Generalul Predoiu, fost şef al SIE, lămureşte problema acoperiţilor din presă şi din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Silviu Predoiu, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul” despre subiectul acoperiţilor din presă şi din politică. Acesta a făcut o clarificare de termeni explicând că „toţi ofiţeii sunt acoperiţi”, că de regulă doar „partenerul de viaţă” al acestuia ştie de funcţie, că SIE lucrează exclusiv în străinătate pentru a „penetra medii de interes”, şi că SIE nu opereză în ţară.

Întrebat despre „acoperiţii din presă şi politică”, Silviu Prediu a ţinut să facă o clarificare de termeni, explicând că „nu există ofiţer descoperi” şi că din familia acestuia de regulă doar partenerul de viaţă este cel care ştie.

„În primul rând o clarificare de termeni. Din punctul de vedere al SIE, conform legii, conform regulamentului de organizare şi funcţionare, toţi ofiţerii sunt acoperiţi. Deci este un termen folosit impropriu. Nu există ofiţer descoperit. Activitatea de ofiţer SIE este acoperită, este protejată, secretă. (...)

De regulă familia apropiată ştie. Şi sunt situaţii în care noi recomandăm să ştie, pentru că altfel apar alte probleme. Familia apropiata însemnând de regulă partenerul de viaţă...copii află după un timp. Copii mei erau mari cand au aflat de calitatea mea de lucrător într-un serviciu de informaţii”, a precizat Predoiu.

Fostul director a mai declarat că SIE lucrează exclusiv în străinătate, că încearcă să „penetreze medii de interes”, printre care şi instituţii de presă, şi că statele respective sunt la curent de încercările altora în acest sens. Totodată, Predoiu a subliniat că nu prezenţa ofiţerilor acoperiţi este problema, ci modul în care aceştia sunt folosiţi, justificarea trebuind să fie doar cea de apărare a interesului naţional.

„SIE lucreaza exclusiv din strainătate, penetrând medii de interes prin prisma informaţiilor care sunt vehiculate în mediile respective, sau de interes prin prisma accesului membrilor respectivi în alte medii unde este cantonată informaţia secretă. Mediul de presă e de mare interes pentru noi. Si facem tot ce putem ca să-l penetram. Asta nu-i un secret, că altfel nu vi l-am spune. 

E cunoscut şi de serviciile de informaţii din statele respective, care ca să protejeze mediul de presă de acţiunile unor servicii ostile, este obligat să recurgă la nişte mijloace găsind instrumente de a fi prezent în mediul respectiv şi de a proteja mediul. 

Deci din punctul meu de vedere nu prezenţa unor ofiţeri acoperiţi sau alte categorii de persoane în presă este o problemă, ci modul în care sunt folosiţi. Iar aici se intră într-o altă categorie. Dacă justificarea este apărarea interesului naţional, este ok. Dacă e vorba de a pune pe cineva pentru a-ţi face tu lobby, pentru a-ţi apăra instituţia, pentru a-ţi promova profilul, pentru a afla date de compromitere despre unul sau altul, pentru că sunt vehiculate în zona de presă o gramadă de informaţii”, a adăugat fostul director.

În privinţa politicului, acesta din urmă a confirmat că SIE caută „orice fel de mediu”, dacă acesta este extern, în ţară fiind interzis prin lege şi că nu vede „un motiv logic să încalc legea singurului spaţiu în care sunt în siguranţă”, menţionând că cei care „se reped să acuze interferenţa serviciilor” pe plan intern ar trebui să se gândească la serviciile altor state care ar încerca să se infiltreze în România.

„Noi ca serviciu de informaţii căutăm afară orice fel de mediu. În ţară este interzis prin lege. Desi, dacă îmi daţi un motiv pentru care aş fi tentat vreodată să încalc legea singurului spaţiu în care sunt în siguranţă ca serviciu de spionaj, aş fi dispus să dezvolt subiectul. Dar nu dezvolt pentru că nu văd nici un motiv logic pentru care eu aş încălca legislaţia naţională”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă ar exista servicii din alte ţări care ar încerca să se infiltreze în România, fostul director a relatat că „aceasta este o întrebare pe care ar trebui să şi-o pună mai des cei care se reped să acuze interferenţa serviciilor. Repet, problema nu este ce fac, pentru ce fac, dacă obiectul urmărit este corect. Noi deja ne-am pierdut încrederea în obiectivele pe care le urmărim pentru că nu avem aparent niciun control asupra serviciului”, a mai spus Predoiu.

Mai jos, interviul complet cu fostul şef al SIE. Acesta acoperă subiectul „acoperiţilor” din presă şi din politică în intervalul 27:45 - 34:24.

Silviu Predoiu, fostul şef al SIE, despre acoperiţi, protocoale şi ameninţările la adresa României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite