Graţierea lui Gică Popescu rupe România în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicieni, oameni din fotbal, jurnalişti şi oameni de rând cer graţierea lui Gică Popescu, fost căpitan al echipei naţionale a României, în vreme ce mare parte a opiniei publice crede că „Baciul“ trebuie să-şi ispăşească pedeapsa. Specialiştii nu sunt de acord cu o graţiere, care ar arăta că persoanele publice sunt deasupra justiţiei

Urmăreşte argumentele pro şi contra graţierii lui Gică Popescu, la Adevărul Live

Decizia magistraţilor de a-l trimite după gratii pe fostul fotbalist Gică Popescu, condamnat la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, a declanşat un val de compasiune atât în rândul politicienilor, cât şi în rândul oamenilor de rând, care au semnat o petiţie prin care solicită graţierea „Baciului”, aşa cum este el cunoscut în rândul fanilor. În doar câteva ore de la lansare, petiţia a adunat nu mai puţin de 21.000 de semnături.

În ciuda susţinerii clare venite din partea unor persoane publice, dar şi din partea suporterilor, specialiştii spun că o posibilă graţiere a fotbalistului Gică Popescu este puţin probabilă. Sociologul Alfred Bulai consideră că discuţia despre graţierea unei persoane condamnate la închisoare cu executare este un lucru foarte grav şi, totodată, antisocial.

„Ideea că cineva celebru care e acuzat de fraudă substanţială dovedită ar putea fi graţiat este dăunătoare societăţii. Şi vedetele, oricare ar fi ele, trebuie să înţeleagă că, dacă au greşit, nu sunt deasupra justiţiei. Mă mir însă că sunt inclusiv personalităţi politice care au intrat în acest joc şi au solicitat graţierea. Pe de altă parte, graţierea se aplică strict în cazurile grave. Şi, în plus, sunt în puşcării oameni care au furat o pâine şi pe ei nu-i mai graţiază nimeni”, explică sociologul Alfred Bulai.

„Mai grav decât fapta“

În opinia specialistului, faptul că peste 21.000 de români au semnat un document electronic pentru eliberarea lui Gică Popescu nu ar trebui să cântărească în luarea unei decizii. „Nu e vorba de puşcărie politică, nu suntem în Ucraina, vorbim de o faptă penală care s-a făcut cu intenţie de către cineva care a vrut să fraudeze Fiscul cu milioane de euro şi care este în măsură să ceară clemenţă pentru faptele sale”, completează Bulai. „Să sabotezi justiţia pe principiul că persoanele care se află în atenţia publicului nu trebuie să respecte legea este chiar mai grav decât fapta făcută de ei”, adaugă sociologul.

„Situaţia este delicată“

Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), arată că orice persoană are dreptul de a fi graţiată. „Nu ştiu cât va cântări simpatia în cazul de faţă, mai ales că Gică Popescu a primit o pedeapsă destul de mare din care nu a executat mai mult de câteva zile. Ţine de latura subiectivă şi se acordă foarte rar, însă situaţia este una delicată”, precizează Iorgulescu, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile.

Pe de altă parte, Maria Andreescu, directorul Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), susţine că, din punct de vedere juridic, o petiţie, indiferent de numărul de semnatari, nu are niciun efect. „Decizia îi aparţine strict preşedintelui. Graţierea individuală are la bază ideea de clemenţă, de milă faţă de familia cuiva. Se poate acorda fie la cerere, fie din oficiu, iar solicitarea o poate face oricine”, menţionează Andreescu.

Petiţii peste petiţii

Iniţiativa unei petiţii online i-a aparţinut senatorului UNPR Constantin Popa, care consideră că  românii „îi sunt datori” lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive. Ulterior, Vasile Kraila, preşedinte al secţiei de handbal a clubului Corona Braşov, s-a alăturat demersului şi a explicat că va începe o acţiune de strângere de semnături pentru graţierea „Baciului”, pe care i le va trimite preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare.

Şi Gicu Balaci, preşedintele clubului de fotbal Dunărea Calafat (care joacă în prezent în Liga a IV-a), prima echipă unde a evoluat Gică Popescu, intenţionează să strângă semnături pentru graţiere.„Pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câştigat. Să ajungi într-o asemenea situaţie... Brandul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiţia?”, a spus Balaci.

Antonescu şi Ponta, „simpli cetăţeni“

Gică Popescu are de partea sa inclusiv sprijinul lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care a declarat că va semna petiţia de graţiere ce va fi trimisă preşedintelui Traian Băsescu. „Ca cetăţean al României, dacă va trebui să înaintăm o petiţie pentru graţiere individuală către preşedintele statului român, pentru Gică Popescu, personal, aş semna-o şi o s-o semnez, să ştiţi”, a arătat Zgonea.

La rândul său, Crin Antonescu, fostul preşedinte al Senatului, a spus că se alătură demersului privind strângerea de semnături. „Consider că sunt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile. Din punct de vedere personal, mă alătur demersului iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat cu privire la strângerea de semnături pentru graţierea marelui nostru fotbalist şi căpitan al „Generaţiei de Aur“, Gică Popescu. Precizez că fac această declaraţie în nume personal”, a spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta şi-a arătat şi el susţinerea pentu graţierea fostului fotbalist, strict în calitate de „simplu cetăţean”. „Ca premier nu mă pot pronunţa. Ca simplu cetăţean al României, sigur că susţin cererea de graţiere”, a declarat Victor Ponta.

Pe de altă parte, Mircea Sandu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, a declarat că ar fi „extraordinar” ca Gică Popescu să fie graţiat, dar a atras atenţia că odată cu el ar trebui graţiaţi şi ceilalţi oameni de fotbal condamnaţi în acest dosar.

Cum se cere o graţiere

Potrivit legii, graţierea individuală se acordă, la cerere sau din oficiu, numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă. Graţierea poate fi cerută de cel care a fost condamnat, de avocatul sau de reprezentantul legal al acestuia şi de familie.

Solicitarea este trimisă preşedintelui şi, dacă acesta consideră că este necesar, poate cere avize consultative de la Ministerul Justiţiei. Totodată, preşedintele poate solicita informaţii suplimentare şi de la conducerea închisorii, Poliţie, instanţe şi de la instituţiile aflate în subordinea administraţiei publice locale.

După ce este semnat, decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial, iar printr-un decret pot fi graţiate una sau mai multe pedepse.

Condamnările din „Dosarul Transferurilor“

Curtea de Apel Bucureşti a închis marţi dosarul „Transferurilor” şi i-a condamnat pe cei opt grei ai fotbalului la închisoare cu executare, după cum urmează: Gică Popescu a primit 3 ani, o lună şi zece zile, Gigi Neţoiu şi Jean Pădureanu – câte 3 ani şi 4 luni, Mihai Stoica – 3 ani şi 6 luni, George Copos – 3 ani şi 8 luni, Victor Becali – 4 ani şi 8 luni, iar Cristi Borcea şi Ioan Becali – câte 6 ani şi 4 luni.

Şi vedetele, oricare ar fi ele, trebuie să înţeleagă că dacă au greşit nu sunt deasupra justiţiei. Graţierea se aplică strict în cazurile grave. În plus, sunt în puşcării oameni care au furat o pâine şi pe ei nu-i mai graţiază nimeni. Alfred Bulai, sociolog

Piţurcă cere graţierea tuturor


Foşti mari fotbalişti ai României deplâng condamnarea lui Gică Popescu. „E prea mult”, spun ei la unison.  „Omul e la prima greşeală”. Numai că în justiţie nu se aplică legile tenisului.

Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, susţine nu doar graţierea lui Gică Popescu, ci şi a celorlalţi şapte condamnaţi în „Dosarul Transferurilor”: „În străinătate se fură sume mult mai mari, milioane, dar legea nu privează inculpatul de libertate. Îi dă o şansă omului! Eu aş vrea ca toţi cei condamnaţi să iasă de la închisoare”.

Piţurcă e de părere că Gică Popescu a fost cel mai puternic lovit de condamnare: „Borcea, când o să iasă, n-o să aibă nicio problemă să se ocupe de firmele lui, poate chiar să investească din nou în fotbal, deşi nu cred. Dar Gică Popescu nu va mai putea candida la funcţii în FRF. Din câte ştiu, nu mai are voie câţiva ani după ce iese”. Victor Piţurcă nu e străin de regimul penitenciar. În 1981, când juca în Divizia B, la Pandurii Târgu-Jiu, el a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu executare, pentru practicarea jocurilor de noroc. În 2013, Piţi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă în „Dosarul Valiza”.

„La finalul mandatului ar putea fi prea târziu“

Rodion Cămătaru, fost atacant al Craiovei Maxima şi idolul din copilărie al lui Gică Popescu, e de părere că graţierea trebuie făcută cât mai devreme: „Sper ca preşedintele să nu aştepte până la finalul mandatului pentru a-l graţia pe Gică. Ar putea fi prea târziu. Graţierea ar trebui făcută acum! Gică a greşit, a fost prima lui greşeală. Ar trebui să ne uităm la linia lui de conduită, care a fost până acum foarte bună”.

Ilie Balaci, starul Craiovei Maxima, e mai rezervat: „Nu ştiu ce e în dosar. Eu nu-l cunosc pe Gică Popescu, probabil că mai bine îl cunoaşteţi voi, ziariştii. Nu am avut prea multe legături cu el. Totuşi, dacă s-ar pune problema graţierii, aş fi fericit”. Gabi Balint, fost coechipier cu Gică Popescu la echipa naţională, în anii ’90, a postat pe contul său de Facebook: „Justiţia o fac judecătorii, procurorii, avocaţii, probele, dosarele... şi nu avem dreptul să o comentăm. Însă, poate avem dreptul să cerem să se facă dreptate, care nu e întotdeauna sinonimă cu justiţia. Rolul sancţionator al legii e poate mult prea aspru pentru Gică Popescu, pedeapsa prea dură pentru un om care a înţeles că a greşit şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă să înlăture consecinţele faptelor sale”. 

Sunt sigur că Gică Popescu suportă cu bine detenţia. E bărbat. A fost obişnuit de mic cu disciplina, sigur că da. E fotbalist, nu actor. Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal

Graţieri semnate de Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a dat câteva decrete de graţiere în cazuri sociale. Enumerăm mai jos o serie de situaţii în care preşedintele a semnat astfel de solicitări.

  • Cea mai cunoscută graţiere făcută de preşedintele Traian Băsescu a fost în 2007, în cazul sportivului Ion Draica, medaliat cu aur la lupte greco-romane la Jocurile Olimpice din 1984, disputate la Los Angeles. Acesta a fost condamnat de Curtea Supremă, în anul 2005, la 3 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, după ce şi-a falimentat o societate comercială pentru a nu plăti datoriile pe care le strânsese. Prejudiciul a fost de peste 350 de miliarde de lei vechi. În cererea de graţiere, Draica a ataşat mai multe documente prin care atesta că are grave probleme medicale.
  • Radu Cristian Mezea, student,  a fost graţiat în 2006 după ce ispăşise 4 din cei 10 ani de închisoare pentru trafic de droguri.
  • Tot în 2006, Claudiu Popa, student, a fost graţiat după ce a executat 3 ani şi 5 luni pentru trafic de droguri. Primele două instanţe l-au condamnat iniţial la un an cu suspendare, însă, la ultima instanţă, Popa a primit 11 ani de închisoare.
  • De asemenea, tot în 2006, preşedintele a graţiat două bătrâne, Ecaterina Macarie şi Diamanta Botezatu, în vârstă de 66, respectiv 86 de ani, care fuseseră condamnate la câte o lună de închisoare pentru tulburare de posesie.
  • Constantin Alin Sadovec, minor în 2006, a fost graţiat după ce a executat un an şi 5 luni din pedeapsa totală de 2 ani de închisoare pentru furt. Acesta le-a predat, cât timp a fost închis, limba engleză mai multor deţinuţi.
  • Ion Truşcă, în vârsă de 80 de ani, a fost graţiat în anul 2009, el având de executat o condamnare de un an şi 4 luni de închisoare pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.
  • Angelica Pârvan a fost graţiată tot în anul 2009, după ce a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru neplata pensiei alimentare unuia dintre cei patru copii ai săi.  

Gică Popescu e viral pe internet

Românii se pricep, mai nou, la fotbal şi la justiţie. Sute de mii de păreri răsar zilnic pe firmamentul internetului, sub tag-ul „graţierea lui Popescu”.

Jurnalistul Grigore Cartianu, de la „Adevărul“, i-a cerut public preşedintelui Traian Băsescu să-l graţieze pe fostul fotbalist. Motivele pe care le invocă sunt: Gică Popescu a fost un sportiv de mare valoare, care a reprezentat România peste hotare, a fost un caracter puternic, a dovedit bună-credinţă, returnând statului prejudiciile, a investit zeci de milioane de euro în România şi a avut acţiuni caritabile. În antiteză, jurnalistul Sebastian Zachmann, de la „Adevărul”, arată: „În faţa judecătorilor s-a prezentat omul, nu fotbalistul, pentru că toţi, ziarişti, fotbalişti, politicieni, toţi, dar absolut toţi, suntem egali în faţa legii. Gheorghe Popescu a fost trimis după gratii pentru că a furat, la fel cum a furat orice alt Gică din Giuleşti, Berceni, Rahova, Cişmigiu sau Zambaccian”.

Bloggerul Eugen Tănăsescu vine, pe platforma adevarul.ro, în completarea celui de mai sus: “Aşa cum o faptă rea nu trebuie pedepsită de două ori, nici o faptă bună nu trebuie răsplătită de două ori. Cred că domnul Popescu a fost răsplătit pentru meritele sale din trecut”.

Şi cititorii site-ului adevarul.ro comentează în subsolul articolelor despre Gică Popescu. „A făcut parte dintr-un cerc mafiot, a încălcat legile statului ca persoană fizică, şi nu ca fotbalist, aşa că ar trebui să fie demn să-şi ducă pedeapsa până la capăt”, spune unul. „Ca fotbalist merită o statuie, ca cetăţean – condamnarea. De ce nu se face petiţie pentru statuie?”, se întreabă un altul.

„Măi nenea ziaristu’, matale pari foarte convingător. Dar mie, ca simplu cetăţean, mi se pare ciudat ca un procuror să ceară o pedeapsă mică şi judecătorul, din exces de zel, să pluseze! Eu nu prea cred în coincidenţe, însă poate are legatură şi cu alegerile FRF!”, se arată într-un comentariu semnat de Gicu Gicu.

Ce spun Tolontan şi CTP

Cătălin Tolontan, redactor-şef al “Gazetei Sporturilor”, crede că politicienii şi ziariştii care argumentează sentimental în favoarea graţierii îi fac un deserviciu lui Gică Popescu.

“La două zile după sentinţă, în subtext ei susţin că «Închisoarea nu e pentru un om ca Gică Popescu». Ăsta e mesajul lor autentic, chiar dacă nu-l rostesc atât de clar. Altceva, de fapt, nici nu pot spune. Sau, şi mai neinspirat, susţin că trebuie graţiat pentru că e nevinovat. Antena 3 a început o tentativă de rectificare a procesului, optând pentru Versiunea Aproape Nevinovăţiei lui Popescu”.

Cristian Tudor Popescu, editorialist la gandul.info, este intransigent: ”Sunt unii care vor să-l «pună deoparte» pe Gică Popescu. Acest pentru mine clar turnător la Securitate, frate de milioane ciordite cu fraţii Becali, a jucat fotbal la nivel înalt, a fost căpitanul Naţionalei. Cu atât mai bine ţării şi lui cu atât mai bine, dar, în ce mă priveşte, ca şi în cazul altui mare fotbalist, Adrian Mutu, nu voi amesteca niciodată civilele cu penalele“.


Ştiri pe aceeaşi temă:

Liga lui Mititica. Opt grei din fotbal, aruncaţi după gratii pentru corupţie

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Greii fotbalului, în stare de şoc. Prima noapte de puşcărie pentru cei opt condamnaţi de lux

Ce spun oamenii din sport despre graţierea lui Gică Popescu, condamnat la peste trei ani de închisoare cu executare

Reacţiile după decizia din Dosarul Transferurilor. Toţi cei opt inculpaţi au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare

Victor Piţurcă despre condamnările la închisoare cu executare din Dosarul Transferurilor

Reacţia lui Laurenţiu Reghecampf după ce Mihai Stoica a fost condamnat la închisoare cu executare


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite