Gheorghe Florea, pata neagră a masoneriei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Gheorghe Florea este cercetat penal pentru că a emis numeroase cecuri şi bilete la ordin fără acoperire. Victima: fosta sa gardă de corp . Florea este maestru mason de grad 33, Mare Maestru Suveran, Mare Comandor al Supremului Consiliu al Anticului şi Primitivului Rit de Memphis din România şi „maestru ţepar“.

Pe la sfârşitul anilor ‘90, avea imaginea unui important om de afaceri. A câştigat notorietate intrând în fotbal ca finanţator al echipei Rocar Bucureşti.

A ieşit pe uşa din dos a vieţii publice şi a intrat pe cea din faţă a masoneriei. Însă dogma masonică nu l-a împiedicat să se preteze la a-şi achita datoriile către parteneri emiţând pe bandă rulantă cecuri fără acoperire.

Una dintre victime este chiar fosta sa gardă de corp, un cetăţean moldovean. Gheorghe Florea (58 de ani) are dosare de cercetare penală la Poliţia ilfoveană, dar nu se teme. Din cunoştinţele sale, şi alţii au făcut ca el şi nu au păţit nimic.

Acte false

În ianuarie 2006, lui Gheorghe Florea îi mergeau afacerile tot mai rău. Intrase în datorii, iar fabrica de alcool Fulger Bragadiru era pe butuci. Aşa că a hotărât să se împrumute la unul dintre partenerii săi. Pe 19 ianuarie, Gheorghe Florea a bătut palma cu Vladimir Iarmomedov – cetăţean din Republica Moldova – pentru un împrumut de peste 200.000 de lei. Se convenea ca moldoveanul să împrumute una din societăţile controlate de Florea, Proiect Construct SRL.

Firma era condusă de Liubov Florea, cumnata Marelui Maestru, iar împrumutul s-a parafat printr-un contract înregistrat în documentele firmei. În contract se arată că Vladimir Iarmomedov împrumută societatea cu 246.000 de lei, iar împrumutatul va restitui datoria cu file CEC.

La data plăţii împrumutului, Proiect Construct emitea prima filă CEC. Aceasta – de 20.000 de lei – era eliberată sub antetul Băncii Carpatica şi cu semnătura personală a lui Gheorghe Florea. La câteva zile de la emiterea filei cec, banca anunţa că documentul nu are acoperire. Motivul – „lipsă totală disponibilităţi“.

Metodă: contractul dublu


Proiect Construct a continuat să emită cecuri sub semnătura lui Gheorghe Florea pentru stingerea datoriei avută la cetăţeanul moldovean, dar fiecare filă a fost respinsă.

Explicaţiile au venit imediat: „lipsă totală de disponibilităţi, iar clientul se află în interdicţie bancară“. La câteva zile, un alt refuz de plată este justificat prin faptul că „există lipsă totală de disponibilităţi, trăgătorul (societatea controlată de  Florea) este în interdicţie bancară şi există şi un litigiu cu privire la drepturile de proprietate“.

Practic, toate filele CEC emise de firma controlată de Florea au fost respinse fiindcă nu aveau acoperire. În 2006, s-a semnat un alt contract pentru stingerea datoriei, dar de data aceasta prin bilete la ordin şi cu o altă firmă controlată de Florea.

Este vorba de firma Proiect Construcţii Montaj SRL, firmă care intrase însă în incidenţă de plată şi care nu putea să emită bilete la ordin. Chiar şi aşa societatea respectivă a emis 26 de documente bancare prin care i se „plătea” lui Vladimir Iarmomedov suma restantă. Toate actele aveau girul Proiect Construct şi toate au fost refuzate de bancă. Motivul a fost acelaşi: „lipsă totală de disponibilităţi“.

Păcălit şi a doua oară, cetăţeanul moldovean a vrut să depună plângere la Poliţie, dar Florea i-ar fi promis că de data aceasta plăteşte. În august 2008 s-a semnat al treilea contract pentru plata datoriei.

Timp de o lună, societăţile controlate de Gheorghe Florea au emis 26 de bilete la ordin de câte 10.000 de lei fiecare. Toate au fost însă, la fel ca şi precedentele, fără acoperire şi au fost refuzate la plată.

Dosarul, „în adormire” la IPJ Ilfov

Cetăţeanul moldovean a făcut plângere la Poliţie, numai că „timp de un an, deşi le-am dat toate actele, poliţiştii nu au făcut nimic”, acuză moldoveanul.

Pe de altă parte, comandantul IPJ Ilfov, comisarul şef Viorel Zburatură, a declarat că nu poate să spună prea multe în privinţa speţei lui Gheorghe Florea deoarece... „nu ştiu cine este Gheorghe Florea. Sunt mulţi cu acest nume în judeţul Ilfov“!

Şeful Poliţiei din Ilfov nu a putut să precizeze motivele pentru care dosarul a rămas în cercetare aproape un an şi a declarat doar că poliţiştii lucrează sub coordonarea procurorilor.

Coincidenţă sau nu, la doar câteva minute după discuţia cu şeful IPJ Ilfov, Gheorghe Florea  (care nu fusese de găsit toată ziua) l-a apelat telefonic pe unul dintre reporterii ziarului „Adevărul“.

Intrare la Aleksandr Kondyakov

Marele mason de Rit Memphis, Gheorghe Florea „Bragadiru”, a fost cel care l-a însoţit la o întâlnire cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pe Alexandr Kondyakov, Mare Secretar al Marii Loji a Rusiei. Aleksandr Kondyakov este un influent consultant politic, membru al Asociaţiei Europene a Consultanţilor Politici şi lider al masoneriei ruse.

El deţine firma Novokom, printre clienţii săi numărându-se administraţia prezidenţială a Rusiei, guvernul de la Moscova sau preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Vorodin. Neoficial, Kondyakov a fost coleg la KGB cu Vladimir Putin, fostul preşedinte al Rusiei.

Inginerii financiare

Sub semnătura lui Gheorghe Florea – „Bragadiru“ au fost emise peste 60 de cecuri şi bilete la ordin fără acoperire. Conform legii, eliberarea acestor documente înseamnă un cumul de fals şi uz de fals.

Ratare în afaceri cu echipa FC Rocar

image

2001. Gheorghe Florea (dreapta sus), patron la FC Rocar, alături de Gigi Neţoiu  Foto: Mediafax



Acum nouă ani, Gheorghe Florea ajunsese să fie unul dintre personajele intens mediatizate, graţie faptului că era patron al echipei de fotbal din prima divizie, Rocar.

Fostul gestionar al bufetului de la ASE pe vremea lui Ceauşescu a cumpărat echipa de la Gigi Neţoiu deşi el era patron şi la divizionara secundă, Fulgerul Bragadiru.

Florea, asociat cu actorul Florin Călinescu, s-a remarcat atunci mai mult prin scandalurile cu arbitrii, Rocar retrogradând din prima divizie în 2001.

Totuşi, în acel sezon, echipa lui Florea a ajuns până în finala Cupei României, unde a fost învinsă de Dinamo. După ce Rocar a retrogradat, Florea i-a cedat înapoi echipa lui Neţoiu, rămânând apoi doar patron la Fulgerul Bragadiru pe care a vândut-o ulterior lui Toni Doboş.

Florea: „Nu se poate dovedi intenţia“

Din partea firmei Proiect Construct nimeni nu a dorit să dea vreo explicaţie despre înşiruirea de falsuri care a dus la infracţiunea de înşelăciune.

Liubov Florea, cumnata „masonului de Memphis” şi administrator al societăţii în culpă, a respins din start ideea de a sta de vorbă cu reporterii „Adevărul”. „Ce aveţi dumneavoastră cu aceste documente? Ce vă interesează? Nu le-am semnat eu.” Apoi şi-a închis telefonul.

Marele Maestru Suveran a dorit însă să explice cazul. Spune că el este cel care se simte înşelat. Practic, potrivit spuselor lui Gheorghe Florea, în acest caz, principalii actori sunt un consilier financiar al firmei Proiect Construct şi „şantajistul Iarmomedov“.

Conform lui Florea, cei doi au folosit cecuri semnate în alb de Marele Maestru pe care le-au înaintat la bancă în baza unor contracte semnate între Proiect Construct şi cetăţeanul moldovean. „Eu sunt victima în acest caz. Am fost înşelat de consilierul economic al firmei şi de Iarmomedov, care, acum câţiva ani, a lucrat la mine pe post de gardă de corp.

Eu am înapoiat toţi banii pe care i-am împrumutat de la Iarmomedov, ba chiar i-am dat şi în plus. Diferenţa e de peste 200.000 de lei“, a declarat Gheorghe Florea.

Masonul contraatacă

Gheorghe Florea susţine că va face plângere penală pe numele moldoveanului şi a scos „asul din mânecă“: o expertiză contabilă extrajudiciară. Numai că actul cu pricina este contrazis de extrasele de cont ale fostului său bodyguard, unde nu apare nicio tranzacţie cu acoperire în baza împrumutului.

Gheorghe Florea se apără însă liniştit:  „Ştiu o grămadă de asemenea cazuri (plăţi fără acoperire) care nu au fost incriminate penal. De ce? Pentru că nu se poate dovedi intenţia“.

În loja lui Garibaldi

image

În prezent, în România ar exista nouă mari loji masonice. Ritul de Memphis şi Misraim are rădăcini în România încă din 1805-1806, când prinţul Constantin Morutzi, din Moldova, a primit iniţierea la Constantinopol, împreună cu membrii suitei sale.

Ritul şi-a deschis lucrările în România în anul 1849. În 1875, fratele Giuseppe Garibaldi (foto), unificatorul Italiei, a fost proclamat Mare Maestru Onorific al marelui  Sanctuar de Memphis.

Printr-un decret din 2003, în acest rit a fost numit  “Ilustrul Frate Gheorghe Florea, Mare Delegat Magistral, Mare Maestru al Marii Delegaţii Naţio­nale a Anticului şi Primi­tivului Rit de Memphis şi Misraim pentru România”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite