G4Media: Rapoarte oficiale despre momentele de groază şi revoltele românilor din străinătate după închiderea urnelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

G4Media a intrat în posesia a patru informări transmise la două zile după votul din 26 mai de ambasadorii şi consulii României din Cipru, Danemarca, Luxemburg şi Italia către centrala ministerului de externe, preşedinţie şi cancelaria primului ministru.

Oficialii statului român atrag atenţie că refuzul Guvernului şi al BEC de a prelungi votul şi după ora 21.00 a generat tensiuni majore, care ”au pus în pericol intergritatea fizică” a oamenilor din ambasade şi secţiile de vot. Unele informări oficiale menţionează clar că momentul închiderii votului la ora 21 a reprezentat un momen extrem de dificil: ”au inceput sa forteze intrarea, năvălind în secţie şi ameninţând membrii comisiei ca nu vor fi lasati sa iasa vii de acolo” sau ”un moment nu critic, ci de-a dreptul îngrozitor pentru membrii birourilor de votare”.

Din toate cele patru informări oficiale rezultă următoarele:

  • Numărul cetăţenilor care au venit să voteze a fost mult peste europarlamentarele din 2014 sau parlamentarele din 2016. În plus, votarea pe liste suplimentare şi cu trei buletine de vot a îngreunat mult procesul de votare.
  • Numeroşi ambasadori şi consuli au cerut prelungirea orei de votare peste ora 21, dar a fost respinsă de BEC.
  • Cu toate acestea, s-a permis  intrarea in curtea ambasadei a oamenilor care asteptau la coada deja de 3-4 ore pentru a putea vota.
  • Închiderea sistemului de comunicare pe tabletă după ora 21 a generat tensiuni majore, cei aflati deja în curţile au în clădirile ambasadelor au început să se manifeste violent faţă de personalul din secţiile de vot

Cele mai relevante pasaje din informările transmise în ţară de diplomaţii români

  • Informare oficială despre situaţia din Limassol, Cipru: ”La ora 21,00 situatia a scapat de sub control, au inceput sa forteze intrarea, năvălind în secţie şi ameninţând membrii comisiei ca nu vor fi lasati sa iasa vii de acolo. Până la sosirea poliţiei, timp de 5-7 minute, s-au trăit momente de groază, atât de către membrii comisiei, cât şi de către oamenii surprinşi înăuntru cu copii şi care, se aflau în imposibilitatea de a ieşi din secţie”.

Citeşte raportul complet pe G4Media

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite