George Maior: „Lista neagră” a Moscovei reprezintă un nou tip de război rece. Mi-e greu să pătrund în mintea decizionalilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al SRI George Maior a vorbit, duminică seară, la Digi24, despre momentul plecării sale în Statele Unite, unde a fost numit ambasador, dar şi despre lista cu demnitari din Europa cărora li s-a interzis pătrunderea în Rusia şi pe care se află şi cinci români.

George Maior a afirmat că plecarea în Statele Unite ar avea loc spre sfârşitul verii, pentru a prelua postul de ambasador al României la Washington. Fostul şef al SRI a adăugat trebuie găsite soluţii pentru a îmbunătăţi relaţiile economice cu SUA şi cu investitorii veniţi de peste ocean. 

O altă temă abordată în cadrul interviului a fost legată de „lista neagră” a Moscovei în ceea ce priveşte persoanele cărora administraţia rusă le-a interzis accesul în Rusia.

„E un aspect legat de acest tip de nou război rece (...) E regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie să ne preocupe pe toţi şi în special statele de frontieră ale Uniunii Europene şi Uniunea Europeană ca atare. Din păcate, lucrurile care pun tensiune şi care blochează comunicarea între cele două mari forţe continuă şi acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze raţionale a raporturilor dintre zona euro-atlantică în general şi Rusia”, a precizat George Maior.

Întrebat pe ce baze a fost făcută această „listă neagră”, fostul şef al SRI a răspuns: „E greu să pătrund în mintea decizionalilor ruşi”.

De asemenea, Maior spune că România ar trebui să analizeze această situaţie şi să vadă dacă se impun contramăsuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite