Generalul american Ben Hodges: România trebuie să fie „centrul de greutate“ al strategiei NATO împotriva Rusiei la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone

Fostul comandant al Forţelor terestre ale SUA în Europa, generalul-locotenent (r) Ben Hodges, consideră că, din cauza unei Rusii tot mai agresive în zona Mării Negre, prezenta NATO în România ar trebui să fie consolidată până la un nivel similar cu ceea ce au aliaţii în statele baltice şi în Polonia.

Şi asta pentru că NATO acordă foarte puţină atenţie ameninţării reprezentate de Rusia la Marea Neagră, zonă pe care Moscova o consideră ca o platformă de lansare spre alte regiuni, se arată în raportul intitulat „Un flanc, o ameninţare, o singură prezenţă: O strategie pentru flancul estic al NATO” al cărui coautor este generalul Ben Hodges. 

România trebuie să fie „centrul de greutate” al strategiei de descurajare regională a NATO şi trebuie întărită cu capacităţi de comandă şi control, cât şi o infrastructură feroviară şi rutieră îmbunătăţită, au afirmat autorii.

Sisteme maritime fără pilot şi sistemele terestre ar putea fi amplasate în România, inclusiv rachete antinavă, drone şi aeronave de atac, şi ar putea fi folosite pentru a consolida capacitatea defensivă NATO în vestul Mării Negre.

puscar marin  Photo By

Puşcas marin american efectuând trageri în poligonul de la Babadag FOTO Marine Corps Lance Cpl. Larisa Chavez

Mai mult, în document se solicită instituirea unei misiuni de poliţie maritimă la Marea Neagră pentru o prezenţă navală a NATO constantă pe tot parcursul anului, se mai arată în raportul citat de publicaţia de specialitate Star and Stripes.

Pe unde a luptat generalul  Ben Hodges

Generalul locotenent Frederick Benjamin "Ben" Hodges III este un fost ofiţer al armatei Statelor Unite, actual pensionar, care a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa. În cariera sa,  Ben Hodges a avut funcţii de comandă în Irak (operaţiunea „Iraqi Freedom”) sau Afganistan unde a fost director de operaţii în „Regional Command South”. Hodges a devenit comandant al armatei SUA în Europa în noiembrie 2014. A deţinut această funcţie timp de trei ani până la retragerea sa din US Army, în 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite