Ghinda, un sat cu titlu de oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghinda, un sat  cu titlu de oraş
Ghinda, un sat cu titlu de oraş

Oamenii din cartierul Ghinda au buletin de oraş, însă trăiesc în condiţii rurale. Oamenii din Ghinda nu au asfalt, poliţie sau punct sanitar, iar canalizarea este în lucru. Cu toate acestea, plătesc impozite şi taxe la fel ca în oraş.

 Când intri pe Valea Ghinzii, dai de un cartier aflat în plină dezvoltare: drum proaspăt asfaltat, vile frumoase cu maşini în curte. Însă, după câteva sute de metri, peisajul se schimbă. Ceea ce se numeşte un cartier al Bistriţei, unde oamenii au buletine de oraş şi plătesc impozite la nivel de oraş, este un cătun cu şosea pietruită grosolan, cu şanţuri înfundate pe marginea drumului, unde majoritatea oamenilor au WC-ul în curte şi îşi trimit copiii la şcoală prin noroi. Până şi la şcoală, grupurile sanitare sunt compuse din toalete ecologice. „Avem toaletă din aia... de plastic. Da´ numa pentru fete, băieţii au baie în curte“, spune Răzvan, un băiat de clasa a V-a. 

„Plătim şi nu ştim pentru ce“

Lista cu nemulţumiri a oamenilor din Ghinda începe cu drumul neasfaltat şi continuă cu lipsa unui punct sanitar, a unei secţii de poliţie şi a unei unităţi de pompieri. La canalizare abia acum se finalizează lucrările, care i-au lăsat pe oameni cu şanţurile înfundate şi cu facturi la proiecte şi racordare.
„Ne iau o grămadă de bani, da’ nu ştiu pentru ce. Pentru proiecte, pentru schiţe. Dintr-o pensie de 400 de lei, trebuie să dăm 400 de lei şi noi din ce mai trăim? Trăim la cartier de oraş şi uitaţi cum arată“, spune Saveta Dobre, o femeie de 59 de ani din Ghinda.

„Nu vine UE la mine la poartă“

Între timp, vecinul ei, Vasile Olar, sapă în grădina dinspre stradă pentru a se racorda la noua conductă de apă. În Ghinda există apă curentă de pe vremea lui Ceauşescu. Însă, anul acesta, oamenii sunt obligaţi să se racordeze la o nouă reţea de apă.
„Am avut apă băgată destul de bine. Acum trebe să ne băgăm alta, să schimbăm căminele. Zice că aşa cere Uniunea Europeană. Da’ ce, vine Uniunea Europeană la mine după gard să vadă ce cămin am? Acuma eu ştiu că trebe să fim civilizaţi, da’ sunt şi altele de făcut. Şi drumul ăsta, atâta îl mai scormonesc, atâta mai lucră la el. Din ’75 stau în Ghinda şi de atunci nu s-a schimbat nimic“, spune Vasile Prislopan, un localnic. Muncipalitatea a găsit scuze pentru situaţia în care se găseşte cartierul. „Din păcate, nu s-a intervenit cu asfaltarea pentru că se lucrează la canalizare şi la aducţiunea de apă. La anul o să intrăm şi cu asfaltul pe raza localităţii Ghinda. Nici mie nu-mi plac condiţiile de acolo şi aş vrea să fie altfel“, spune viceprimarul Bistriţei, George Avram.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite