Oprea, primele declaraţii după moartea poliţistului Gigină: Speculaţiile că aş fi încălcat legea sunt complet nefondate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Interne a Gabriel Oprea a făcut, luni, primele declaraţii de presă după accidentul în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce a căzut într-o groapă în timp ce făcea partea din coloana oficială a vicepremierului.

Declaraţiile lui Gabriel Oprea vin după ce preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut lui Victor Ponta şi lui Gabriel Oprea să „poftească în faţa microfoanelor” şi să dea „lămuriri” despre accident.

„Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”, a spus Iohannis.

Declaraţiile lui Gabriel Oprea: 

„Ca urmare a solicitării preşedintelui Klaus Iohannis, aş vrea să fac o scurtă declaraţie care să raspundă unor întrebări adresate în spaţiul public şi care nu se referă la aspectele anchetei penale aflată în desfăşurare.

În seara zilei de 20 octombrie, s-a petrecut o tragedie: poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în misiune şi nimic din ceea ce spunem sau facem nu poate alina durerea părinţilor lui, a soţiei, nu poate mângâia o familie care trece printr-o astfel de dramă. Ca tată, ştiu că nu există cuvinte sau gesturi care să poată cuprinde această suferinţă. Din respect pentru familia îndurerată am ales să nu fac declaraţii publice imediat după accident sau înaintea înmormântării.

Poliţia Capitalei a oferit, printr-un comunicat de presă, informaţii legate de circumstanţele în care s-a petrecut accidentul, de misiunea respectivă, de traseul urmat şi alte astfel de detalii operative aflate în responsabilitatea Poliţiei.

Acel comunicat a precizat şi faptul că s-a deschis o anchetă penală, astfel că, ulterior acesteia, nu puteam oferi public alte răspunsuri sau informaţii. 

În ceea ce mă priveşte, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanţe familiei îndurerate, să nu cedez tentaţiei de a oferi declaraţii care mă puteau disculpa public în raport cu acuzaţiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculaţiile vehiculate cu cinism. Am ales să mă asigur că familia lui Bogdan Gigină ştie cât de mult regret, că regretăm toţi cei din Ministerul Afacerilor Interne pierderea acestuia.

Oprea: „Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba de un accident”

Am ales să acord prioritate faptului că Ministerul de Interne, structurile subordonate pun la dispoziţia Parchetului, cu promptitudine, toate informaţiile solicitate şi că în tot acest timp respectăm regula de a nu comunica referitor la circumstanţe, descrieri şi detalii ale unor fapte care sunt cercetate de Parchet.

Accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie, în timpul unei deplasări desfăşurate în scop profesional. Detaliile referitoare la această deplasare au fost deja puse la dispoziţia Parchetului. La un moment dat, coloana s-a oprit. Nu am ştiut de ce. Eu nu am văzut accidentul. Nu am ştiut că este vorba de un accident. Am văzut doar maşina de poliţie din faţă oprită şi pe cei doi poliţişti coborând şi alergând. 

Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea şi maşina în care mă aflam a pornit de pe loc. Maşina de poliţie şi cei doi colegi rămăseseră acolo. Abia după ce depăşisem locul accidentului am aflat ce s-a întâmplat. Am comunicat imediat cu şefii de structuri din Ministerul Afacerilor Interne pentru intervenţia de urgenţă a echipajului SMURD şi le-am solicitat să fiu permanent informat cu privire la ce se întâmplă. 

Echipajul SMURD a ajuns la locul accidentului în mai puţin de 4 minute, în 3 minute şi 30 de secunde. Din păcate, colegul nostru nu a putut fi salvat. Sunt extrem de îndurerat de această pierdere, dar ştiu că am făcut tot ceea ce este omeneşte posibil la acel moment pentru salvarea vieţii lui Bogdan.

În ceea ce mă priveşte, speculaţiile potrivit cărora în activitatea mea aş fi încălcat legea sau aş fi utilizat dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal, vă asigur că acestea sunt complet nefondate.

MAI şi structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfăşurarea anchetei şi vom pune în continuare la dispoziţia Parchetului toate documentele şi informaţiile solicitate.

Acestea sunt precizările pe care le pot face public la acest moment. Vreau să îi asigur public pe toţi colegii mei, pe toţi partenerii instituţionali ai Ministerului de Interne, că în calitate de vicepremierul pentru securitate naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, voi continua să îmi fac cu responsabilitate datoria, voi continua să îi sprijin pe ei, pe familiile lor, şi mă voi bate ca întotdeauna pentru drepturile lor. 

Transmit din nou regretul şi compasiunea mea familiei lui Bogdan. 

Şi aşa cum nimic nu este mai presus de viaţă, nimeni nu este mai presus de lege”.

Ponta: „Nu am voie să vorbesc”

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu comentează despre cazul poliţistului Gigină pentru că este un caz pe rolul Parchetului Capitalei şi „nu are voie să vorbească”.

„Strict politic însă, cred că este o lecţie de învăţat pentru toată lumea, nu doar pentru Oprea”, a spus Ponta.

De altfel, prima reacţie oficială din partea Ministerului de Interne a fost duminică, atunci când a fost emis un comunicat de presă în care se specifica faptul că pe timpul anchetei „MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul Afacerilor Interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect”.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, «procurorul  conduce şi  controlează nemijlocit  activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege». Conform prevederilor legale, MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”, se arată în documentul citat.

De altfel, în documentul citat se mai arată că „Ministerul Afacerilor Interne respectă întocmai prevederile legale şi acordă sprijin activ tuturor instituţiilor abilitate să soluţioneze această cauză”.

Poliţistul Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea

Pe 20 octombrie, în jurul orei 19.00, poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit la numai 28 de ani după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă aflată în mijlocul străzii Ştirbei Vodă din Capitală. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz.

„În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit colegii lui Gigina.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghiul care a avut loc joi.

Procurorii au deschis dosar ce cercetare penală

În urma acestui accident, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

De altfel, procurorii au anunţat duminică faptul că, în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, au fost cerute de la Ministerul de Interne, de la Poliţia Română şi de la Poliţia Capitalei actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, dar şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului.

Procurorii precizau că, până în prezent, aceste documente au fost furnizate „parţial”

De asemenea, anchetatorii au arătat că a fost cerută şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului (actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice).

Parchetul Capitalei a cerut şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei.

Anchetatorii au mai spus că, în cinci zile de la accident, au fost făcute cercetarea la faţa locului, autopsia medico-legală şi au fost ridicate imaginile înregistrate de camerele de supraveghere pentru a se putea reconstitui traseul coloanei oficiale din care făcea parte Gigină.

De asemenea, anchetatorii precizează că au fost audiate persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările concrete în care s-a produs incidentul, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori oculari aflaţi în zonă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Omerta MAI. Poliţia invocă reguli ignorate în cazuri similare ca să nu dea explicaţii despre moartea poliţistului Gigină

Ministerul de Interne despre cazul Bogdan Gigină: În timpul anchetei nu putem face declaraţii

Cazul poliţistului Gigină. Procurorii verifică dacă a fost constituită legal coloana oficială a lui Gabriel Oprea

Klaus Iohannis, despre cazul poliţistului mort: Îi poftesc de urgenţă pe domnii Ponta şi Oprea în faţa microfoanelor. Este inadmisibil

FOTO VIDEO Protestul din Capitală s-a încheiat. Sute de manifestanţi au cerut demisia vicepremierului Gabriel Oprea

UNPR sare în apărarea lui Gabriel Oprea. De ce are nevoie de coloană oficială: Avem convulsii sociale şi refugiaţi la graniţă

Protest în Piaţa Universităţii faţă de cei consideraţi responsabili pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină: „Oprea, demisia!”

Petiţie online pentru demiterea lui Gabriel Oprea, în urma accidentului în care a murit un poliţist din coloana oficială a ministrului de Interne

Soţia ministrului Gabriel Oprea ia apărarea soţului în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină

FOTO Sute de ciclişti şi motociclişti au ieşit în stradă pentru poliţistul de la Rutieră care a murit însoţind coloana oficială a lui Gabriel Oprea

Înmormântarea poliţistului Gigină: salve de foc acoperind durerea

Ponta s-a eschivat la întrebările privind cazul poliţistului Bogdan Gigină: „Am impresia că vorbesc în chineză”

Poliţistul Bogdan Gigină, decorat post-mortem în grad de Cavaler la propunerea ministrului Oprea din a cărui coloană oficială făcea parte

Poliţistul Bogdan Gigină, care a murit în timp ce deschidea coloana oficială a lui Oprea, decorat post-mortem în grad de Cavaler. Azi a avut loc înmormântarea

Controverse în jurul accidentului din coloana oficială a vicepremierului Oprea

Moartea poliţistului Cosmin Gigină: de ce miroase a muşamalizare

Semnalizarea gropii în care şi-a găsit sfârşitul poliţistul de la Rutieră, luată în calcul ca posibilă cauză a tragediei

Sindicatul Poliţiştilor confirmă: Un alt poliţist a fost accidentat în coloana oficială a lui Oprea. TVR: Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a prezentat accidentul drept unul uşor

 

E oficial! Bogdan Gigina, poliţistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă se afla în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea

 

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

 

Poliţistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă făcea parte din coloana oficială a ministrului Oprea. Acesta l-a avansat în grad post-mortem

 

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Un poliţist în misiune a căzut cu motocicleta într-o groapă din centrul Capitalei. Bărbatul a murit câteva ore mai târziu, la spital

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite