Talpeş, despre provocările minorităţilor, în 2015: Viktor Orban gândeşte prin prisma Ungariei milenare. Nu avem nici oameni pregătiţi să spună unde a greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Ioan Talpeş, fost şef la Serviciului de Informaţii Externe al României, a vorbit, într-o ediţie specială Adevărul Live, despre posibilitatea modificării frontierelor actuale ale României.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Ar trebui să avem o Constituţie care să spună că suntem stat federal?

Ioan Talpeş: Nu, ci o Constituţie care să spună că suntem stat unitar. La Bruxelles şi în toate comisiile se vorbea ca despre un adevăr asumat că românii nu vor să recunoască celelalte naţionalităţi. Noi suntem stat naţional? Înseamnă că nu recunoaştem drepturile celorlalţi, e vorba de co-statalitate.

Adevărul: Se apropie acest tip de revendicări de ideea geografiei etnice? Dacă se va cere referendum pentru autonomie?

Ioan Talpeş: Există un stat constituit. Transilvania şi Banatul au venit la România după Primul Război Mondial în urma unei conflagraţii, de când au venit maghiarii. E vorba de lucruri care nu pot fi discutate în termeni simplişti.

Minorităţile sunt legate sau au această logică a teritorialităţii şi pot decide opţiunea lor statală în acord de condiţionările teritorialităţii.

Adevărul: De ce, din 1990 până acum, orice referire la problematica minorităţilor, în cercuri restrânse de putere şi decizie, cu care am intrat în contact, orice problemă referitoare la minorităţi se reduce strict la cea maghiară?

Ioan Talpeş: Nu-i amintim în sensul bun al cuvântului. Aici este problema. De aceea, am şi considerat că luarea Preşedinţiei de către Iohannis este un avantaj pentru România. Mai avem şi patriotarzi din ăştia care îşi scot poezii finanţate la Bruxelles şi care niciodată nu au făcut o astfel de conferinţă ca să evidenţieze problemele în materie de statalitate în România.

Eu, când am fost şef al SIE, am făcut tot posibilul ca peste tot în lume să se ştie realitatea. Am făcut foarte multe.  Chiar doi dintre cei mai duri inamici ai României au fost scoşi din funcţiile pe care le aveau.

Germanii din România au spus că este o statalitate românească, constituită la 1 Decembrie 1918 şi că este firească, iar ceilalţi nu au spus niciodată asta, ba chiar au spus de fiecare dată că este cea mai mare nedreptate făcută cu privire la hotărârile Trianonului.

Adevărul: E vreo posibilitate să mai vedem această discuţie reapărând? Există un pericol acum, vreo intenţie ca harta să fie remodelată?

Ioan Talpeş:  Ce vedeţi remodelabil acolo? Cel mai grav este că încercaţi să mă faceţi să spun aşa ceva. Eu ştiu cum au fost negociate chestiunile acestea. Vă spun că nu în 2015, asta este evident, dar  să ştiţi că omenirea este abordată la unele formule de putere, de ansamblu al puterii ca un conţinut din acesta aflat într-o oală cu presiune.

Este un parcurs de constituire a unor formule decidente globale.

Nu trebuie să le trecem cu vederea, pot deveni foarte periculoase dacă nu le iei în seamă. Ele sunt jucate, continuate. Domnul Orban de atâtea ori vine şi ne scuipă în faţă. Până la urmă, are dreptate. El gândeşte prin prisma Ungariei milenare. El vorbeşte prin prisma acelor steaguri care, într-adevăr, sunt din perioada feudală. Noi nu avem oameni pregătiţi nici să spună în ce a greşit el.

 

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite