UPDATE Curtea de Apel Bucureşti va decide pe 3 septembrie cât va sta Gigi Becali în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de întrerupere a pedepsei lui Gigi Becali FOTO Eduard Enea
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de întrerupere a pedepsei lui Gigi Becali FOTO Eduard Enea

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pentru 3 septembrie, judecarea recursului depus de Gigi Becali faţă de decizia Tribunalului Bucureşti de a acorda un spor de şase luni la pedeapsa de trei ani primită deja de omul de afaceri.

UPDATE Apărătorul lui Becali, Florin Şurghie, a spus că a cerut Curţii să amâne judecarea cauzei pentru că a fost angajat pe data de 13 august. 

„Motivul pentru care am solicitat amânarea cauzei a fost acela de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului acesta. Nu am cum să vă spun ce urmează să solicit pentru (...) că nu ştiu actele şi lucrările dosarului”, a declarat Şurghie. 

Întrebat dacă va cere să se anuleze sporul de pedeapsă şi Becali să rămână cu pedeapsa de trei ani avocatul a răspuns că „poate şi mai mult de atât, o să vedem”.

„Dacă am rejudeca cele două cauze nu aş fi avut niciun motiv de amânare. Noi nu rejudecăm cele două cauze, aceasta este una nouă, din punctul meu de vedere, nu l-am mai apărat pe dl Becali până acum. Deocamdată nu mă gândesc la nimic până nu văd actele dosarului'', a adăugat Şurghie, admiţând că are în vedere chiar solicitarea unei pedepse finale cu suspendarea executării”, a precizat avocatul. 

El a refuzat să comenteze faptul că DNA a cerut un spor de pedeapsă. 

„Nu comentez. Este dreptul DNA şi se circumscrie dispoziţiilor legale, e o chestiune care ţine de temeinicia hotărârii date de tribunal. Din punctul nostru de vedere netemeinică pentru că s-a aplicat un sport, din punctul de vedere al DNA netemeinică pentru că nu s-a aplicat un spor îndestulător”, a mai spus Şurghie. 

UPDATE Judecarea recursului depus de Gigi Becali, dar şi de către procurorii anticorupţie faţă decizia Tribunalului Bucureşti de a majora pedeapsa latifundiarului cu şase luni, s-a amânat pentru 3 septembrie.

Pe 27 iunie 2013, Tribunalul Bucureşti a decis contopirea celor trei condamnări primite de finanţatorul Stelei, dar au hotărât să îi acorde şi un spor de pedeapsă de şase luni. Astfel, potrivit acestei decizii a instanţei, Becali ar avea de executat o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu recurs atât de patronul Stelei, cât şi pe procurorul de caz. Reprezentanţii Ministerului Public au cerut pentru Gigi Becali un spor de pedeapsă de un an.

Cererea de întrerupere a pedepsei, respinsă definitiv

De asemenea, în urmă cu două zile, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins definitiv recursul făcut de latifundiar la decizia Tribunalului Bucureşti de respingere a cererii de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni de zile. 

Tribunalul Bucureşti (TB) a notat, în motivarea hotărârii prin care a respins cererea lui Becali, că aceasta putea fi admisă dacă finanţatorul Stelei dovedea existenţa unor împrejurări speciale cu consecinţe grave asupra lui, a familiei sale sau a unităţii la care lucra.

„Tribunalul consideră că, şi în situaţia în care s-ar considera că petentul B. G. nu ar fi fost luat prin surprindere de hotărârea de condamnare, acesta ar fi putut beneficia de întreruperea executării pedepsei, dacă dovedea existenţa unor împrejurări speciale cu consecinţe grave asupra petentului, familie acestuia sau unităţii la care lucra. Faţă de cele reţinute, tribunalul apreciază că nu s-a făcut dovada existenţei unor împrejurări speciale în sensul disp. art. 453 lit.c C.pr.pen., motiv pentru care se va respinge cererea de întrerupere, ca neîntemeiată“, s-a arătat în motivarea hotărârii TB.

Judecătorul Florin Purigiu, care a decis să-i respingă lui Becali cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primită în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, a motivat că din probele administrate în cauză rezultă fără echivoc că acesta nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept.

Becali condamnat în mai 2013 în dosarul „Schimbului de terenuri”

În 20 mai 2013, Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Cei trei au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Ce alte condamnări mai are latifundiarul din Pipera

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de Instanţa Supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“ pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pe 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

  

Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Toţi inculpaţii au fost încarceraţi, însă Becali este singurul care s-a predat.

Becali, Babiuc şi Cioflină au fost duşi la Penitenciarul Rahova

Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea decise în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, au fost transferaţi, luni seară, din arestul Poliţiei Capitalei, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti - Rahova.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite