VIDEO Ghidul alegătorului. Ce trebuie să ştim atunci când ne vom prezenta la urne. Cum se vor face înregistrările video în secţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un ghid al alegătorului, care să dea românilor ”siguranţa unor alegeri corecte”. Un rol important la scrutinul de duminică va avea filmarea procesului electoral. „În cabină alegătorul nu va fi filmat de tableta operatorului sau de o altă cameră video, exercitarea dreptului la vot având loc în deplină intimitate”, arată reprezentanţii MAI.

Fiecare secţie de votare din ţară şi din străinătate este dotată cu o tabletă unică, înseriată şi identificată cu secţia de vot respectivă. Tableta este operată de un expert, persoană independentă de biroul secţiei de vot şi de competitorii electorali. Alegătorul va prezenta expertului documentul de identitate, care va fi scanat, pentru a se elimina posibilitatea votului multiplu. Aceasta este o primă măsură care garantează corectitudinea procesului electoral, susţin oficialii MAI.

După verificarea documentului de identitate, alegătorul va primi două buletine de vot – unul pentru Senat, iar altul pentru Camera Deputaţilor, precum şi o ştampilă cu menţiunea ”votat”. Alegătorul intră în cabina de votare pentru a bifa buletinele de vot. 

MAI face precizarea că în cabină alegătorul nu va fi filmat de tableta operatorului sau de o altă cameră video, exercitarea dreptului la vot având loc în deplină intimitate.

Potrivit MAI, prima funcţionalitate a tabletei este să verifice votul multiplu. Prin scanarea Codului Numeric Personal, operatorul este informat dacă alegătorul a mai votat la o altă secţie de votare.

După ora 21.00, când secţia de votare se închide pentru public, intervine o nouă măsură luată pentru a asigura corectitudinea scrutinului electoral: supravegherea video a tuturor procedurilor de la închiderea votării până la părăsirea secţiei de către membrii electoral respectiv.

MAI precizează că, după votare, ştampilele sunt puse  într-un plic transparent, sigilabil şi înseriat, momentul fiind înregistrat pe tabletă.

Operatorul fixează tableta într-un suport, astfel încât să surprindă într-un cadru general toate operaţiunile din secţia de votare. Tableta este conectată într-un centru de comandă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar o întrerupere accidentală a filmării va fi imediat sesizată.

MAI arată că vor fi şi alte premiere la aceste alegeri. Cu sprijinul STS şi al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), cu aprobarea Biroului Electoral Central (BEC), vor fi furnizate public, în timp real, pe tot parcursul zilei, datele privind prezenţa la vot.

Tot în premieră, procesele verbale conţinând rezultatele finale ale numărătorii voturilor de la nivelul fiecărui judeţ, validate de BEC, vor fi disponibile public, fiind transmise Mediei, în paralel cu AEP. MAI precizează că oricine – alegător sau competitor electoral, va putea astfel să verifice rezultatele votului independent de consolidarea datelor făcută de BEC.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite