Eveniment

articolul anterior articolul urmator

GPS-ul bunului simţ

14
23 Jan 2014 11:47:06
Dan Antonescu
Eroii din Apuseni
Eroii din Apuseni

Privesc de cîteva zile nenumăratele comentarii cu privire la tragedia din Apuseni şi constat că există un soi de oameni care ţin prelegeri fără a spune nimic, dar din fericire mai există şi oameni care aproape tăcînd, ţin discursuri.

Din această a doua categorie, a celor care vorbesc puţin dar comunică enorm, face parte şi medicul Radu Zamfir. Un om care te uimeşte, nu doar cu aptitudinile profesionale binecunoscute, ci şi prin atitudinea pe care o are în situaţii extreme. I-am urmărit interviul acordat televiziunilor şi am constatat că acest om mînuieşte cu precizie atît bisturiul chirurgical, cît şi bisturiul vorbei. Chirurgul acesta de excepţie îşi căuta cuvintele cu teama de a nu jigni, de a nu întina amintirea sau onoarea vreunui om implicat în această tragedie.

În faţa camerelor de luat vederi vorbea calm şi trist un om care cu foarte puţin timp în urmă stătuse faţă în faţă cu ea. Cu Moartea. Şi se priviseră ochi în ochi. Moarte care îl privea pe el de data asta, spre deosebire de sutele de situaţii în care acelaşi medic era alături de aceeaşi Moarte doar că amîndoi, el şi Moartea, priveau spre pacientul de pe masa de operaţie. Şi de cele mai multe ori specialistul, expertul în medicină îi sufla de sub nas doamnei cu coasa rîvnitul trofeu. Pentru că medicina a ajuns departe prin perfecţionare, specializare şi dotare. Acum, descoperirile ştiinţei le permit medicilor să salveze multe vieţi. Vieţi care fără actuala tehnică ar fi în colecţia de trofee ale Morţii.

Şi privind la interviul acordat de medicul Radu Zamfir, am avut revelaţia unei similitudini între competiţia aproape cotidiană a medicului cu Moartea şi tragica întîmplare prin care el tocmai trecuse.

Doar că de data aceasta medicul era pacientul. Pacient care se afla pe o neobişnuită masă de operaţie: întunecata pădure înzăpezită din Apuseni. De faţă era nelipsita Moarte, care-şi aştepta trofeul.  În plus, pe această ciudată masă de operaţie nu se afla doar un pacient ci şapte. Şi pe toţi îi pîndea Moartea. Lipsea medicul care să încerce s-o păcălească. Asta în condiţiile în care cinci dintre pacienţi erau medici. Doar că acum ei erau pacienţi şi aştepatau, ca orice pacient, minunile pe care medicul este obligat să le facă.

În această operaţie medicul era reprezentat de cei care trebuiau sa-i găsească pe rătăciţii din pădure, pe supravieţuitorii unui accident aviatic. Acest medic ad-hoc, şi am numit aici echipele de salvare, trebuia să folosească tehnica, ultimele descoperiri ale ştiinţei pentru a salva pacientul. Că de-aia a evoluat ştiinţa. 

Numai că toate sistemele radar, gps, gprs, rtls, elt sau cum s-or mai numi ele s-au arătat inutile.

Se părea că de data asta Moartea va cîştiga lupta cu medicul. Medic ce întîrzia să apară şi să încerce să egaleze şansele.

Dar din fericire atunci cînd tehnica s-a arătat inutilă sau mînuită de nişte incompetenţi, s-a activat cel mai eficient dispozitiv: GPS-ul BUNULUI SIMŢ. Aşa a intrat în funcţiune ceea ce nici un aparat nu are: OMENIA.

Nişte oameni simpli au vrut şi au reuşit să salveze nişte alţi oameni, medici şi piloţi aflaţi la ananghie, medici şi piloţi care la rîndul lor voiau să salveze vieţi. Datorită acestor oameni ai muntelui pilotul Răzvan Petrescu îşi va continua viaţa la manşa avioanelor iar medicii Zamfir, Calu, Ianceu şi Pivniceru vor continua să facă minuni. Numai că doamna Moarte şi-a luat tributul.

Şi i-am văzut pe acei oameni minunaţi, aceste radare cu bocanci uzaţi, dar cu nişte caractere impecabile şi priviri curate, plîngînd de ciudă că nu i-au putut salva pe toţi cei şapte răniţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Mandy
23.01.2014, 12:49:02

Trusta concluzie este aceea ca pentru regimul pesedist-liberal nu conteaza nimic altceva decat sa-si puna INCOMPETENTII in toate posturile bugetare ale statului si sa-si apere de puscarii infractorii cu carnet de partid..! Nu trebuie sa uitam ce reactii dezastruase au avut ministrii acestei coalitii antinationale numita USL cu ocazia tragicului accident din Muntenegru. Atunci genialul ministru de externe numit Corlatean a declarat ca "operațiunea de identificare a decurs mai ușor cu victimele care vorbeau"... (!!???!?) Mircea Dusa, ministru al apararii in acelasi trist cabinet Ponta declara ca... "trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați" vor fi transportate în țară. (??..Altii mai priceputi chiar nu gaseai, Pontanochio???)... Daca in cazul accidentului din Muntenegru dl Corlatean s-a gandit macar la convocarea unei celule de criza a MAE, acum, cand o adevarata tragedie s-a petrecut pe teritoriul Romaniei, ministrul Radu Stroe n-a gasit de cuviinta sa creeze celula de criza asa cum ii impunea LEGEA, pentru gestionarea situatiei si pentru salvarea de vieti imenesti! A lasat ranitii sa zaca-n frig aproape 8 ore, si cine n-a rezistat sa moara, in absenta unui ordin judecatoresc pe care Stroe l-ar fi obtinut in cateva secunde!!... In schimb, dupa tot dezastrul, marea lui grija a fost sa-si negocieze pastrarea fotoliului de ministru!.. Cinste acestor oameni din munti fara de care operatiunea de salvare facute de acesti incompetenti criminali ar fi durat chiar mai mult!... Cinste acestor oameni saraci si cu bcancii uzati care au dat o lectie de omenie si bun simt unor oameni fara caracter, care nu vor sa inteleaga ca un post important si bine platit implica si responsabilitati!...

+8 (8 voturi)
Mandy
23.01.2014, 13:52:32

Rectific: operatiunile de salvare "coordonate" de acesti incompetenti criminali.

+1 (1 vot)
Mihai II
23.01.2014, 13:56:17

Derbedeul plagiator, mincinos, incompetent si impertinent crede ca el nu are absolut nicio alta treaba in calitatea de premier decit sa apara la televiziuni si sa repete aceleasi minciuni, dezinformari, intoxicari, manipulari, aberatii si magarii. Lichelele incompetente care au pus acum mina pe putere nu se pricep la absolut nimic. Singurul crieriu pentru nominalizarea in guvern a fost cit de mult l-au injurat si l-au insultat pe Presedinte. Acum, aceste nulitati impertinente cred ca singura lor treaba este sa-si piarda zilnic vremea pe la televiziuni, pentru a continua propaganda, minciunile si insultele adresate Presedintelui.

+8 (8 voturi)
Namalas Salaman
23.01.2014, 12:49:53

Da, aveți dreptate, oamenii aceia sunt monumentali. Pe de altă parte, cu riscul de a părea insensibil, doctorul a greșit. Nu se pricepe la cartografie, nu știe citi o hartă. Ceea ce a transmis dumnealui NU SUNT COORDONATE GEOGRAFICE, ci descrieri. Coordonatele acelea, care au inflamat atât de mult presa, înseamnă doi vectori. Latitudine și longitudine. Doctorul Zamfir a declarat, și probabil susține încă asta, că a transmis coordonatele. Trebuie să i se explice că nu asta a făcut și să revină asupra declarației. Să fim drepți, să stăm drepți, oricât de mult doare asta.

-2 (8 voturi)
Sorin5780
23.01.2014, 12:58:13

Cît mai sugeți seva din accidentu ăsta aviatic? Mai e ceva de disecat? Ce lenjerie purtau pilotu și medicii poate!

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările