Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Generalul american Ben Hodges: România trebuie să fie „centrul de greutate“ al strategiei NATO împotriva Rusiei la Marea Neagră

29
29 May 2020 12:51:12
Autor: Valentin Bolocan
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone

Fostul comandant al Forţelor terestre ale SUA în Europa, generalul-locotenent (r) Ben Hodges, consideră că, din cauza unei Rusii tot mai agresive în zona Mării Negre, prezenta NATO în România ar trebui să fie consolidată până la un nivel similar cu ceea ce au aliaţii în statele baltice şi în Polonia.

Şi asta pentru că NATO acordă foarte puţină atenţie ameninţării reprezentate de Rusia la Marea Neagră, zonă pe care Moscova o consideră ca o platformă de lansare spre alte regiuni, se arată în raportul intitulat „Un flanc, o ameninţare, o singură prezenţă: O strategie pentru flancul estic al NATO” al cărui coautor este generalul Ben Hodges. 
 
România trebuie să fie „centrul de greutate” al strategiei de descurajare regională a NATO şi trebuie întărită cu capacităţi de comandă şi control, cât şi o infrastructură feroviară şi rutieră îmbunătăţită, au afirmat autorii.
Sisteme maritime fără pilot şi sistemele terestre ar putea fi amplasate în România, inclusiv rachete antinavă, drone şi aeronave de atac, şi ar putea fi folosite pentru a consolida capacitatea defensivă NATO în vestul Mării Negre.
 
Puşcas marin american efectuând trageri în poligonul de la Babadag FOTO Marine Corps Lance Cpl. Larisa Chavez
 
Mai mult, în document se solicită instituirea unei misiuni de poliţie maritimă la Marea Neagră pentru o prezenţă navală a NATO constantă pe tot parcursul anului, se mai arată în raportul citat de publicaţia de specialitate Star and Stripes.
 

Pe unde a luptat generalul  Ben Hodges

Generalul locotenent Frederick Benjamin "Ben" Hodges III este un fost ofiţer al armatei Statelor Unite, actual pensionar, care a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa. În cariera sa,  Ben Hodges a avut funcţii de comandă în Irak (operaţiunea „Iraqi Freedom”) sau Afganistan unde a fost director de operaţii în „Regional Command South”. Hodges a devenit comandant al armatei SUA în Europa în noiembrie 2014. A deţinut această funcţie timp de trei ani până la retragerea sa din US Army, în 2017.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Edmond Wolf
29.05.2020, 12:54:22

Baze militare americane avem, ne lipsesc armele nucleare. Ce o să se mai sperie rușii de noi. Întotdeauna le-a fost frică de noi românii că venim peste ei cu tehnica modernă și cu armata bine instruită. Se știe că românul e curajos.

+2 (6 voturi)
Comandor Gherghisan
29.05.2020, 13:16:06

Sigur ca da! Dar despre vizele alea ce se aude? Suntem buni sa va tinem spatele in Esul Europei si in razboaiele voastre dar intram in USA cu..... vize! Curata "prietenie"

+3 (5 voturi)
Carmic
29.05.2020, 12:55:46

Incet incet NATO isi da seama de importanta strategica a Romaniei.

+1 (5 voturi)
Lucifer
29.05.2020, 13:05:45

Gând la gând cu bucurie. Mai ales că România are interese puternice în Est unde are 20-25% din teritoriul istoric răpit de URSS prin pactul Ribbentrop-Molotov.

+1 (7 voturi)
Victor Nagy
29.05.2020, 13:16:01

„ Generalul american Ben Hodges: România trebuie să fie „centrul de greutate“ al strategiei NATO împotriva Rusiei la Marea Neagră ” Trăiască ....sfântul comision !

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările