Goana cumpărăturilor de Paşte în ţările vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Talpoş şi-a făcut cumpărăturile la un supermarket din oraşul maghiar Mako
Florica Talpoş şi-a făcut cumpărăturile la un supermarket din oraşul maghiar Mako

Preţurile din supermarketurile aflate peste graniţă sunt cu până la 30% mai mici decât în România. Gospodinele s-au urcat zilele acestea la volan şi au trecut graniţa pentru aprovizionarea de Paşte. Fie că s-au dus la unguri, la sârbi sau la bulgari, românii au făcut economii serioase.

În magazinele din apropierea graniţei cu România, produsele sunt cu 20-30 la sută mai ieftine. Asta face ca parcările supermarketurilor să fie pline de maşini cu numere româneşti. Nu doar preţul este cel care îi atrage pe oameni, ci şi calitatea produselor.

Mai citeşte şi:

Cum cumpără femeile?

Florica Talpoş şi-a făcut cumpărăturile la un supermarket din oraşul Mako. Spune că a lăsat 1.200 de lei, însă e mulţumită că a ieşit mult mai ieftin decât dacă ar fi cumpărat în ţară. „Am luat ulei, orez, apă, făină, zahăr, carne, dulciuri. Am luat apoi haine şi cadouri. Am ieşit cu 40 la sută mai ieftin. La noi, de sărbători urcă preţurile, aici se reduc", a spus Florica Talpoş.

Coşul nostru: 350 de lei

Pe români îi recunoşti uşor prin magazinele din Ungaria pentru că de obicei cărucioarele lor sunt pline-ochi. „Eu locuiesc la Cenad, în judeţul Timiş, şi vin săptămânal la cumpărături la Mako, în Ungaria, pentru că e la doar 20 de kilometri de graniţă. Din câte am văzut eu, sunt mai mulţi români care vin la Tesco şi Lidl. Au preţuri mai bune decât la noi. Cam cu 20-30 la sută mai ieftine", a spus Gheorghe Drile.

Românii se uită bine la preţuri. „În medie, vin zilnic cam o sută de români, care cumpără cam de 20.000 de forinţi, adică de 350 lei", susţine Szentkiraly Janos, director de vânzări la Tesco Szeged.

Pentru cei care locuiesc în judeţele din nordul ţării, o variantă de cumpărături este Ucraina. Şi aici, preţurile, spun oamenii, sunt cu o treime mai mici decât la noi în ţară. Moldovenii preferă să treacă graniţa la vecinii de peste Prut. Drumul de la Botoşani la Bălţi ori la Chişinău durează cinci ore.

Bulgarii ne vânează ofertele

Dobrogenii aleg şi ei să facă piaţa peste graniţă, în Silistra bulgară. Aici produsele sunt mai ieftine cu 2-3 lei. Traficul se face însă şi în sens invers, deoarece la supermarketurile din Constanţa vin săptămânal bulgari care îşi fac aprovizionarea urmărind ofertele promoţionale.

.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite