Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Gânduri de Crăciun

63
25 Dec 2016 08:07:10
Mircea Morariu

Recitesc ceea ce am scris în editorialul publicat pe adevărul.ro în preajma sărbătorii de Crăciun a anului 2015. Principala observaţie ţinea de faptul că marea sărbătoarea a creştinătăţii nu găsea deloc atunci Europa în cea mai confortabilă dintre situaţii.

Neajunsurilor deja obişnuite, lipsurilor de tot felul adăugându-li-se tot mai proeminent primejdia ameninţării teroriste. La urma urmei nici ea tocmai o noutate, dacă ar fi să luăm în calcul ceea ce s-a întâmplat în lume, fie şi numai odată cu piatra de hotar reprezentată de atentatele din Statele Unite din 11 septembrie 2001. Deşi, după cum ştim cu toţii, terorismul e una dintre specificităţile negative ale întreg secolului al XX lea. Un act terorist a dus la declanşarea Marelui Război, un rău despre care istoricii şi politologii susţin că se află la originea relelor încă şi mai mari ce au marcat întreg veacul trecut- nazismul şi comunismul.

Speranţa că lucrurile s-ar putea îndrepta în 2016, o speranţă pe care o exprimam cu prudenţă în editorialul sus-menţionat, s-a dovedit o simplă iluzie. Atacurile teroriste s-au înmulţit, au lovit locuri cheie ale civilizaţiei europene, simboluri ale culturii şi ale luminii.

Serviciile antitero, altminteri destul de puţin predispuse la declaraţii şi e firesc să fie aşa, vorbesc despre faptul că astfel de ameninţări reprezintă, în fapt, o realitate cotidiană invizibilă. Şi că, pe cale de consecinţă, fiecare dintre noi trebuie îndemnat să adopte în faţa iminenţei acestei situaţii o atitudine deopotrivă prudentă şi calmă. Aceasta pentru simplul motiv că frica reprezintă principalul aliat al terorismului internaţional şi al profesioniştilor acestuia.

Fireşte, nu putem decât să ne bucurăm că în anul ce se încheie astfel de situaţii extreme au ocolit, fie şi numai la suprafaţă, la vedere, România. Ceea ce nu înseamnă nicidecum că nu trebuie să fim mereu în stare de veghe tocmai fiindcă stă în specificul acestor operaţiuni anti-umanitate, anti-creştinism şi anti-civilizaţie să lovească exact acolo unde ne-am aştepta mai puţin.

Autorităţile americane au avertizat chiar în ajunul Crăciunului că deţin informaţii potrivit cărora militanţilor ISIS li s-a cerut să îşi intensifice operaţiunile în această perioadă.

Atacurile teroriste cu care s-a confruntat lumea creştină în cursul anului 2016 au avut mari costuri în vieţi omeneşti. Nu vreau să devin deloc patetic, dar trebuie să spun că aceste pierderi ne-au arătat deopotrivă şi cât de preţioasă, dar şi cât de fragilă ne este viaţa. La lucrul acesta poate s-ar cuveni să medităm în aceste zile de sărbătoare.

Închei însemnările mele de azi reproducând un fragment din editorialul de acum un an. Cu convingerea fermă că ceea ce scriam atunci nu şi-a pierdut actualitatea.

Zilele Crăciunului sunt îndeobşte asimilate cu simbolistica regăsirii propriei persoane în sânul familiei şi alături de prieteni. Parcă şi ei din ce în ce mai puţini şi tot mai grăbiţi.

Ar fi de dorit ca această regăsire să depăşească cadrul restrâns al acestor două-trei zile de sărbătoare şi să se extindă asupra unor comunităţi umane cât mai largi. Regăsirea aceasta e în spiritul Crăciunului şi perpetuarea ei dincolo de zilele de sărbătoare ar însemna punerea în practică a sensului profund al acestei mari sărbători a creştinătăţii.

Iisus, cel a cărui naştere o sărbătorim în aceste zile, cu patimile sale cu tot, ne-a dat tuturor, în urmă cu mai bine de 2000 de ani, pentru eternitate, lecţia iubirii, a iertării, a solidarităţii şi a regăsirii. Lecţie la care s-ar cuveni să medităm ceva mai mult şi mai profund cu ocazia acestui Crăciun al unei Europe şi al unei Lumi la răscruce.

Crăciun fericit tuturor!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Radu Mircea
25.12.2016, 10:43:38

# Mircea Morariu Sa lasam astazi lumea asta turbata si nedreapta pentru a avea grije de noi alaturi de familiile noastre . Sarbatori cu bine , sanatate si LA MULTI ANI domnule profesor !!!

+4 (4 voturi)
Mircea Morariu
25.12.2016, 10:51:44

Vă multumesc! Numai bine si dumneavoastra! Craciun fericit!

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.12.2016, 11:44:20

Inainte de vacanta de Craciun, invatatorea le cere elevilor ei sa povestesca cu cuvintele lor o intamplare din familie, una cu invatatura crestineasca. - Mihaița, incepe tu..! - Bunicul meu are o sora, Milica, care lucreza la o fabrica de avioane. In ajunul Craciunului o colega de serviciu a servit-o cu visinata de casa. Tanti Milica s-a trotilat, a luat un avion si a zburat cu el spre Siria, pusa rau pe bubuit niste teroristi pagani din ISIS. De-asupra Siriei avionul a fost lovit si a trebuit sa aterizeze fortat chiar in mijlocul unui grup de 100 de teroristi. Tot ce avea la ea era sticla cu restul de trascau, mitraliera avionului şi o sabie ninja primita cadou la la 30 aniversare de la casatorie de la sotul ei , nenea Vanatorul. - Da, si..? intreba invatatoarea nerabdatoare. – Pai, dupa aterizarea fortata tanti Milica a scapat oarece injuraturi moldovenesti de sezon, a topit ce mai ramasese in sticla, apoi, fredonand un colind crestinesc, a smuls mitraliera de pe avion si a ras 70 de teroristi islamisti cu ea. Dupa ce i s-au terminat cartusele, a mai facut soteuri din inca 20, cu sabia ninja. Din nefericire, pe ultimii 10 teroristi care au avut inconstienta sa se dea la ea, i-a omorât cu mainile goale, pentru ca sabia ninja se cam tocise si n-a vrut sa-i chinuie inutil cu o sabie care nu mai taia din prima. N-ar fi fost in spiritul Craciunului asa ceva..! – Bine, bine, Dumnezeule mare, spuse profesoara îngrozita, dar unde e invatura crestina in poveste asta cu..tanti-ta, Milica..? - Daca esti terorist islamist fereste-te de de tanti Milica la Craciun, in cazul in care ai cea mai vaga banuiala ca a scapat la ceva udatura pentru gâtleul ei de crestina practicanta..! Craciun fericit si imbelsugat d-lui Mircea Murariu, colegilor mei forumisti, neaparat lui ..tanti cu radiera:), dar si tuturor celorlati de la adevarul.ro..!

+3 (9 voturi)
Radu Mircea
25.12.2016, 14:44:15

# Vinatorul/d.c. Sa traiesti Vinatorule si sa ai grija de trupul tau . ( sufletul este arvunit deja de duhul sfint la botez , desi la ultima convorbire cu Scaraotzchi avea ceva obiectii ) . PS Da fioroasa mai este Milica si te compatimesc ca-i esti coleg de camera . Mare o fi dragostea de mai ai capul pe umeri .

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.12.2016, 15:15:31

Radu Mircea E..! Mica si fioroasa, zic..!:) Dar fioroasa tare de tot, nu asa..!:)) Stii tu..Esentele tari se pastreaza in sticlute mici, nu Mircea..?:) Inca n-a vazut ce-am scris despre ea..! Dar daca vede, sigur se protapeste iar in fata mea, isi infinge maniile in solduri si privindu-ma in ochi cu mila cu care priveste o pisica un soarece fraier, imi zice : ”Auzi moldovean mare, mustacios si ticalos ce esti, tu chiar si de Craciun jinduiesti dupa o tigaie conjugala intre manerele bostanului..? Ai ..? Zi repede pana nu-mi aduc aminte si de batatorul de snițele, sau de barda de taiat ciolane..! Pai cum ai putut sa spui ca i-am omorat pe teroristii aia cu mainile goale..? Ia benocleaza-te in ultimul sertar de sus al sifonierului din primul dormitor, sa vezi cate perechi de manusi am, prapaditule..! ”

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările