„BUCUREXIT“: Ideile Gabrielei Firea riscă să scoată Bucureştiul din Europa. Primăriţa susţine că a fost „exploatată politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea
Gabriela Firea

CONFLICT Ministrul Culturii şi primarul Capitalei au viziuni diferite asupra dezvoltării Bucureştiului: Corina Şuteu îl vede ca pe un „oraş al oamenilor“, iar Gabriela Firea e interesată de aspectele pragmatice ale blocării circulaţiei.

UPDATE: Prezentăm în continuare răspunsurile integrale ale Gabrielei Firea la întrebările ziarului „Adevărul“:

„Adevărul“: V-aţi gândit, atunci când aţi formulat declaraţia că nu mai vreţi ca străzile oraşului să fie blocate cu activităţi de weekend, că în această categorie ar intra şi activităţi culturale de tip Street Delivery (str. Arthur Verona) sau cele desfăşurate săptămânal pe bulevardul Kiseleff? Pe lângă că acestea nu produc mari tulburări de trafic, ele reprezintă un început de coeziune a corpului social, de conştiinţă civică. Cum aveţi de gând să daţi reglementarea de interzicere, global sau să judecaţi de la caz la caz?
 
Gabriela Firea: Asa cum am precizat inca de la inceput, nu s-a pus niciodata problema ca aceste evenimente sa fie anulate; toate evenimentele stradale vor fi sprijinite, atat cele culturale, cat si cele sociale, sau sportive. Repet, in viitorul apropiat trebuie sa gasim cele mai bune locatii astfel incat sa nu blocam traficul, iar disconfortul bucurestenilor sa fie minim.
Nu m-am referit sub nici o forma la evenimentele care au deja o traditie in randul  bucurestenilor si care pun in valoare Capitala: Street Delivery, B-FIT in the Street, Femei pe Matasari, etc. Acestea se vor desfasura in aceleasi conditii.
Nu vrem sa obstructionam desfasurarea evenimentelor culturale, propunerea mea a fost ca, prin directiile de specialitate din cadrul PMB, sa initiem discutii cu organizatorul fiecarui eveniment in parte, sa-i  aducem la cunostinta reclamatiile, problemele cu care se confrunta cetatenii si sa le propunem alternative de desfasurare. Ma refer aici la discutii constructive, in beneficiul tuturor bucurestenilor: si a celor care participa la aceste evenimente (acces facil, spatii de parcare, zone in apropierea statiilor de metrou sau a mijloacelor de transport in comun etc.)dar si a celor din zonele adiacente manifestarilor.
 
V-aţi gândit că puneţi în pericol activităţi culturale organizate de ArCuB – centrul cultural aparţinător chiar Primăriei – în cadrul proiectului „Bucureşti 2021 – capitală europeană“? Vă dau un exemplu: festivalul de teatru de stradă B-FIT in the Street, care a avut loc acum câteva săptămâni şi se desfăşoară anual cu mare succes. Acesta nu poate fi mutat, spre deosebire de un concert, în nicio altă locaţie, fiind prin specificul său un festival de stradă. Vă asumaţi punerea în pericol a acestui proiect vital pentru prestigiul Bucureştiului?
 
Va reamintesc faptul ca Municipalitatea a sustinut si sustine evenimentele culturale si sportive din Bucuresti, atat in spatii deschise cat si in spatii inchise, insa doresc elaborarea urgenta a unui regulament clar de desfasurare a evenimentelor care au loc in centrul Capitalei astfel incat  sa fie evitate situatii ca blocarea parcarilor, poluarea fonica si perturbarea sau chiar blocarea traficului rutier.
Una dintre prioritatile mele, in calitate de Primar Primar General, este ca Bucurestiul sa devina Capitala Culturala, Bucurestiul trebuie sa fie un oras viu, sa gazduiasca evenimente culturale, sportive, sociale cat mai numeroase.
 
V-aţi gândit că, atacând tocmai aceste centre de coeziune socială, civică de care vorbeam, vă veţi ridica în cap intelectualii şi veţi fi acuzată că vreţi să le distrugeţi tocmai pentru că nu sunt expresia votanţilor dvs. şi ai PSD-ului, în general oameni în vârstă sau mai slab educaţi? Cum comentaţi o eventuală astfel de acuzaţie?

Am fost toata viata o persoana care a sprijinit cultura, sportul, sunt membru al Uniunii Scriitorilor; sunt un om care apreciaza si promoveaza arta si cultura si niciodata actiunile mele nu vor impiedica manifestarile culturale si sociale ale Capitalei. Nu doresc sa comentez "o eventuala astfel de acuzatie", pentru ca mi se pare jignitoare atat pentru cei care m-au votat, cat si pentru cei care nu m-au votat. Sunt Primarul General ales de catre bucuresteni, si voi munci in interesul si pentru binele acestora.

Reprezentanţii Ministerului Culturii susţin că încearcă de ieri să vă contacteze, prin toate mijloacele posibile, şi se izbesc de un zid. Este deliberată această atitudine din partea dvs. şi a staffului dvs.?
 
Repet: nu am fost contactata oficial de nici un reprezentant al Ministerului Culturii. Nuantarile acestei intrebari nu isi au rostul.
 
Ce-aţi vrut să spuneţi cu „declaraţia politică a unui tehnocrat“? Consideraţi că este vreo ruşine să fii „tehnocrat“? De ce, în loc să răspundeţi mesajului bine-intenţionat al doamnei Şuteu cu argumente, aţi trecut la ceva care seamănă cu o injurie, în orice caz cu o ironie deloc fină?
 
Am aflat si eu din presa ca doamna Ministru al Culturii a scris pe Facebook ca doreste o intalnire cu mine pentru a-i da clarificari in legatura cu initiativa mea de a gasi locatii potrivite pentru manifestarile culturale si sportive. Nu am fost contactata in mod oficial de catre nici un reprezentant al Ministerului Culturii. Ma consider un om deschis dialogului si voi raspunde oricarei solicitari oficiale din partea oricarui ministru care are idei constructive pentru Bucuresti.
Vreau sa mai precizez un singur lucru, Ministerul Culturii nu a solicitat, in ultima perioada, Municipalitatii nici un aviz pentru a organiza un eveniment cultural. In calitate de primar general voi sprijini toate proiectele de acest gen.

Declaraţiile de duminică ale Gabrielei Firea, primarul general al Bucureştiului, par a fi deschis cutia Pandorei, punându-i pe jar pe operatorii culturali şi Ministerul Culturii. Mai mult, chiar şi proiecte culturale aparţinând Primăriei Capitalei, cum ar fi „Bucureşti 2021 – Capitală Culturală Europeană“, gestionat de ArCuB, ar putea fi puse în pericol, exemplul cel mai clar fiind festivalul de teatru de stradă B-FIT in the Street. Festivalul, cu periodicitate anuală, s-a desfăşurat cu mare succes acum câteva săptămâni. El este parte integrantă a programului „Bucureşti 2021“ şi, spre deosebire de alte evenimente, nu poate fi mutat indoor sau „pe stadion“, esenţa sa fiind tocmai desfăşurarea în stradă.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, la Antena 3, că nu mai vrea „ca străzile oraşului să fie blocate cu activităţi de weekend“. Gabriela Firea a făcut această declaraţie fără a detalia prin nimic şi fără a diferenţia între evenimentele culturale, sportive sau concerte pop şi rock, de genul celor din Piaţa Constituţiei. Totodată, luni, trebuia să aibă loc o întâlnire cu directorii de instituţii care organizează evenimente publice în Bucureşti, întâlnire care nu a avut încă loc.

Adio, Femei pe Mătăsari

În formularea radicală a Gabrielei Firea se putea înţelege că vor fi afectate şi evenimente culturale de tipul Street Delivery (strada Arthur Verona) sau Femei pe Mătăsari, care încearcă să construiască o conştiinţă socială şi un minim simţ al comunităţii în zonele respective. Prin urmare, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a reacţionat, în cursul zilei de luni, printr-o postare pe Facebook, spunând că vrea să se întâlnească, săptămâna aceasta, cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru a discuta pe marginea afirmaţiilor făcute de edilul Bucureştiului.

Ministrul Culturii a anunţat că va lansa o invitaţie Gabrielei Firea în vederea unei întâlniri. „Cred că evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană“, a scris Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

Consecventă viziunii sale despre parteneriatul dintre administraţie şi cetăţeni, Corina Şuteu şi-a reafirmat felul în care vede dezvoltarea oraşului: „E important ca iniţiativele stradale să fie acompaniate de autorităţi pentru a face din Bucureşti un «oraş al oamenilor»“, a notat ministrul Culturii, care a adăugat că la întâlnire va invita şi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor (OAR) Bucureşti.

Firea, greu de întâlnit

Într-o conferinţă de presă din cursul după-amiezei de luni, Gabriela Firea a preferat să se concentreze pe relaţia pecuniară dintre Primărie şi organizatorii de concerte: „În acest moment, chiria pentru Piaţa Constituţiei care este plătită de către organizatori către municipalitate este una care poate fi considerată modică. Este cea mai mică din Europa şi probabil de pe mapamond. Este circa 1.600 de euro. Nu se mai întâmplă aşa ceva nicăieri în lume“. Totodată, Firea a persiflat mesajul de pe Facebook al Corinei Şuteu: „Declaraţia lui Şuteu este declaraţia politică a unui tehnocrat “, nerăspunzând la niciuna dintre afirmaţiile de acolo. Primarul Capitalei a susţinut că ministrul Culturii nu a contactat-o în vederea unei întâlniri.

„Am contactat telefonic cabinetul doamnei primar şi i s-a transmis că doamna ministru vrea să se întâlnească, dar nu am primit niciun răspuns“, a comunicat pentru „Adevărul“ Edmond Niculuşcă, consilier al Corinei Şuteu. „Vom trimite o scrisoare oficială şi suntem optimişti că în cele din urmă ne vom întâlni“, a mai spus acesta. În replică, reprezentanţii Gabrielei Firea spun că nu au fost contactaţi până în acest moment.

Firea dă înapoi

Totodată, Niculuşcă atrage atenţia că Ministerul Culturii nu organizează evenimente culturale, aşa cum s-a exprimat Gabriela Firea, ci doar asigură cadrul funcţionării acestora. Consilierul crede că totuşi nu se va ajunge la dispariţia acestor evenimente care asigurau un minim de coeziune socială. „Viziunea doamnei Şuteu este că oraşele trebuie să fie ale oamenilor, nu ale mafiilor autostrăzilor şi pasajelor subterane“, mai spune acesta.

Contactată de „Adevărul“, Gabriela Firea a dat înapoi, spunând că a fost înţeleasă greşit, iar afirmaţiile i-au fost scoase răuvoitor din context. „Nu m-am referit la evenimente ca Street Delivery sau Femei pe Mătăsari, care nu produc o mare blocare a traficului, ci la cele care blochează circulaţia în centrul Capitalei, cum ar fi concertele din Piaţa Constituţiei“, a spus aceasta.

La mâna Primăriei

Mihaela Păun, director ArCuB, a spus că „întâlnirea dintre Gabriela Firea şi operatorii culturali va fi definitorie“, urmând ca fiecare să-şi prezinte mai bine intenţiile. Păun reaminteşte că Firea, în campanie, a promis că va crea un festival de teatru de stradă, aşadar ar fi absurd să-l distrugă pe cel deja existent. Directorul ArCuB explică faptul că toţi operatorii culturali, indiferent dacă sunt subordonaţi Primăriei sau nu, depind de aprobările instituţiei pentru funcţionare.

Am fost înţeleasă greşit şi scoasă răuvoitor din context. Nu m-am referit la evenimente ca Street Delivery sau Femei pe Mătăsari, care nu produc o mare blocare a traficului. Vom discuta cu fiecare organizator de evenimente în parte şi le vom propune parteneriate astfel încât să suportăm şi noi parte din chiria pentru Romexpo sau Arena Naţională, parte substanţială. Gabriela Firea primarul Bucureştiului Viziunea mea este că oraşele trebuie să fie ale oamenilor, nu ale mafiilor autostrăzilor şi pasajelor subterane. Cred că evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spaţiul public, spaţiul pietonal, spaţiile de interacţiune socială sunt factori de coeziune şi bunăstare în interiorul oraşelor contemporane. Corina Şuteu ministrul Culturii
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite