Gala Foreign Policy România: top 100 oameni care mişcă ţara în direcţii bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani, revista Foreign Policy România şi-a propus să evidenţieze anual 100 de nume ale românilor care au demarat sau au continuat proiecte remarcabile, susţinute prin munca şi pasiunea lor.

Aflată la a treia ediţie, Gala Foreign Policy România, desfăşurată la Banca Naţională marţi seara, a premiat elitele dintr-o gamă largă de domenii, precum ştiintă, cultură, mass media, relaţii internaţionale, afaceri, neuitându-i şi pe debutanţii notabili.

La sfârşit de an, Foreign Policy lansează la nivel mondial o listă cu 100 de Gânditori Globali – analişti şi vizionari, lideri şi activişti de rezonanţă mondială. De trei ani, redacţia română adaugă o listă cu 100 de nume din România „care mişcă ţara, spre bine, prin puterea ideilor sau a exemplului”, pentru a demonstra că ţara nu merge mai ales „într-o direcţie greşită”, ci în peste 100 de direcţii bune.

În decursul evenimentului, la care au participat personalităţi din domeniile onorate de ediţia românească a revistei Foreign Policy România, 10 dintre cele 100 de mari nume au păşit pe scena sălii Mitiţă Constantinescu.

Avocatul Remus Borza, preşedinte EuroInsol, a deschis ceremonia de premiere, anunţând o ştire de ultim moment: intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica. „Vremurile sunt foarte tulburi, nu numai în politică. Totuşi, dacă managementul unei companii mari de stat este profesionist, şi nu numit pe baza carnetului de servici, se poate! Mă bucură să văd că anul trecut, companiile energetice ale statului au avut profituri de peste 1 miliard de Euro. Reformele trebuie continuate."

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a fost apreciată pentru că a militat printr-o voce puternică pentru trecerea de la o revoltă anti-sistem la ajustarea sistemului printr-o construcţie politică nouă.

„Sugestia mea, ca să fie mai bine şi nu doar bine, este să facem o schimbare de generaţii."

Pentru schimbarea de paradigmă a politicii Băncii Naţionale a României, guvernatorul Mugur Isărescu, care nu a putut fi prezent la Gală, a fost onorat de reprezentanţii Foreign Policy România.  

Adrian Vasilescu a acceptat premiul Foreign Policy, din partea guvernatorului. „BNR are o politică constantă, dar îşi înnoieşte anual obiectivele şi modul în care îşi propune să le atingă. Nivelul scăzut al dobânzii a asigurat stabilitatea financiară a ţării. Guvernul pe care ni-l dă ţara este cel cu care colaborăm. Banca Naţională Română nu va fi un factor de echilibru, ci este!"

În 2013, Andrei Muraru, directorul Institutului Crimelor Comunismului şi al Memoriei Exilului Românesc, a readus în atenţia publică crimele comunismului, reuşind trimiterea în justiţie a doi torţionari. Tot anul trecut, după ce timp de 20 de ani a lucrat la impunerea unui memorial al tragediilor de la Sighet în conştiinţa românilor şi a străinilor, Ana Blandiana, voce literară şi civică, a anunţat deschiderea unui similar loc de neuitare şi la Bucureşti.

Ana Blandiana, în absenţă, şi Andrei Muraru au fost onoraţi în cadrul Galei FP pentru menţinerea vie în amintire a tragediei comuniste.

„Este o provocare să primesc acest premiu, pentru că implică riscul de a infirma speranţele care se nasc odată cu el. Bolile trecutului de care suferă Romania nu s-au sfârşit. Piedica majoră a fost faptul că oamenii şi-au pierdut speranţa că se mai poate judeca trecutul. Misiunea noastră este să nu uităm!", a spus Andrei Muraru, emoţionat de recunoaşterea meritelor echipei sale. 

Echipa de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, a fost premiată marţi seara pentru cercetările avansate şi relevante la nivel mondial, în domeniul medicinei.

Alte nume mari care au urcat pe scena Galei Foreign Policy România, ediţia 2014, au fost profesorul Radu Gologan coordonatorul lotului olimpic român de matematică, Corina Şuteu, organizatoarea festivalului de film românesc Making Waves, la New York, ajuns la la opta ediţie, Mircea Hava, primarul oraşului Alba Iulia, inginerul geolog Emil David şi Daniel Don, preşedintele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj şi reprezentanţii grupului independent de investigaţii, RISE Project.

Prima parte a galei s-a încheiat cu trei premii speciale, oferite de Foreign Policy România pentru onorarea unor iniţiative cu totul deosebite.

Astfel, compania Rominserv, membră a grupului Rompetrol, a fost premiată la categoria „mari afaceri în străinătate ale unei companii din România“, pentru obţinerea unui contract de peste 1 miliard de dolari în Kazahstan.

Daniela Lulache, aflată la conducerea Nuclearelectrica, a fost onorată pentru demonstraţia de profesionalism şi competenţă în administrarea unei companii unde statul este acţionar principal. Într-un singur an, Daniela Lulache a reuşit rezolvarea rapidă a unor disfuncţionalităţi, a condus convingător campania de atragere a investitorilor vizaţi, a implementat standarde de guvernanţă corporatistă şi, la final, a încheiat anul cu un profit net preliminat de 13 ori mai mare decât cel din 2012.

Şi nu în ultimul rând, reprezentanţii Foreign Policy România l-au chemat pe scenă pe artistul Damian Drăgici, devenit o voce puternică a comunităţii rome, pentru a-i înmâna premiul de onoare. Damian Drăgici a fost onorat pentru curajul de a combate campania denigratoare a tabloidele britanice privind România, dar în special etnicii romi, prin argumente solide şi date reale despre viaţa acestora. 

EuroInsol şi EximBank au fost cei doi sponsori principali ai evenimentului desfăşurat la sediul Băncii Naţionale din România, marţi, 25 februarie. 

Citiţi mai multe despre ediţia Top 100 a revistei Foreign Policy

Top 100 FP România/ 2013: Peste o sută de nume care mişcă ţara în direcţii bune

Noua ediţie a revistei FP România include o listă cu peste o sută de nume care mişcă ţara, spre bine, cu puterea ideilor sau a exemplului. Anul de referinţă: 2013. Ca şi în cele două ediţii anterioare, am acordat o atenţie specială numelor şi faptelor autohtone cu deschidere internaţională.

Cele 10 categorii folosite pentru selecţia numelor şi faptelor sunt: 

Politică

Personajul politic al anului 2013 trebuie că au fost „protestatarii demnităţii”. Dar am găsit şi în ‘sistem’ idei şi acţiuni cu bun folos. 

Am remarcat nume ca: Alina Mungiu-Pippidi, Gheorghe Burdan, Victor Giosan, Vladimir Pasti, Ana Blandiana şi Andrei Muraru – dar şi Vasile Iuga, Cătălina Ştefănescu, Gabriel Andreescu şi alţii asemenea. 

Relaţii Internaţionale

Putem spune că a fost anul românesc al Moldovei – dar şi al Chinei ori al Marii Britanii. A mai fost anul promovării internaţionale a unor diplomaţi români, ca şi al intrării unor cetăţeni români în politica oficială a altor ţări. 

Am remarcat nume ca: Mihnea Constantinescu, Tove Bruvik Wetberg, Valeriu Nicolae, Bernd Fabritius, Alina Inayeh şi Liviu Mureşan – dar şi Petrişor Peiu, Mihaela Osorio, Jiři Šitler şi alţii asemenea.  

Economie

Cu toată criza globală şi declinările ei locale, şi anul trecut o serie de antreprenori sau companii au mers mai repede înainte: exploatând superior resurse, adăugând tehnologii şi competenţe, extinzându-se local şi în străinătăţi, creând locuri de muncă. 

Am remarcat nume ca: Petrişor Petrescu, George Brăiloiu, Michele Della Briotta, Alexandru Tulai, Corneliu şi Adrian Bodea, Robert Rekkers, Remus Borza – dar şi Bogdan Enoiu, Florin şi Măriuca Talpeş, Cătălin Stroe, Christian Heinzmann, Daniela Lulache, Claudiu Bologa şi alţii asemenea. 

Societate

Chiar şi o casnică poate atenua o problemă socială, dar cu mult efort. Cu atât mai mult pot face asta asociaţii caritabile internaţionale, sprijinite de multinaţionale responsabile social. Avem străini care se interesează de problemele românilor şi românce care ajută printre străini.

Am remarcat nume ca: Mariana Peterşel, Ana Oprişan, Ciprian Necula, Oana Ţoiu, Gabriela Alexandrescu, Novella Pellegrini, Mihail Negrea, Prinţul Charles, Paul Lister, Caroline Juler, Camilla Rooney – dar şi Simona Marinescu, Damian Drăghici, Magda Coman, Zoltan Bereczki şi alţii asemenea. 

Educaţie

Am identificat un ministru al Educaţiei pe care îl poate propune societatea civilă, mame pentru copiii nevoiaşi ai naţiei, elevi, studenţi şi profesori brilianţi, dar şi metode inovative de a scoate din impas şcoli care scârţâie rău. 

Am remarcat nume ca: Marian Staş, Maria Gheorghiu şi Leslie Hawke, Simona şi Dan Baciu, Simona David-Crisbăşanu, Ioan Aurel Pop, Mihaela Vrabete – dar şi Radu Gologan şi alţii asemenea. 

Inovaţie

Am agregat cercetări avansate şi gândire alternativă, inovaţii radicale şi îmbunătăţiri marginale, lideri de mari proiecte ştiinţifice şi experţi care alimentează echipe. 

Am remarcat nume ca: Radu Silaghi-Dumitrescu, Ionuţ Budişteanu, Mircea Tudor, Daniel David, Daniel Marcu, Mihai Adrian Ionescu, Georgia Deaconu, Şerban Simu, Adrian Curaj – dar şi Laurenţiu M. Popescu, Ion Sandu, Mihai Florian, Adrian Furtună şi alţii asemenea. 

Cultură

Urmează schiţe de portret ale unor artişti tineri sau împliniţi, arhitecţi care modelează peisaje şi designeri care decorează interioare, scriitori originali şi cărţi minunate, sound-uri clasice ori tradiţionale, montări dramatice, adunări culturale internaţionale la Bucureşti şi diplomaţie culturală în lume. 

Am remarcat nume ca: Ioan Holender, Ioana Pârvulescu, Adriana Babeţi, Andrei Şerban, Felix Alexa, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Maximilian si Daniel Zielinski, Călin Netzer şi Ada Solomon, Lucian Ban, Sanda Weigl şi Alexander Bălănescu, Adrian Naidin, Corina Şuteu – dar şi Constantin Chiriac, Dumitru Budrală, Dan C. Mihăilescu, Maria Surducan, Lia Bugnar, Vasi Hîrdo, Toma Enache, Beck Corlan şi alţii asemenea. 

Media

Nu e deloc totul pierdut în mass-media din România. Avem valori, avem echipe. Chiar şi publicitate de calitate. O putem lua de la zero.

Am remarcat nume ca: Oana Sandu, Sorana Stănescu, Alina Matiş şi Florin Negruţiu, echipele RISE Project şi Dilema veche, echipele Casa jurnalistului şi Dela0, Moise Guran, Renate Weber, Felix Tătaru  dar şi Simina Guga şi Vlad Petri, Marta Uşurelu, Marius Constantinescu, Mihnea Măruţă şi alţii asemenea. 

Idei & Proiecte

Am vânat idei şi proiecte de dezvoltare. Unele idei au fost repede reduse la tăcere, unele proiecte au de înfruntat obstacole insurmontabile – am aflat, însă, încă o dată, că nu de idei şi proiecte ducem lipsă. 

Am remarcat nume ca: Cezar Mereuţă, Dragoş Damian, Lucian Isar, Sandra Pralong, Marian Duşan, Dan Lăzărescu, Irina Schrotter şi Ivan Patzaichin, Paul-Andre Baran, Andreea Diana, Varvara Buzilă, Sebastian Burduja, Dan Nechita, Club România – dar şi Fundaţia Romanian Business Leaders, Lucian Stanciu, Centrul Român pentru Politici Europene şi alţii asemenea. 

Cariere/ Debuturi remarcabile

Anul trecut s-au împlinit, în varii chipuri, mari cariere. Şi am sesizat viitoare mari cariere – dacă depăşesc şi obstacolele deja avute.

Am remarcat nume ca: Mircea Maliţa, Thierry de Montbrial, Peter George Oliver Freund, Radu Beligan, Nicu Alifantis, Alexandra Dăriescu, Ada Condeescu, Alex Haidamac, Natalia Sfetcu, Ambarus Andor – şi alţii asemenea. 

Moldova

Alături de lista numelor care mişcă România în direcţii bune, prezentăm şi o primă listă cu nume comparabile din Republica Moldova. Deocamdată, am acoperit doar câteva dintre categoriile de interes. 

Am remarcat nume ca: Iurie Leancă, Natalia Gherman, Vitalie Marinuţă, Ana Guţu, Valeriu Munteanu, Dorin Chirtoacă, Viorel Chetraru, Ion Manole, Maia Sandu, Gheorghe Duca, Igor Cobileanski, Oxana Greadcenco, Iurie Sănduţă, Constantin Tănase, Ion Sturza, Dan Vidraşcu – dar şi Pirkka Tapiola, Elena Marzac sau... Zdob şi Zdub ;)  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite