Gabriel Oprea nu mai este doctor în Drept. Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care i se retrage titlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea nu mai este doctor în Drept. FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea nu mai este doctor în Drept. FOTO Eduard Enea

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat, joi, Ordinul prin care i se retrage titlul de doctor în drept lui Gabriel Oprea, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis menţinerea deciziei Comisiei de Contestaţii, care a stabilit că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Universitatea Bucureşti trebuie să ducă la îndeplinire Ordinul.

La 1 august 2016, Consiliul general al CNATDCU a propus retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea, urmând ca decizia de retragere a titlului să fie luată de ministrul Educaţiei.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a contestat decizia, în schimb CNATDCU a hotărât să menţină verdictul de plagiat asupra lucrării lui Oprea.

Cum s-a apărat Oprea

Gabriel Oprea s-a apărat împotriva verdictului CNATDCU spunând că legea a fost „aplicată retroactiv', fapt care este neconstituţional. Potrivit lui Oprea, lucrarea sa a fost evaluată nu după legea din 2000, când a susţinut teza, ci după o lege intrată în vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale”.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat, pe 1 august, că va contesta verdictul de plagiat al CNATDCU şi, dacă decizia va rămâne aceeaşi, se va adresa instanţei, motivând că a respectat normele în vigoare în anul 2000.

”În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum. Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că aş fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu ştiu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenţie care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu ştiu dacă lucrarea a fost evaluată după normele şi standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Ştiu însă că anul trecut, Consiliului Naţional de Etică a spus în mod oficial că suspiciunile de plagiat nu se confirmă în cazul meu'', a scris atunci Gabriel Oprea pe Facebook.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

Procurorii DNA au cerut joi senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină. 

Potrivit probelor DNA, Oprea ar fi fost cel care a decis ca în seara de 20 octombrie 2015, să fie însoţit de un motociclist, pentru a se putea deplasa cu viteză sporită spre casă. „Gabriel Oprea este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Bogdan-Cosmin Gigină ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”, acuză DNA. 

Tot joi, Ministrul Educaţiei a emis şi ordinul de retragere a titlului de doctor a profesoarei Doina Banu (fostă Petrescu), de la Universitatea „Petrol-Gaze” Ploieşti, care a publicat în 2008 teza de doctorat intitulată “Cercetări privind pulverizarea termică cu aplicaţii la recondiţionarea şi acoperirea preventivă a pieselor”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite