Gabriela Scutea: Sper ca îndoielile referitoare la acţiunile procurorilor să dispară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2013, pe o perioadă de 4 luni, Gabriela Scutea a fost consilierul Laurei Codruţa Kovesi, la vremea aceea Procuror General al României. Foto MEDIAFAX
În 2013, pe o perioadă de 4 luni, Gabriela Scutea a fost consilierul Laurei Codruţa Kovesi, la vremea aceea Procuror General al României. Foto MEDIAFAX

Gabriela Scutea, nominalizată de ministrul Cătălin Predoiu pentru a prelua şefia Parchetului General, a declarat că speră ca în viitor să dispară „îndoielile” cu privire la unele acţiuni ale procurorilor şi a subliniat dinamismul ca factori ce au diferenţiat-o faţă de ceilalţi candidaţi. Ea a explicat şi rolul jucat în contextul OUG13.

„Ce cred eu că m-a departajat de colegi a fost probabil dinamismul. (…)Sper ca şi susţinerea interviului şi caracterizarea domnului ministru să-i convingă pe colegii mei că împreună trebuie să lucrăm bine. Nu spun că nu lucrăm bine, spun doar că toate aceste îndoieli care apar în societate cu privire la unele dintre acţiunile noastre, cred că avem şanse să dispară. Nu vă ascund că selecţia s-a făcut dintre câţiva candidaţi foarte apropiaţi ca valoare. Îi cunoşteam pe colegii mei candidaţi şi ştiam clar valoarea contracandidatului. A fost o competiţie foarte strânsă”, a declarat Gabriela Scutea pentru publicaţia Mainnews.ro.

Despre rolul jucat în amânarea OUG13

Marţi, ministrul Cătălin Predoiu a anunţat nominalizarea acesteia pentru a ocupa funcţia de procuror general al României. În contextul candidaturii acesteia, presa a relatat repetat rolul jucat de aceasta în amânarea intrării în vigoare a celebrei OUG 13, ce l-ar fi scăpat pe Liviu Dragnea de procesul său penal.

„În legătură cu ordonanţa 13, acest aspect cu termenul de 10 zile l-am mai comentat(…)Toate rezoluţiile mele în dosar sunt consemnate. Eu consider că în legătură cu această propunere care a fost susţinută de ministrul Iordache, mi-am exprimat opiniile de o manieră tehnică şi indicându-i domnului ministru că România are alte obiective din perspectiva MCV. Cele 10 zile erau necesare pentru că dacă s-ar fi pus în aplicare această ordonanţă, nişte oameni trebuiau să iasă din închisoare. Acest lucru nu se face peste noapte pentru că nu se eliberează printr-o singură decizie administrativă. Eliberarea ar trebui să se facă printr-o decizie judecătorească. Poate aceasta a fost împrejurarea în care profilul meu s-a impus atenţiei publice, în schimb, între colegii mei sper că nu e doar asta, ci dimpotrivă”, a adăugat magistratul.

În noaptea de 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. La acea vreme, ministrul Justiţiei Florin Iordache a ieşit şi anunţarea trimiterii în Parlament spre dezbatere a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse. Practic, abuzul în serviciu nu mai reprezenta o infracţiune decât dacă prejudiciul depăşea două sute de mii de lei, iar politicienii scăpau de răspundere penală dacă abuzul se făcea prin emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative.

La acel moment, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind una din cei care a reuşit să-l convingă pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei. 

Ce a declarat ministrul Predoiu despre nominalizarea Gabrielei Scutea

„Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situaţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente. Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus. O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâre. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management a fost cel mai bun din toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administrare şi construcţie internă, cât şi cea externă. Cunoaşte bine MCV şi este bine cunoscută la Bruxelles”, a fost anunţul ministrului Predoiu.

Nominalizările ministrului Cătălin Predoiu vor pleca la CSM pentru un aviz consultativ, urmând ca preşedintele Klaus Iohannis să dea verdictul final.

Cine este Gabriela Scutea

Gabriela Scutea are 46 de ani şi a intrat în magistratură în 1995. Din 2006 până în 2013, procuroarea din Braşov a fost adjunct al Procurorului General. Aceasta era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare. De asemenea, Scutea a fost ordonator principal de credite delegat, fiind responsabilă şi pentru implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

În 2013, pe o perioadă de 4 luni, Gabriela Scutea a fost consilierul Laurei Codruţa Kovesi, la vremea aceea Procuror General al României.

De la Parchetul General, Gabriela Scutea a plecat la Ministerul Justiţiei, unde, în 2016, a devenit secretar de stat în minister.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite