unui schimb de date şi informaţii între Poliţia Română, Direcţia Naţională Anticorupţie şi autorităţile britanice. 

Acestea din urmă l-au capturat luni, în jurul orei 18.00, el urmând a fi prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul din Westminster. 

„La acest moment, persoana este în custodia poliţiei din Londra, urmează procedura de extrădare. Persoana în cauză va fi prezentată instanţei de judecată pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă urmând a se dispune cu privire la extrădare“, a declarat Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române.

Adamescu Jr., eliberat din arest

La câteva ore după declaraţiile făcute de Despescu, avocatul lui Adamescu a anunţat că acesta a fost eliberat, iar cererea sa de extrădare se va discuta în toamnă.

„Instanţa încă nu s-a pronunţat pe cererea de extrădare în privinţa lui. Este o pronunţare cu privire la starea lui de libertate până la judecarea extrădării, care va fi undeva în toamnă”, a declarat Breazu.

Pe 26 mai, Curtea Supremă a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. Anterior, în 19 mai, 

Curtea de Apel Bucureşti dispusese emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, la solicitarea procurorilor DNA.

Cum i-a sfidat Adamescu Jr. pe poliţişti 

În doar câteva luni, fiul lui Dan Adamescu a devenit unul dintre cei mai vânaţi români. Iar comportamentul său a cântărit mult în faţa magistraţilor care au ajuns la concluzia că tânărul se sustrage de la proces. 

Totul a pornit de la tratamentul sfidător pe care Alexander Adamescu l-a avut faţă de poliţiştii din Monaco, cei care au încercat să îl înştiinţeze că este citat într-un dosar. Chiar dacă iniţial poliţistul a reuşit să ia legătura telefonic cu suspectul, poliţistul a constatat că, ulterior, Adamescu Jr. nu a mai răspuns apelurilor telefonice, acestea fiind redirecţionate automat către robotul telefonic. 

Mai mult, autorităţile din Monaco au comunicat omologilor români că Adamescu Jr. nu mai locuieşte legal în Principat de la data de 2 aprilie 2015, permisul său de şedere fiind anulat. DNA l-a citat şi la locuinţa acestuia din Londra, însă poliţiştii britanici nu 

i-au dat de urmă până luni.  

Adamescu Jr.: „Mă tem pentru viaţa mea şi a tatălui meu“

Alexander a dat primul semn de viaţă la scurt timp după ce tatăl său a fost condamnat. Atunci Adamescu Jr. a declarat că tatăl său este nevinovat, acuzând o imensă „eroare judiciară programată“.

Prin intermediul unui comunicat de presă, bărbatul a explicat că inclusiv 19 parlamentari şi-au exprimat public indignarea şi îngrijorarea faţă de acest proces pe care l-au etichetat inechitabil. În plus, pretinde fiul mogulului, „show-ul mediatic de astăzi nu face decât să confirme acţiunea de linşaj public la care suntem supuşi eu şi tatăl meu“.

Adamescu Jr. a arătat că statul român a ales fie să ignore, fie să bagatelizeze problemele de sănătate ale tatălui său. „Sunt ferm convins că în zilele ce urmează vom fi atacaţi de toate organele de stat pentru a distruge sau a-şi însuşi tot ce a construit tatăl meu în ultimii douăzeci de ani: un grup de firme care încă susţin economia românească prin mii de locuri de muncă“, a completat fiul omului de 

afaceri.

Alte condamnări din dosar

Pe 27 mai, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a plătit judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine decizii favorabile firmelor sale. 

Prin aceeaşi sentinţă au fost condamnaţi foştii judecători Mircea Moldovan - la 12 ani şi două luni de închisoare, Ion Stanciu - la trei ani şi patru luni, Elena Rovenţa - la patru ani şi şase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani şi patru luni de închisoare, toţi având pedepse cu executare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite