Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Germania: Controale mai dure la ferme şi abatoare

11
20 May 2020 12:46:35
Deutsche Welle
Violeta Alexandru la Berlin
Violeta Alexandru la Berlin

În urma sesizării neregulilor în unele ferme şi abatoare din Germania, vor fi instituite mecanisme de control mai eficiente, spune ministra Muncii din România, Violeta Alexandru, într-un interviu DW.

Multe din problemele sesizate acum în unele ferme şi abatoare din Germania au existat dinaintea crizei actuale, dar au ieşit acum la iveală mult mai pregnant. Vor fi instituite mecanisme de control mai eficiente, spune ministra Muncii din România, Violeta Alexandru, în exclusivitate pentru DW. Şefa ministerului Muncii şi al Protecţiei Sociale din România a avut, la Berlin, întrevederi cu omologul său german, Hubertus Heil, dar şi cu ministra Agriculturii, Julia Klöckner. 

Violeta Alexandru ne-a spus, printre altele:

- "Mi s-a părut un moment important ca preocupările din România să se armonizeze cu cele din Germania şi să găsim împreună soluţii pentru o mai bună protecţie socială a muncitorilor români, pentru asigurarea unor condiţii de muncă adecvate. Cred că astăzi, mai mult ca oricând, Europa trebuie să se sprijine pe colaborarea bilaterală între autorităţile din ţările în care sunt implicaţi muncitori pentru diferite activităţi şi cred că prezenţa mea în Germania este o dovadă că aşa înţeleg să fac politică în guvernul pe care-l reprezint - şi anume în colaborare cu omologi, cu parteneri care au aceleaşi griji, aceleaşi lucruri pe agenda publică, aşa cum avem şi noi."

Interviul integral îl puteţi urmări AICI: 

- "Vă pot confirma faptul că discuţiile pe care le-am avut mi-au întărit convingerea că o serie de probleme, acolo unde au existat - şi subliniez caracterul izolat al problemelor, pe care le văd că sunt în teren, în acest moment - vin din urmă, dinaintea acestei perioade de pandemie. Având în vedere măsurile speciale de prevenţie şi de protecţie, acum ies la iveală pregnantă. Sunt aspecte care au nevoie de o rezolvare şi aveau nevoie de o rezolvare cu mult înainte de acest episod, de această criză pe care o traversăm."

- "Nu văd o problemă în faptul că în acest context le reluăm. Ba dimpotriva, mi se pare că acesta este momentul în care să le tratăm cu seriozitate... Eu cred că disponibilitatea românilor de a lucra în ţările europene trebuie apreciată, respectată şi sprijinită în sensul implicării noastre, a autorităţilor naţionale, în asigurarea unor condiţii de muncă decente, unor condiţii de muncă adaptate nevoilor pe care le au în activitatea respectivă."

- "Din ce am discutat cu doamna ministru a Agriculturii, văd totala disponibilitate în a ne face un plan de lucru pe termen imediat, dar şi mediu, în a inventaria un index al condiţiilor de muncă în ţările membre UE, în care să atingem şi aspecte privind tipul de protecţie socială aferentă acestor contracte de muncă în activitate sezonieră, în care să tratăm împreună chestiuni care ţin de un standard de siguranţă, de securitate în muncă..." 

Abator în Germania (picture-alliance/dpa/O. Krato)

Vor fi instituite controale eficiente şi la abatoarele din Germania

- "A venit momentul să ne aplecăm cu mult mai atent asupra măsurilor de siguranţă fizică şi de sănătate a salariaţilor. Cred că nu poate fi decât o oportunitate să folosim prilejul pentru a adresa aceste probleme... am văzut totala disponibilitate din partea autorităţilor germane de a se implica nu numai în rezolvarea aspectelor punctuale, o implicare totală în a verifica şi adresa toate sesizările primite, dar şi de a face un pas înainte şi de a căuta nişte soluţii de sistem, soluţii care ţin de reglementări, de protocoale comune, de un schimb de informaţii între autorităţile noastre."

- "A fost una dintre solicitările mele de a se efectua verificări în teren şi am certitudinea că inclusiv mesajele publice pe care le-am dat, şi anume ca orice român care se loveşte de o problemă să apeleze la instituţiile care efectuează controlul în Germania, la poliţie, dacă este cazul, la instituţiile de verificare a condiţiilor de muncă, au fost auzite... Acolo unde sunt sesizări şi se impun controale, este nevoie într-adevăr de o implicare mult mai promptă, după cum este nevoie de o conştientizare a drepturilor pe care oamenii, care lucrează aici, le au. Atunci când simt că drepturile nu sunt respectate, trebuie să aibă încredere să apeleze la ambasadă, la instituţiile care efectuează controlul, pentru că aceasta este soluţia instituţională prin care se pot remedia situaţiile."

Robert Schwartz - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Tagetes
20.05.2020, 14:08:35

„Nenorocita tara, în care orice strain apare ca un salvator în ochii unei turme de obiditi…”.(Marchizul de Custine)

0 (2 voturi)
Dan Petru
20.05.2020, 16:53:39

Pai da. In R Moldova, de exemplu, exista hoarde intregi de "patrihoti" care intra instantaneu in extaz atunci cand vad un ciolovek. De ce ? Fiindca, cica, cioloveku' ala "vine sa-i salveze". Intre noi fie vorba cred ca si ciolovekului i-e scarba cand ii vede pe-aia caum se prosterneaza.

+2 (2 voturi)
Lucifer
20.05.2020, 14:31:20

S-a văzut "democraţia" germană în acţiune. Până acum ce-au făcut de nu au reglementat lucrurile? Germania a devenit tot la fel de ticăloasă ca şi alte "mari democraţii".

+2 (4 voturi)
Dan Petru
20.05.2020, 16:57:12

Normal. Responsabilitatea pentru investigarea si revolvarea oricarui conflict de munca revine STATULUI PE TERITORIU' CARUIA SE DESFASOARA MUNCA. Ca niste cozi de topor au sarit sa-i pupe-n chur pe nemti si sa dea vina pe "romani" ... nu ma mir. Exista specimene a caror singura distractie-n viata e sa pupe chur strain indiferent daca churu' ala are dreptate sau nu. Indiferent cine-s cei care au plecat in Germania si indiferent ce-au facut autoritatile romane ... cei care sunt responsabili de investigarea si sanctionarea eventualelor ilegalitati comise pe teritoriu' lor au un singur nume : STATU' GERMAN.

0 (2 voturi)
emoji
20.05.2020, 18:07:57

Indiferent de scopul mai mult sau mai putin stiut sau declarat al acestei vizite, evenimentul nu are precedent si trebuie apreciat ca atare. Speram ca vor urma si niste rezultate pe termen cat mai lung.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările