Gigi Becali, dus cu mandat la ultimul termen din dosarul în care afaceristul Puiu Popoviciu e acuzat de corupţie. „Să avem Biblie cu atestat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de procese, dosarul milionarului Puiu Popoviciu este aproape de o primă sentinţă. Judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran le-a spus astăzi avocaţilor să fie pregătiţi ca la următorul termen din proces, pe 15 februarie, să pună concluzii pe fondul acestui proces de corupţie. De asemenea, la ultimul termen va fi adus cu mandat şi martorul Gigi Becali. Potrivit DNA, prejudiciul în acest caz depăşeşte 335 de milioane de lei.

În acest dosar afaceristul Puiu Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită. 

Avocaţii şi procurorul DNA erau pregătiţi şi la termenul de astăzi să pună concluzii pe fondul acestui proces. Au fost făcute câteva cereri, care au amânat acest lucru. Una dintre solicitări a venit de la procurorul DNA, care a cerut reaudierea martorului Gigi Becali, cel care a  făcut denunţ, în 2009, în acest caz. Becali voia la rândul său să pună mâna pe acestă afacere imobiliară bănoasă, dar Popoviciu a  fost mai rapid. Totuşi, atunci când a fost audiat în acest proces, în iulie 2014, Becali a refuzat să depună mărturie împotriva inamicului său în afaceri şi a susţinut că se roagă pentru duşmanii săi. 

El a refuzat să jure pe BIblia din instanţă, pe motiv că nu ar fi ortodoxă.

Din acest motiv, procurorul DNA a solicitat reaudierea lui Gigi Becali, care nu ar fi dat o declaraţie completă.

În această situaţie, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran a decis citarea lui Gigi Becali, la termenul din 15 februarie, cu mandat de aducere. „O să-i spunem lui George Becali că doamna procuror a insistat. Citat cu mandat de aducere, şi cu menţiunea că a fost luată această hotărâre pentru a nu întârzia judecata pricinii, şi pentru celeritatea procesului”, a arătat magistratul.

El i-a precizat grefierei, să fie pregătită cu „Biblie cu atestat de la Patriarhie, cruce tot cu atestat”. Corneliu Bogdan Ion Tudoran şi-a amintit detalii de la audierea lui Ggi Becali: „Memoria nu-mi joaca feste. A jurat pe o cruciuliţă la gât, şi i-a spus judecătorului ca este mai tânar decât el. Asta cred că înseamnă că am o experienţă în viaţă”.

Cum s-a derulat audierea din 2014

Latifundiarul a făcut spectacol în sala de judecată, în 2014, purtând o discuţie religioasă cu judecătorul. El a arătat că nu mai ţine minte ce a scris în denunţul făcut împotriva lui Puiu Popoviciu. La momentul audierii, Becali era încarcerat, şi a fost adus cu ambulanţa din Penitenciarul Poarta Albă.
 

Gigi Becali: Cică nu e Biblie ortodoxă, nu jur. Ar fi bine să aveţi Biblii ortodoxe. Jur pe o Biblie ortodoxă, cum să jur pe o Biblie care nu e ortodoxă? Aşa e Codul de Procedură Penală. Eu n-am nevoie de avocat! Ştiţi de ce fac caz? Ca să aveţi în ţara românească, măcar în sălile de judecată, o Biblie, să jur pe ceva ortodox. Jur pe crucea de la gât.
Judecător: O să trimitem Biblia la Patriarhie, să o verificăm.
Gigi Becali: Apostolul Saul care îi prigonea pe creştini. Şi-a schimbat denumirea în Pavel. Am spus asta pentru că eu nu mai sunt Becali pe care îl ştiaţi. Sunt Gheorghe, aşa cum spunea regele David. Eu m-am schimbat, nu mai sunt Gigi Becali care a dat acea declaraţie, acea plângere atunci. Domnule Preşedinte, aţi văzut că am trăirile pe care le am şi temniţa m-a învăţat ce e iubirea. Dacă eu mă rog şi fac rugăciune pentru duşmani, dacă aş declara împotriva lor nu înseamna că l-aş minţi pe Dumnezeu? Aţi înteles esenţa declaraţiei, cred. Nu mai declar nimic împotriva aproapelui meu. Ce am declarat ultima data la DNA, in fata dnei procuror, a fost pentru ca dna procuror mi-a spus ceva, din ce a citit din convorbirile telefonice. Cica ar fi ei impotriva mea. Era si normal, oricine ar fi fost, ar fi zis ca au problema din cauza mea. Nu mai declar nimic! Nu mai vreau sa fiu arestat! Asta a fost ultima mea declaratie la DNA. Cum sa-l mint pe Dumnezeu si seara sa ma rog pt ei. N-am invatat nimic in temnita? Nici nu mai stiu cum s-au intamplat lucrurile, de fapt. Daca stiam ca se va intampla asta nu mai declaram nimic. Asta este declaratia pe care eu o dau. I-as indruma sa nu-mi mai puna intrebari. Am jurat pe cruce, n-o sa mint. Se supara domnul Presedinte si ma baga la minciuni in instanta. Din toti banii fac manastiri si biserici.

Procuror: Martorul îşi însuseşte cele exprimate anterior? Cererea adresata DNA îl reprezintă? Atţ semnat acele cereri?
Gigi Becali: Jur că nu ştiu ce am scris acolo, nu mai ţin minte.

Judecător: Câte declaraţii aţi dat?
Becali: Nu mai ştiu. Am spus: declar ca nu mai declar nimic.

Procuror: Aţi făcut o ofertă concretă rectorului?
Gigi Becali:Jur ca nu pot sa spun asa ceva, pentru ca era vorba de o asociere , nu stiu, am facut o negociere. De unde sa am 1 miliard de euro. Aveam maxim zeci de milioane. Cand au luat ei terenul asta era maxim 150. In 2006 a fost cota maxima. Care este ocupatia dvs? Detinut! Cea mai buna meserie pe care stiu sa o fac este de oier. Intentia a fost de agricultura acolo.

Procuror: Aţi facut sau nu o oferta atunci?
Gigi Becali: Da, de asociere. Da' nu sunt astea la dosar? Nu mi-a luat oferta in seama.

Procuror: Care a fost cauza starii de conflict si injurii la care s-a ajuns intre martor si Alecu?
Gigi Becali: Doamna Procuror, sunt 8-10 ani. M-am intalnit la puscarie cu proc care mi-a facut dosarul de sechestrare si l-am luat in brate, l-am iertat. Nu tin minte chestii pe care le-am zis.

Judecător: l-ati amenintat si insultat la telefon?
Gigi Becali:E posibil, dar o fi avut vreo vina, ceva. Va rog sa nu ma mai chemati, ca m-ati chinuit destul. Sa ma iertati pentru ce v-am facut! Merci frumos

Acuzaţile DNA

Puiu Popoviciu şi alte zece persoane, printre care un rector, doi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), un prefect şi alţi angajaţi în administraţia locală din Bucureşti, au fost trimişi în judecată, la sfârşitului anului 2012,  în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

Popoviciu se bucura de necazul lui Becali: „Este chelit rău”

Potrivit interceptărilor din dosar, în discuţiile pe care Puiu Popoviciu  le avea cu Cornel Şerban, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi cu Petre Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), omul de afaceri se interesa de situaţia lui Gigi Becali.
Ţinta lui Popoviciu era să pună mâna pe palatul lui Gigi Becali de lângă Guvernul României. „Este chelit rău, foarte fricos”, explica Puiu Popoviciu într-o discuţie telefonică. Motivul: Gigi Becali s-ar fi împrumutat cu suma de patru milioane de euro, cu o dobândă de 8-9%, iar banii i-ar fi folosit în campania electorală pentru europarlamentare. Pentru această sumă ar fi pus garanţie palatul său. Puiu Popoviciu nu şi-a ascuns satisfacţia atunci când a aflat că Gigi Becali a fost reţinut, în aprilie 2009, pentru sechestarea unor interlopi din clanul „Geamănu’”. „O să ne îmbătăm ca porcii!”, îi ţinea hangul un amic. Cu doar o săptămână înainte, la sfârşitul lunii martie 2009, chiar Puiu Popoviciu fusese reţinut în dosarul de corupţie. El a stat o noapte în arest. „I-am lăsat o conservă de fasole în celulă”, se amuza acesta.

Cum arăta denunţul lui Gigi Becali

Puiu Popoviciu  era supărat că Becali s-a dus cu reclamaţii la mai mulţi procurori, printre care şi Eugen Cojocaru- implicat în dosarul examenelor trucate de la Institutul Naţional al Magistraturii. Miza disputelor dintre Popoviciu şi Becali au fost cele 224 de hectare deţinute de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Atunci când Popoviciu s-a asociat cu Universitatea, prin intermediul rectorului Ioan Niculae Alecu, Becali s-a dus cu denunţul la Parchet.

„Frauda făcută de profesorul Alecu, în cârdăşie cu Puiu Popoviciu, constă în faptul că, deşi era ilegal, au făcut asociere şi au subevaluat terenul. Valoarea de piaţă la evaluare era aproximativ 500 de euro/metru pătrat şi ei l-au evaluat la aproximativ 7 euro/metru pătrat, deci un prejudiciu de aproximativ 1.000.000.000 de euro adus statului, cel mai mare din istoria României”, explica Gigi Becali, pe 14 iunie 2006
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite