Gelu Voican Voiculescu: "Ion Iliescu era şeful mult aşteptat!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul viceprim - ministru postdecembrist, Gelu Voican Voiculescu, a declarat astăzi, la Realitatea TV, că în decembrie 1989 nu se punea problema unor rivalităţi pentru preluarea puterii între Dumitru Mazilu şi Ion Iliescu.

"Abia pe 27 decembrie, într-un climat de linişte, s-a întâlnit CFSN care a început să-şi consolideze puterea. L-au ales prim vice-preşedinte pe Dumitru Mazilu, iar Ion Iliescu a fost anunţat ca preluând conducerea", a spus Gelu Voican Voiculescu la emisiunea 3X3.

"Faţă de presiunea evenimentelor era clar că Ion Iliescu era şeful mult aşteptat. La momentul acela Ilie Verdeţ era dizgraţiat şi nu putea reprezenta schimbarea. Ion Iliescu a fost acceptat o dată prin discursul său de la balconul Comitetului Central şi o altă dată, prin comunicatul transmis în care se anunţa că el va prelua conducerea ţării".

Gelu Voican Voiculescu afirmă că Ion Iliescu a preluat puterea şi pentru faptul că era cunoscut opiniei publice. "Postul Europa Liberă i-a făcut o prezentare lui Ion Iliescu, în care îl descria prieten al lui Gorbaciov, cu mult înainte de decembrie 1989".

Dumitru Mazilu, prezent şi el la emisiune, a negat existenţa vreunei dispute între el şi Ion Iliescu în decembrie 1989.

Militaru nu a vrut să recunoască guvernul Petre Roman

În ceea ce priveşte preluarea conducerii armatei de către generalul Nicolae Militaru, Dumitru Mazilu şi Gelu Voican Voiculescu afirmă că Ion Iliescu a hotărât acest lucru, în special datorită faptului că anterior fusese exilat de fostele structuri.

"La 27 decembrie când am vorbit despre constituirea noastră, când s-a vorbit despre crearea Guvernului condus de Petre Roman, nu s-a pus problema ca Nicolae Militaru să conducă armata. Decizia fusese luată de Ion Iliescu. Argumente sunt pro şi contra în favoarea acestui caz", afirmă Dumitru Mazilu.

Gelu Voican Voiculescu mărturiseşte că generalul Nicolae Militaru a refuzat să recunoască Guvernul Roman, neparticipând la şedinţele Executivului, lucru pentru care a  fost şi demis, în februarie 1990.

Lui Iulian Vlad i-a fost fatală afirmaţia că-i va demasca pe terorişti

În privinţa arestării generalului Iulian Vlad (fostul şef al Securităţii), Voiculescu spune că i-a fost fatală afirmaţia sa că "în curând va demonstra cine au fost teroriştii". "Noi eram suspicioşi în legătură cu cei care făceau parte din fosta Securitate. Îl tot întrebam despre ce fel de terorişti este vorba", spune Voiculescu.

Dumitru Mazilu, arestat şi bătut în noaptea de 21 spre 22 decembrie, afirmă că Vlad i-a spus că el nu a fost vinovat pentru acest lucru. "În data de 25 decembrie, Silviu Brucan ne-a spus că trebuie să terminăm cu aştia precum Vlad, care m-au chinuit şi m-au bătut. A fost ideea domnului Brucan, nu a mea".

Brucan, obsedat de un atac al fostei Securităţi

Cei doi afirmă că imediat după moartea lui Ceauşescu, exista ideea că Securitatea va contraataca, susţinută în special de Brucan. "Astfel, am hotărât să arestăm în 31 decembrie conducerea Direcţiei Securităţii Statului (fosta conducere a Securităţii). În jurul orei 16.00 m-am prezentat la Ministerul Apărării, unde au fost chemaţi la raport comandantul general Iulian Vlad, secretarul de stat Aristotel Stamatescu (era şi comandantul Centrului de Informaţii Externe - actualul SIE) şi generalul Gianu Bucurescu, secretar de stat în cadrul Securităţii (fost comandant al Securităţii Bucureşti). Armata, peste capul  nostru, l-au băgat şi pe generalul Vasile (comandant al direcţiei a IV-a Contrainformaţii) în asta. Aceşti generali, după ce îşi prezentau rapoartele, când ieşau erau arestaţi. Ultimul arestat a fost generalul Iulian Vlad. Generalul Militaru s-a eschivat şi a refuzat să participe la asta", afirmă Gelu Voican Voiculescu.

"Înainte să fie arestaţi s-a produs o greşeală şi s-a anunţat la radio asta, astfel că ei puteau fugi. Ei au fost arestaţi de generalul Hortopan şi duşi într-o cameră de hărţi a Ministerului Apărării".

Voiculescu precizează că planul era să fie arestaţi doar pentru trei zile, însă o dată făcută asta "au fost buni arestaţi". Astfel, s-a ajuns ca în martie, când încă erau în arest, să nu existe mandat pentru această operaţiune, ei fiind închişi în mod ilegal.

Dumitru Mazilu spune că revoluţia a fost un proces care a  continuat până în mai 1990. "Unele din obiectivele de bază ale revoluţiei au fost deturnate de fel şi fel de oameni din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr", mai spune acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite