Greşeala rudimentară care i-a dat de gol pe tâlharii din pădurea Sinteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspecţii jafurilor de la Sineşti au folosit cardurile contactless ale victimelor pentru a le goli conturile. Pentru că nu ştiau PIN-urile, hoţii făceau cumpărături până la pragul sumei de 100 de lei. Patru dintre tâlhari au fost reţinuţi joi, în urma unei acţiuni de amploare a Poliţiei.

Poliţia a trecut, în sfârşit, la acţiune, după zecile de jafuri de la Sineşti şi nu numai, care au băgat spaima în şoferii români. Patru dintre suspecţi au ajuns joi în spatele gratiilor, după ce mascaţii i-au săltat de acasă, de la Moviliţa, localitate învecinată cu Sineşti. Deocamdată, anchetatorii deţin probe care îi incriminează pentru mai multe jafuri petrecute în zona oraşului Pantelimon, pădurea Pustnicu. Bărbaţii sunt însă suspecţi şi în cazurile de tâlhării de la Sineşti. În ultimul an şi jumătate s-au înregistrat zeci de atacuri, iar nepăsarea agenţilor i-a încurajat pe hoţi.

Tupeul hoţilor este alimentat însă şi de autorităţi. Unul dintre bărbaţii bănuiţi de furturi din maşini pe raza oraşului Pantelimon, săltat de la Moviliţa, a fost reţinut zilele trecute şi de poliţiştii de la IPJ Ialomiţa pentru aceleaşi suspiciuni de furt, însă a fost lăsat în libertate de procurori, care au considerat că nu reprezintă un pericol public.

Cum acţionau tâlharii

Poliţia a declanşat „ostilităţile“ joi dimineaţa. Zeci de mascaţi au luat cu asalt satul Moviliţa (Ialomiţa) localitate aflată la 12 kilometri de Sineşti. Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean Ilfov, care în ultima lună a monitorizat gruparea hoţilor. Aceştia au dat mai multe lovituri şi în zona pădurii Pustnicu, hoţii furând bani şi carduri din maşinile parcate în zonă. Acasă la unul dintre ei a fost găsită şi maşina folosită la jafuri, un autoturism Volkswagen Golf, model mai vechi, de culoare gri, cu numere bulgăreşti.  

„Cu ajutorul cardurilor contactless furate, hoţii au făcut cumpărături până la pragul sumei de 100 de lei, până la care nu se cere PIN-ul. Sesizarea a fost făcută la Poliţia Pantelimon, dosarul s-a deschis în urmă cu aproximativ o lună, pe 9 aprilie 2018. Gruparea a fost în atenţia noastră în această perioadă, s-a strâns probatoriul necesar demarării percheziţiilor, iar acum am acţionat. Maşina Vokswagen Golf, înmatriculată în Bulgaria ar fi fost utilizată în săvârşirea infracţiunilor“, a explicat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, agent şef adjunct Dragoş Romanescu.

Suspectaţi şi în jafurile de la Sineşti

Potrivit lui Romanescu, cei reţinuţi joi dimineaţă sunt suspecţi şi în jafurile de pe raza localităţii Sineşti. „Având în vedere că suspecţii sunt din Moviliţa, localitate învecinată cu Sineşti, luăm în calcul posibilitatea ca suspecţii să fie implicaţi şi în furturile de acolo. Suspecţii au vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani şi trei dintre aceştia au domiciliul în Moviliţa. Verificăm dacă sunt vizaţi şi de alte dosare“, a mai spus oficialul.

Anchetatorii au şi probe care îi leagă pe suspecţi de jafurile de la Sineşti. Autoturismul Volkswagen Golf găsit la unul dintre indivizi a fost filmat de camerele de supraveghere instalate în zonă, iar în imagini apare şi maşina unui şofer tâlhărit care îi urmăreşte. Victima a rămas fără un laptop, în valoare de 6.000 de lei. I-a urmărit pe hoţi şi a sunat la Poliţie. Numai că agenţii au apărut după o jumătate de ore, timp în care tâlharii s-au făcut nevăzuţi.

De anul trecut şi până acum, peste 50 de şoferi au fost prădaţi în toată ţara. Cele mai multe jafuri - 37 au fost înregistrate pe raza localităţii Sineşti. În patru dintre cazuri, infractorii au folosit metoda înţepării roţilor.

Cercetaţi disciplinar

Nu mai puţin de opt poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa, în frunte cu şeful instituţiei, comisarul-şef Cristian Ivan, sunt cercetaţi disciplinar. Ei sunt acuzaţi că nu au făcut nimic ca să prevină seria de jafuri din localitatea Sineşti. Unul dintre adjuncţii şefului Poliţiei Judeţene Ialomiţa, comisar-şef  Sorin Cricu, aflat în grupul poliţiştilor ialomiţeni vizaţi de ancheta internă, şi-a dat demisia din funcţie. Informaţiile privind jafurile şi tâlhăriile de la Sineşti au ajuns în atenţia opiniei publice după ce un bărbat a povestit pe Facebook cum a fost victima unei tentative de tâlhărie. Ulterior, Poliţia Română a demarat verificări la IPJ Ialomiţa. Drept urmare, s-a declanşat cercetarea prealabilă a inspectorului şef şi a altor poliţişti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite