Ghid: cum iei banii din programul Rabla pentru electrocasnice 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
100.000 de români îşi vor lua electrocasnice cu ajutor de la stat
100.000 de români îşi vor lua electrocasnice cu ajutor de la stat

Lista tipurilor de electrocasnice a căror achiziţie va fi finanţată de stat a fost extinsă, iar accesarea programului se va face exclusiv online, fără prezentarea fizică a solicitantului la un ghişeu

În jur de 100.000 de români care doresc să-şi înlocuiască electrocasnicele vechi, cu un consum energetic mare, cu unele noi vor putea cere bani de la autorităţi şi în acest an, prin programul Rabla pentru electrocasnice, care va fi pus în practică de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Faţă de ediţiile anterioare ale programului, lista electrocasnicelor ce vor putea fi cumpărate cu bani de la stat a fost extinsă, solicitarea banilor făcându-se uşor, în două mari etape.

După cum stabileşte noul ghid de finanţare a programului Rabla pentru electrocasnice, aflat în dezbatere publică, înlocuirea electrocasnicelor cu bani de la stat va presupune, în prima fază, înscrierea online a solicitantului pe platforma AFM în care se vor încărca, între altele, două declaraţii pe proprie răspundere, conform cărora cel care solicită finanţarea certifică faptul că nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local, la data înscrierii. În plus, cel care cere finanţarea trebuie să mai declare pe propria răspundere că se obligă să predea aparatul uzat în momentul achiziţionării celui nou. 

15 zile pentru achiziţionare

Dacă îndeplineşte cerinţele impuse de Ministerul Mediului, solicitantul va intra în posesia unui voucher electronic. Din acel moment, solicitanţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru cumpărarea aparatului electrocasnic dorit, dintr-un magazin înscris în program, fie el fizic sau online. În ambele cazuri, cei care deţin vouchere pentru electrocasnice vor trebui să predea un electrocasnic uzat, scopul programului fiind reducerea numărului de aparate electrocanice cu consum mare de energie electrică. 

Electrocasnicele care se vor preda vor trebui să fie de acelaşi tip cu cel ce se doreşte cumpărat, cu excepţia uscătoarelor de rufe şi a maşinilor de spălat vase, cazuri în care sunt acceptate şi alte aparate vechi.

Se pot solicita mai multe vouchere

În această ediţie a programului Rabla pentru electrocasnice, care este de aşteptat să fie demarat în a doua jumătate a lunii octombrie, cei care vor bani pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++, aparate de aer condiţionat A++, frigidere/combine frigorifice/congelatoare A++, televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A şi uscătoare de rufe A++ vor intra în posesia unui voucher de 400 de lei. Apoi, 300 lei se vor primi pentru maşini de spălat rufe A++ şi 200 lei pentru aspiratoare cu eficienţă energetică cel puţin A, arată avocatnet.ro.

Foarte important, o persoană poate beneficia de mai multe vouchere, dacă predă un număr echivalent de electrocasnice uzate, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Costel Alexe: Oamenii vor scăpa, practic, de nişte deşeuri

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că, în acest an, bugetul programului este de 40 de milioane de lei, dar că acesta ar putea fi suplimentat. „Prin acest program, românii pot achiziţiona până la finalul anului electrocasnice, cu voucherele primite în schimbul aparaturii la care renunţă. Am estimat că venim în sprijinul a 100.000 de români care vor apela la acest program, dar şi al industriei româneşti. La fel de important este că, prin achiziţionarea de noi electrocasnice, facturile la energie vor fi mai mici, iar statul reuşeşte să extragă aceste obiecte, în fond, nişte deşeuri, din casele românilor. Colectarea lor se va face organizat, nu vom mai găsi frigidere la gropile de gunoi ale oraşelor. Dacă solicitările vor fi mari, vom suplimenta suma alocată”, a precizat ministrul Costel Alexe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite