Gheorghe, vestitorul taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Gheorghe
Andrei Gheorghe

Vedeta va coordona Departamentul de comunicare al Ministerului Finanţelor Publice. Omul de televiziune îşi propune să facă „puţină curăţenie“ în Direcţia de comunicare de la Finanţe, care probabil va avea mult de lucru anul acesta.  

Citiţi şi: Andrei Gheorghe, din Panama la Finanţe

Andrei Gheorghe (48 de ani) este unul dintre cele mai controversate personaje din audiovizualul autohton. Încă de pe vremea când lucra la Pro FM s-a remarcat ca un nonconformist şi ca un om tranşant. Expresia „Ai fost veriga slabă. La revedere, drum bun!", cu care Gheorghe îi trimitea acasă pe concurenţii de la concursul „Lanţul slăbiciunilor", l-a consacrat pe acesta ca fiind „băiatul rău" al televiziunii.

Omul care a fost la un pas să fie încarcerat pentru consum de marijuana va încerca să facă ordine în Departamentul de comunicare al Ministerului Finanţelor. Gheorghe refuză „ştampila" de purtător de cuvânt, spunând că este coordonator al direcţiei.

Angajaţii ministerului au aflat din presă

Întrebat de „Adevărul" în ce constă această funcţie, el a răspuns sec: „Stabilirea şi identificarea obiectivelor, stabilirea planului de acţiune şi implementarea acestuia". Gheorghe pare să se fi adaptat deja la limbajul de lemn al funcţionarilor. În ceea ce priveşte salariul, Gheorghe a declarat că încă nu ştie cu cât va fi plătit. El va coordona o echipă de patru oameni.

Ieri-dimineaţă, singurul care ştia cu certitudine că Andrei Gheorghe va lucra la Ministerul Finanţelor Publice era ministrul Sebastian Vlădescu. Mai mulţi oficiali ai instituţiei contactaţi de „Adevărul" păreau, cel mult, vag interesaţi de posibila schimbare.

„Am auzit aseară despre această numire, iar azi-dimineaţă mi s-a confirmat că Gheorghe o să vină la Finanţe", a declarat un oficial. Gheorghe a făcut ieri o vizită la minister şi a dat mâna cu câţiva membri ai Cabinetului.

„A fost o strângere de mână, nimic mai mult. Să-i dăm crezare că va face lucruri bune", ne-a declarat un alt oficial.

Cu toate acestea, Gheorghe nu trecuse până ieri după-amiază pe la biroul de presă al instituţiei. Reprezentanţii acestuia erau încă buimăciţi când au fost întrebaţi despre viitorul lor şef.

Carte de vizită

Andrei Gheorghe a debutat în mass-media la începutul anilor '90 ca reporter la Radio Constanţa. O vreme a continuat tot în radio, la Pro FM, (1996 - 2002) unde a devenit celebru în rândul tinerilor cu ajutorul emisiunii „13-14". După Pro FM (unde a fost şi director general) a trecut la Pro TV, unde realiza emisiunea-concurs „Lanţul Slăbiciunilor". La începutul lui 2003 a fost fotografiat de paparazzii revistei „Star" în timp ce consuma marijuana.

După Pro s-a mutat la Antena 1, de unde a plecat pentru că emisiunea lui, „Gheorghe", nu făcea audienţă. S-a mai plimbat puţin pe la Radio 21 şi pe la Radio Total, după care a prins un contract cu Realitatea TV. În mai 2008, Gheorghe a fost demis prin SMS de Realitatea TV, după ce poliţia l-a surprins conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. După ce s-a certat cu cei de la Realitatea, a rămas în trust, dar la Radio Guerrilla. Şi de acolo a plecat tot cu scandal. În vara acestui an, Gheorghe s-a mutat la Kanal D şi a filmat emisiunea „Rătăciţi în Panama", care s-a dovedit un eşec.

Comentarii: Rătăciţi în finanţe

Mihaela Pântea
senior-editor Forbes România

image

Când am auzit că Andrei Gheorghe a acceptat oferta ministrului Sebastian Vlădescu de a conduce Departamentul de comunicare al Ministerului Finanţelor Publice, am crezut că reality-show-ul „Rătăciţi în Panama" nu s-a terminat. Că şefii de la Kanal D au aranjat ca partea a doua a plictisitoarei trăncăneli să fie filmată live pe culoarele şi în birourile celui mai important minister din guvern. De ce nu, chiar în biroul ministrului Vlădescu. Eroare! N-a fost niciun aranjament.

Am verificat din nou dacă, într-adevăr, Gheorghe a acceptat oferta. Pentru că n-am crezut. Un tip arogant, blazat, sătul de viaţă, cu o carieră jurnalistică plină de scandaluri, care abia şi-a uscat şortul şi tricoul de pe plajele din Panama într-o emisiune penibilă, poate să îmbrace acum costumul credibil al unui consilier. Şi nu unul oarecare, ci chiar al unui specialist în comunicare, ce trebuie să transmită mesajele ministerului către contribuabil.

Pot să-mi închipui că fostul realizator al emisiunii „13-14" de la Pro FM din anii '90, care a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare pentru consum de „iarbă", cel care a păpat aiurea banii lui Voiculescu şi Vântu, poate să-l consilieze pe ministrul Finanţelor? Nu! Pot să mi-l închipui pe Gheorghe desenând strategiile de comunicare ale ministerului? Nu, niciodată! Du-te la bere, Gheorghe!

Am vrea să credem că acest aranjament cu Andrei Gheorghe este prima şi ultima decizie neinspirată a ministrului Sebastian Vlădescu. (Sper ca cei doi să nu se fi înţeles la o bere!) Se spune că Ministerul Finanţelor Publice este o gaură neagră. Ei bine, Gheorghe este gaura neagră! Luaţi-vă gândul că el va reuşi să lumineze instituţia.
Într-o ţară normală, cei trei piloni ai administraţiei publice sunt Guvernul, Banca Centrală şi Ministerul Finanţelor.

Când apar în public, rar sau în momentele oportune, şefii acestora transmit mesaje importante după care un popor sau o lume îşi ordonează viaţa. La rândul lor, purtătorii de cuvânt sau consilierii de comunicare ai acestor personalităţi trebuie să fie còpii ale acestora. Atât ca alură, comportament şi limbaj, cât şi ca atitudine, pregătire profesională şi model de viaţă. Andrei Gheorghe poate să întrunească aceste calităţi? Comunicarea înseamnă mai mult decât o strategie frumos aşezată într-o prezentare power-point.

Norme, proceduri, relaţii cu media, comunicare internă şi externă, reprezentare, toate acestea ar trebui să se afle în bagajele de cunoştiinţe ale noului strateg. Andrei Gheorghe n-a dovedit până acum că are acest bagaj. Mai mult, nu orice ziarist sau vedetă TV este automat şi un bun comunicator sau strateg.

Pentru că este descurcăreţ şi tupeist, putem să-i acordăm un cec în alb, semn că ar putea să dezmorţească relaţiile ministerului atât cu media, cât şi cu cei care contribuie cu taxe şi impozite la bugetul ţării. Dar nu Andrei Gheorghe este problema finanţelor româneşti, ci plata salariilor şi pensiilor în următoarele luni. Ce sfaturi îi va da Gheorghe lui Vlădescu în situaţia în care pensionarii şi bugetarii vor lua cu asalt ministerul? „Vlădescule, 13-14!"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite