Gâlceavă politică pe cardul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Introducerea cardului de sănătate a fost aprobată, într-o şedinţă de guvern din septembrie 2010 FOTO Mediafax
Introducerea cardului de sănătate a fost aprobată, într-o şedinţă de guvern din septembrie 2010 FOTO Mediafax

Un raport elaborat de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta, referitor la întârzierile implementării cardului naţional de sănătate, a pus pe jar lumea politică.

Duminică Guvernul a anunţat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie, vizat fiind fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Lucian Duţă, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în ceea ce priveşte întârzierea introducerii acestui card. 

De asemenea, inspectorii au menţionat că există o pagubă în valoare de 1,2 milioane de euro adusă la bugetul Imprimeriei Naţionale, responsabilă de elaborarea şi tipărirea celor peste 18 milioane de carduri, se arată în raportul redactat în urmă cu o lună.

Printre problemele identificate de Corpul de Control al premierului Victor Ponta se numără şi faptul că Duţă nu ar fi încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului şi astfel ar fi întârziat punerea în aplicare a eliberării cardului de sănătate, potrivit memorandumului încheiat cu Banca Mondială.

Totodată, inspectorii mai arată că Duţă ar fi propus acordarea către Poşta Română, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii.

Fostul preşedinte CNAS a declarat că în perioada mandatului său Casa „nu a făcut niciun contract şi nu a făcut nicio plată” către Imprimeria Naţională sau către Poşta Română. 

Lipsa banilor a blocat proiectul

Unul dintre motivele pentru care proiectul nu s-a pus în aplicare încă din anul 2011, aşa cum era prevăzut într-un memorandum aprobat de premierul Emil Boc, iniţiat de ministrul Sănătăţii Attila Cseke, şi şeful CNAS, a fost faptul că „nu existau surse de finanţare sigure”.

Mai precis, banii ar fi trebuit să vină de la Ministerul Sănătăţii către Casă, care ar fi trebuit să plătească Imprimeriei Naţionale sumele aferente producerii cardurilor de sănătate, pe o perioadă de 18 – 19 luni, ceea ce nu s-a întâmplat până în 2012, când la conducerea ministerului a venit Eugen Nicolăescu, iar
la Casă – Doru Bădescu, succesorul lui Duţă, au explicat pentru „Adevărul“ surse din sistem.

Un alt motiv pentru care proiectul a fost amânat până anul trecut îl reprezintă întârzierile create de problemele apărute în cadrul licitaţiei publice pentru softul care citeşte datele de pe cardul de sănătate. „Imprimeria a luat-o înainte şi a achiziţionat o parte din materiale, fără să aibă un contract
semnat”, au precizat sursele citate.

Pe de altă parte, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale susţin că „materia primă pentru carduri (plasticul şi cipul) nu s-ar fi putut achiziţiona în lipsa unui contract“. „Deficitul a apărut din cauza întârzierii procesului de producţie a acestor carduri, practic noi am cumpărat din bugetul propriu materia
primă, însă nu am primit banii”, a explicat Corina Ozon, purtător de cuvânt al instituţiei.

Ministerul Sănătăţii a dat, duminică, un comunicat comun cu CNAS, explicând că „persoanele care vor fi găsite vinovate de întârzieri şi nereguli în procedura de introducere a cardului naţional de sănătate, constatate de Corpul de control al primului ministru, trebuie să răspundă în faţa justiţiei”.


Pe aceeaşi temă:

Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, susţine că premierul Victor Ponta este cel care a blocat proiectul cardului de sănătate

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţine că acuzele care i se aduc de către Corpul de Control al primului-ministru sunt nefondate, dat fiind faptul că nu a făcut niciun contract cu Poşta Română şi Imprimeria Naţională, astfel că nu a efectuat nicio plată către cele două companii.

Guvernul sesisează DNA pentru nereguli privind cardul de sănătate. Lucian Duţă susţine că acuzaţiile sunt nefondate

Guvernul anunţă, duminică, că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă

Vasile Astărăstoae despre cardurile de sănătate: „Un card este un instrument periculos pentru societate“

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, consideră că un card „este un instrument periculos pentru societate“ şi că istoricul medical al pacienţilor nu trebuie să apară pe cardurile de sănătate, aceste date fiind confidenţiale şi putând fi utilizate împotriva cetăţenilor.

Cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie

Controversatul card naţional de sănătate nu va fi distribuit de către medicii de familie, după cum a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite