Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Gratis la stat, pe bani la chirurgul Burnei. Părinţii copiilor operaţi de ortoped erau obligaţi să plătească dispozitivele medicale

29
12 Dec 2016 17:26:32
Autor: Redacţia Adevărul, Claudia Spridon
Părinţii copiilor
operaţi de doctorul Burnei, care acum se află în arest la domiciliu, spun că dacă nu-şi permiteau să plătească
dispozitivele medicale, chirurgul refuza să trateze micuţii
Părinţii copiilor operaţi de doctorul Burnei, care acum se află în arest la domiciliu, spun că dacă nu-şi permiteau să plătească dispozitivele medicale, chirurgul refuza să trateze micuţii

Mărturii şocante ies în continuare la iveală în cazul şefului Clinicii de Ortopedie a Spitalului Marie Curie din Capitală, profesorul Gheorghe Burnei. Părinţii povestesc că doctorul condiţiona intervenţiile chirurgicale de cumpărarea dispozitivelor medicale deşi acestea sunt gratuite în România fiind asigurate de spitale prin programul naţional de sănătate.

Profesorului Gheorghe Brunei nu-i păsa că supune familiile la cheltuieli inutile şi cu mult peste posibilităţile lor financiare, mai ales că cei mai mulţi dintre copiii internaţi la Marie Curie trăiau în condiţii modeste. Ba din contră. Dacă părinţii refuzau să dea bani pe dispozitivele cerute de medic, acesta îi ameninţa că nu le va opera copilul. 

De altfel, colegii lui Gheorghe Burnei au povestit că doctorul îi minţea pe părinţi cu privire la sănătatea copiilor lor şi le spunea că fără anumite proteze sau dispozitive medicale nu poate face operaţiile. Când familiile cedau şi acceptau să cumpere cele cerute, profesorul le explica faptul că dispozitivele de care are nevoie se găsesc numai la o anumită firmă, Argonmed SRL cu care el colabora. „Copiii beneficiază de gratuitate, spitalul achiziţionează dispozitivele şi apoi ele sunt decontate prin intermediul programului”, a explicat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

„E ilegal dar în acelaşi timp imoral să ceri bani unor părinţi pentru proteze decontate de stat. Încalcă etica medicală. Iar soluţii precum folosirea oaselor de vită e uluitoare. În România se practică în mare parte o medicină haiducească. Trialurile clinice se pot face atâta timp cât pacientul e informat, ştie beneficiile şi riscurile. Experimentele ad hoc sunt ilegale, mai ales în chirurgie, pentru că orice procedeu chirurgical are riscuri - infecţii, sângerare, alterarea organelor şi chiar risc de deces”, a explicat şi doctorul Felicia Buruiană, medic român care profesează în Marea Britanie.

Lucra cu dispozitive create special pentru el

Reacţia Feliciei Buruiană vine după ce s-a aflat că în urma percheziţiilor efectuate sâmbătă anchetatorii au constatat că Gheorghe Burnei ar fi folosit două categorii de proteze şi dispozitive medicale: unele omologate, şi unele create special pentru el, care însă nu erau omologate. De altfel, mărturiile de la dosar scot în evidenţă că multe dintre intervenţiile chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situaţii în care copii operaţi de el au murit, dar şi cazuri în care copiii au rămas cu infirmităţi permanente. Asta şi pentru că la unele operaţii, doctorul a folosit fragmente din oase de vită fierte şi bucăţi din filtre de tanc.

Medicul Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a declarat, pentru „Adevărul”, că dispozitivele acestea nu sunt aprobate de instituţia pe care o conduce. În cazul tijelor sau dispozitivelor personalizate concepute special de Institutul Naţional de Mecatronică, nici ele nu ar trebui implantate unor pacienţi, completează oficialul.

Boala oaselor de sticlă tratată cu ghips

De exemplu, o mămică povesteşte cum a aflat de la doctorul Burnei că fetiţa ei suferă de boala oaselor de sticlă şi că trebuie operată. Dar doar dacă părinţii dispun de bani. Chirurgul i-a explicat femeii că trebuie să-I pună copilului o tijă care costă 4000 de euro, după care i-a dat cartea de vizită a furnizorului. Însă părinţii nu-şi permiteau un dispozitiv medical atât de scump, motiv pentru care profesorul în loc să-i monteze pacientei o tijă asigurată de spital  a ales să-I pună picioarele în ghips. Ceea ce nu a ajutat-o pe micuţă. Ba din contră. Aceasta a suferit într-un timp foarte scurt mai multe fracturi la picioare, ultima în vara anului 2015 când şi-a fracturat tibia stângă. Disperaţii, părinţii şi-au luat copilul din Spitalul Marie Curie şi l-au dus la Grigore Alexandrescu. Aici fetiţei i s-au montat tije la ambele picioare, pentru care părinţii nu au scos niciun ban din buzunar. 

Schilodiţi de Burnei, salvaţi în alte spitale

Un alt părinte a povestit cum profesorul Burnei i-a recomandat să-I pună copilului - pe care tot el îl operase cu ceva vreme în urmă - un fixator. Din lipsă de încredere, familia a refuzat, moment în care chirurgul ar fi devenit agresiv verbal şi cu voce ridicată le-a spus părinţilor că dispozitivul respectiv costă „doar” 300 de milioane de lei vechi. Aceştia au ales însă ca de banii aceştia să-şi mute copilul la un spital privat. Aici au aflat că operaţiile anterioare la care doctorul Burnei îl supusese pe copil au fost făcute greşit şi de aceea micuţului i se atrofiaseră muşchii şi i se deformase coloana vertebrală. Mai exact, profesorul i-ar fi pus pacientului nişte plăcuţe la picioare deşi această intervenţie era contraindicată pentru vârsta copilului. Mai mult, la unul dintre picioare plăcuţa fusese pusă greşit şi din această cauză copilului I se strâmbase piciorul respectiv. 

Printr-o traumă asemănătoare a trecut şi o fetiţă căreia, potrivit părinţilor, chirurgul i-ar fi montat greşit tijele la ambele picioare. Pentru că erau internaţi de luni întregi la Spitalul Marie Curie iar profesorul propunea să refacă operaţia, dar cu dispozitive de 4000 de euro, părinţii au ales să-şi mute copilul la Spitalul Grigore Alexandrescu. Aici au aflat că tija de la femurul stâng trebuia lăsată mai jos de genunchi, iar tija de la piciorul drept era prea groasă şi că din această cauză şoldul drept era luxat. Tot aici, părinţii au aflat că-şi pot opera copilul gratuit prin programul naţional de sănătate. 

Expert: „S-a încălcat o armată de reguli”

„Ce a făcut profesorul Burnei sunt încercări de inovaţie aşa cum inovaţie în ortopedie a fost tot timpul. Însă, când vrei să inovezi, ai obligaţia să faci un studiu, să respecţi o legislaţie în vigoare, trebuia să spună ce are de gând. Faci un protocol, ceri aprobarea comisiei naţionale de etică. Niciodată nu se încep lucrurile direct pe oameni. S-a încălcat o armată de reguli în aceste cazuri”, a explicat medicul Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate în cadrul Societăţii Academice din România,.

Ortoped din Franţa, fost rezident al lui Burnei: A operat un copil cu cancer agresiv, deşi doar amputaţia i-ar fi salvat viaţa. Copilul a murit în urma metastazelor

Un chirurg ortoped care lucrează în Franţa, iar în perioada 2005-2006 a fost rezident la Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, sub îndrumarea doctorului Gheorghe Burnei, povesteşte, într-o scrisoare transmisă către Casa Jurnalistului, experienţa sa profesională alături de Burnei, despre care spune că "era obsedat să inventeze ceva" şi "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente". 

Doctorul prezintă cazul unui băieţel cu un cancer agresiv, care a murit la scurt timp după ce Burnei i-a excizat tumora, contrat practicilor, care arată că amputaţia ar fi fost singura cu şanse reale de a-i salva viaţa. El spune că Burnei "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente, călcând pe victime fără nici o fărâmă de mustrare de conştiinţă şi era obsedat să inventeze ceva. 

„Nu cerea părerea nimănui, important era “le flair”, insipiraţia, era competent în orice domeniu", povesteşte Roman Marchitan (36 de ani) care este chirurg ortoped la spitalul din Marmande, în sud-vestul Franţei. 

„Ţine de competenţă şi de responsabilitatea ta să le explici că osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv şi că principiile valabile încă de la sfârşitul secolului 19 rămân valabile în linii mari şi la ora actuală. Jobul unui medic e să-i convingă pe părinţi că amputaţia, oricât de mutilantă ar fi ea, este singură care oferă şanse reale de a-i salva viaţa copilului. Dl. Burnei n-a ezitat, pentru că principiile medicale pot fi aplicate conform standardelor actuale de toţi ceilalţi profesionişti tocmai pentru că lor le lipseşte geniul. Nişte proşti. El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (în acest punct orice ortoped se ia cu mâinile de cap şi respiră profund) şi copilul a decedat la scurt timp în urma unei extensii metastatice. Ce făceam noi în timpul asta? O evitam pe mama copilului şi evitam să discutăm cazul între noi", mai scrie medicul.

Roman Marchitan mai susţine că Burnei opera uneori adulţi "fără să-şi pună problema că nu avea nici o pregătire medicală în acest sens. Pacientul a decedat. Familia n-a depus plângere, şi atâta timp cât familia nu depune plângere, business as usual", argumentează Marchitan. 

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii. Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

observator
12.12.2016, 18:18:18

Dodtorul asta este urmasul lui Mengele, diferenta dintre ei era ca el lucra pentru bani iar Mengele lucra pentru studierea medicala pentru sustinerea doctrinei fasciste.

+2 (4 voturi)
observator
12.12.2016, 18:22:44

Corectie: Doctorul asta este urmasul lui Mengele, diferenta dintre ei era ca el lucra pentru bani iar Mengele lucra pentru studierea medicala pentru sustinerea doctrinei fasciste.

+1 (3 voturi)
L--- Lara
12.12.2016, 21:35:22

"Mengele" asta facea totul sub nasul colegilor din spital si UMF, al studentilor si pacientilor. Nu mai vorbesc de toti parintii micilor pacienti. Chiar asa, toti sunt niste idioti care nu au remarcat ca declaratiile pompoase ale lui Burnei nu au nici o sustinere stiintifica? Chiar nimeni din vestita Universitate de Medicina si Farmacie Bucuresti n-a putut sa remarce ce scrie in CV-ul la fel de vestitului profesor universitar care isi petrecea timpul dand conferinte la.....Slatina, Constanta si Chisinau, ca deh, acolo merg medicii vestiti cu interventii chirurgicale in premiera mondiala! Nimeni n-a remarcat ca acelasi geniu mioritic avea nevoie sa-si plateasca deplasarile la congrese pentru ca nu-l invita nimeni, cum ar fi trebuit sa se intample daca era intr-adevar un vestit medic cu performante deosebite in domeniul sau? Nimeni n-a vazut revistele de medicina absolut obscure unde dpmnul profesor isi publica realizarile in " premiera mondiala"? Bineinteles ca primul vinovat este Burnei, dar cand vezi atata ignoranta sau atata complicitate nu poti sa nu-ti pui intrebari asupra intregii conduceri a UMF-ului, asupra colegilor si celor din anturajul lui Burnei. Ceea ce s-a intamplat a fost posibil si datorita faptului ca toti au inchis ochii si s-au facut ca nu vad nimic. Sau poate chiar toti sunt niste idioti sinistri care habar nu au sa traga niste concluzii evidente.

+3 (3 voturi)
g duscanu
12.12.2016, 19:52:30

Multe sunt "gratis" la stat pe hartie insa nu exista si nu a existat niciodata o acoperire economica pentru aceste gratuitati. Lucrurile sunt facute gratis in romania prin condei nu prin munca. Lumea nu pricepe asta.

+1 (1 vot)
Cappatrat Casargoz
12.12.2016, 20:19:06

...doctorul condiţiona intervenţiile chirurgicale de cumpărarea dispozitivelor medicale deşi acestea sunt gratuite în România fiind asigurate de spitale prin programul naţional de sănătate... Din experienta va spun o poveste care nu are legatura cu acest doctor: Sa va povestesc cum este ... Ai pe cineva care intr-o fractiune de secunda de hotareste pe valea oltului sa depaseasca banda continua. Ghinion pe acolo trecea un tir. Viteza nu foarte mare, acel cineva nu are decat toate oasele rupte ( vreo 17 pagini de fisa medicala) . Dar traieste. Si ajunge la o sectie... Trebuie operat a doua zi, are nevoie de tije de tipul x. Casa deconteaza. Spitalul nu are pe stoc. Astepti? Sa deconteze casa? Sa se faca comanda? Doctorul este doctor.Asteapta sa i se dea tije, nu merge la piata sa cumpere. Asa ca apelezi la cineva. Cumperi tija. Intre timp la RMN se vede altceva, nu e buna tija aia cu mutuflender, trebuie una cu trei brighidele. 2500 de euro. Sau astepti sa-ti vina... Cine? tija comandata si decontata de casa? Esti stabil si operat, dar inconstient. Aproape transportabil. Ai niste suruburi care te tin imobilizat. Rudele sunt fericite , tija care nu era buna a fost returnata, si au platit doar tija cu brighidele. Dar mister, Pacientul nu poate fi transportat. Suruburile care fixeaza, piciorul costa 10,000 de euro. Si daca trimiti pacientul in alt spital cu dispozitivul de 10.000 de euro pe care il ai in inventar, s-ar putea sa vina curtea de conturi sa-ti impute dispozitivul de fixare. Asa ca tii pacientul pana cand poti sa scoti suruburile. Va rog sa nu fiti farisei, casa o deconta materile. dar nu mereu si nu pentru urgente sau nu pentru toate. Din pacate as vrea sa zic ca e vina unui doctor din Romania ca cerea la copilasi bani pentru suruburi. dar nu pot, pentru ca sistemul este bolnav. Va spun sincer, daca nu plateam suruburile cu peste 2000 de euro, pacientul era dat jos de pe masa de operatie. Asa functioneaza sistemul. Si niciodata nu-l voi acuza pe acel doctor ca a cerut sa aiba materiale, iar daca nici directorul nici casa nu s-a sesizat, rudele pacientului au platit titanul 100%, si chiar daca au recuperat sau nu de la asigurari, asta s-a intamplat la luni de zile dupa operatie. Sa va spun si urmarea: Comisia a refuzat pensionarea anticipata.... :)

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările