Gheorghe Stan, fostul adjunct de la Inspecţia Judiciară, a fost validat şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stan foto Mediafax
Gheorghe Stan foto Mediafax

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a validat luni, 28 ianuarie, cu 11 voturi "pentru", noul şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în persoana procurorului Gheorghe Stan. Ministrul Justiţiei a acuzat Secţia pentru procurori a CSM că a încercat blocarea acestei secţii.

Procurorul Gheorghe Stan, fostul procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare a fost desemnat noul şef al Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor (SIIJ).

La ieşirea de la şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei a declarat că Secţia pentru procurori a CSM a încercat blocarea funcţionării Secţiei pentru investigării infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). 

„Secţia pentru procurori a ţinut mai multe şedinţe şi nu şi-a desemnat un reprezentant pentru Comisia (în faţă căreia au fost susţinute interviurile de către candidaţi- n.red.)”, a declarat Tudorel Toader.

Precizările ministrului vin după ce un membru CSM a cerut anularea concursului prin care s-a stabilit conducerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Ministrul a precizat că Secţia pentru procurori nu a dorit să îşi desemneze reprezentantul, şi dina ceastă cauză, concursul nu ar trebui anulat.

"Legea zice -comisia functioneaza cu majoritatea membrilor sai - ceea ce inseamna ca nu se face distinctie ca majoritatea vine din faptul ca sectia pentru Procurori nu si-a desemnat un participat sau ca nu a putut participa. Cred cu convingere ca Sectia nu a vrut sa-l desemneze. Ma gândesc numai la amanarile pe aceasta tema si imi amintesc când cineva nu a putut participa si a anuntat cu 5 minute inainte. Noi vorbim de seful unei sectii, nu de procurorii de rand innalt. nu cred ca putem face comparatii pe proceduri cata vreme avem functii diferite", a declarat ministrul Justitiei, la şedinţa plenului CSM.

Procurorul a obţinut, săptămâna trecută, cel mai mare punctaj la interviul pentru ocuparea postului de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea magistraţilor. El a devansat-o pe Florena Sterschi, cea care conduce interimar secţia.

Acesta a susţinut, în prezentarea proiectului său de management, că printre ameninţările la adresa activităţii acestei structuri sunt campaniile de presa privind anumite dosare cu magistraţi care ar constitui factori de presiune asupra procurorilor care fac investigaţiile. Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare a transmis că a dezavuat mereu campaniile tekevizate, în care anumite persoane, chiar şi martori, au fost filmaţi la momentul arestului sau încarcerării.

„Am dezavuat campaniile care s-au făcut, televizate, când chiar şi martori au fost filmaţi în direct, televizaţi, lucru cu care nu sunt de acord şi mi se pare corect să interzic ca magistraţii, care din întâmplare sau nu, ajung în faţa procurorilor acestei secţii să nu ajungă în astfel de situaţii", a conchis Stan.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.

Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite