Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Grevă generală în administraţia locală: judeţele care participă

11
29 Apr 2015 06:20:48
Autor: Roxana Garaiman, Corespondenţi „Adevărul”
Angajaţii din sectorul public nu vor elibera niciun fel de acte în ziua grevei, excepţie certificatele de deces FOTO Adevărul
Angajaţii din sectorul public nu vor elibera niciun fel de acte în ziua grevei, excepţie certificatele de deces FOTO Adevărul

Mâine, administraţiile locale nu vor elibera acte, iar românii nu vor putea plăti taxe şi impozite, cu excepţia urgenţelor, avertizează Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care a declanşat grevă generală.

Ghişeele primăriilor, prefecturilor şi consiliilor judeţene vor fi închise mâine. Asta pentru că funcţionarii publici au decis să declanşeze grevă generală pentru o zi. 

Protestatarii cer aplicarea Legii salarizării unice, pe care Guvernul o amână de la un an la altul, dar şi acordarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă. Dacă problemele ridicate de sindicalişti nu se vor rezolva, funcţionarii vor organiza manifestări de stradă la finalul lunii mai şi grevă generală pe perioadă nedeterminată în luna octombrie.
 
La greva generală vor participa circa 25.000-30.000 de funcţionari, inclusiv cei care lucrează cu publicul, potrivit sindicaliştilor. Totuşi, cele mai multe dintre instituţiile din administraţia publică locală vor asigura o structură minimală de circa 30% din personal, astfel încât să poată servi cetăţenii care au probleme urgente de rezolvat. „Instituţiile din administraţia locală blochează în totalitate activitatea, dar liderii au convenit ca administraţia să acorde anumite servicii, precum cele de stare civilă, de eliberare a certificatelor de deces şi de plată a amenzilor în 24 de ore, deoarece nu dorim să îndreptăm această grevă împotriva cetăţenilor”, a declarat Bogdan Şchiop, secretar general FNSA. Sindicalistul a mai precizat că la nivelul Capitalei, vor intra în grevă generală doar Primăria Generală şi Primăria Sectorului 3.
 

Grevă generală: salariile, sub limita demnităţii

Ultima grevă generală în administraţia publică a durat trei zile şi a avut loc în anul 2010, când Guvernul Boc a decis reducerea salariilor bugetarilor. După cinci ani, tot salariile reprezintă motivul pentru care funcţionarii refuză să meargă la muncă. Sindicaliştii cer Guvernului să aplice Legea salarizării unice, care ar aduce o creştere a salariilor pentru cele mai defavorizate categorii de salariaţi. 
 
„Salariaţii din administraţia publică merg acasă cu salarii foarte mici, deşi între timp a crescut salariul minim pe economie. Legea 284/2010, la care s-a muncit un an şi jumătate împreună cu Banca Mondială, oferă o soluţie bună de salarizare, dar aplicarea ei este amânată în fiecare an, iar acum spun că vor face o altă lege”, susţine Liviu Apostoiu, vicepreşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”.
 
De asemenea, funcţionarii mai doresc ca Guvernul să reia şi acordarea tichetelor de masă, care în anii trecuţi se acordau în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi ajungeau la o valoare de aproape 200 de lei pe lună. În plus, salariaţii din administraţia publică nu primesc în acest moment nici vouchere de vacanţă, pentru că nu s-au publicat normele de aplicare a noii legi. „Este un semnal de alarmă legat de faptul că Guvernul nu aplică legea în vigoare şi legat de politica de discriminare în sectorul bugetar. Dacă anul acesta s-au mai dat bani la educaţie şi sănătate, la administraţia
publică nu s-a dat nimic”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”.
 

Grevă generală: sindicaliştii vor reforma dialogului social

Dacă nu vor obţine ce vor în urma grevei generale de mâine, funcţionarii sunt hotărâţi să iasă în stradă pe 27 mai, în cadrul unui miting ce se va desfăşura în Bucureşti. Mai mult, sindicaliştii sunt determinaţi să strângă semnături pentru declanşarea unei greve generală pe perioadă nedeterminată, în luna octombrie. Totuşi, discuţiile cu reprezentanţii administraţiei centrale vor începe chiar mâine, când confederaţiile sindicale se vor întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi vor solicita „reformarea din temelii a cadrului legislativ şi instituţional privind dialogul social“, potrivit preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. 
 

Grevă generală: judeţele care participă

CONSTANŢA
Şi Serviciul de Taxe şi Impozite Constanţa îşi închide joi porţile pentru o zi de grevă generală. Virginia Uzun, Directorul SPIT Constanţa, spune că motivul grevei este generat de faptul că Guvernul a soluţionat nefavorabil revendicările Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. Membrii Sindicatului Liber „Tomis“ din Administraţia Publică Locală Constanţa vor participa la această grevă generală. Din această cauză, toate sediile Primăriei, dar şi sediile Serviciului Public de Impozite şi Taxe vor fi închise. 
 
SIBIU
Nici angajaţii Primăriei Sibiu nu vor sta deoparte joi. „Toată ziua, toată primăria o închid, nu ghişeele, şi nu intră nimeni în Primărie pe toată perioada zilei de joi“, spune Doru Hanciu, liderul Sindicatului Liber al Angajaţilor din Primăria Sibiu. Singura excepţie este Serviciul de Stare Civilă, unde o persoană va asigura înregistrarea de naşteri sau decese şi căsătoriile. „Nemulţumirea e legată de salariile mici şi de acordarea începând chiar de anul acesta a tichetelor de masă şi a normei de hrană pentru toţi angajaţii din administraţia publică locală“, mai spune Doru Hanciu. La Consiliul Judeţean Sibiu nu se va face grevă generală joi, angajaţii de aici fiind afiliaţi unei alte structuri sindicale.
 
BRAŞOV
„Dorim aplicarea Legii 284/2010, a salarizării unice, cu actualizarea sumei de 600 de lei, şi acordarea de tichete de masă pentru tot personalul“, spune şi Tiberiu Popa, liderul sindicaliştilor de la CJ Braşov. La Braşov şi-au anunţat intenţia de a intra în grevă funcţionarii de la primării şi de la Consiliul Judeţean. Greva generală va modifica programul de lucru al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Primăriei Braşov. Astfel, căsătoriile programate pentru data de 30 aprilie au fost reprogramate o parte pentru data de 2 mai sau pentru săptămâna viitoare.
 
DOLJ
Chiar dacă au anunţat că vor intra şi ei joi în grevă generală, funcţionarii din administraţia publică din Dolj spun că vor asigura totuşi minimul de servicii pentru public. „Greva are loc din cauza salarizării. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că din data de 1 octombrie 2008 nu au mai avut loc creşteri salariale. Guvernul ne-a anunţat că vrea să reducă şi personalul. Populaţia nu va fi afectată, se va asigura minimul de servicii“, a precizat Ringo Dămureanu, preşedinte Forţa Legii.
 
CLUJ
În judeţul Cluj nu s-a stabilit încă dacă în ziua grevei vor fi închise toate ghişeele administraţiei locale. Funcţionarii de stat din judeţul Cluj vor intra în grevă generală pe 30 aprilie, dar în cursul zilei de astăzi vor discuta la Primăria Cluj-Napoca dacă serviciile de stare civilă, eliberare certificate de decese şi plăţi amenzi vor funcţiona sau nu în ziua de grevă. „Această grevă nu este îndreptată împotriva cetăţenilor“, spune secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Bogdan Şchiop. „Facem grevă din cauza dezinteresului manifestat de Guvern. Manifestările din acest an nu au sensibilizat Guvernul actual, care mimează dialogul social“, adaugă Şchiop.
 
IAŞI
Liderii sindicali ai funcţionarilor publici din Consiliul Judeţean Iaşi au anunţat că nu vor participa la greva generală de pe 30 aprilie. „În această hârtie pe care am primit-o ni se precizează că revendicăm liberalizarea tichetelor de masă şi salarii majorate, or, solicitările noastre sunt mult mai numeroase. Funcţionarii CJ Iaşi sunt afiliaţi în majoritate la SED LEX şi am hotărât deja că 30-35 de angajaţi din Iaşi se vor deplasa la Bucureşti pentru mitingul de protest programat pentru data de 27 mai“, a precizat Georgiana Niculescu, lider sindical al funcţionarilor din CJ Iaşi. La nivelul Primăriei Iaşi, liderii sindicali aşteptau încă în cursul zilei de ieri completarea tabelelor în care angajaţii au fost solicitaţi să-şi exprime opţiunea în legătură cu protestul de joi. Estimările arată că, cel mai probabil, nu va exista o grevă generală nici la nivelul primăriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Little Devil
29.04.2015, 07:11:56

Pai la cum au lucrat astia pana acum, am crezut ca sunt in greva de ceva ani buni, mai ramane sa vedem cand se pensioneaza ca nici atunci nu ne dam seama.

-1 (7 voturi)
Sorin Barbul
29.04.2015, 07:13:59

Nu am o simpatie deosebită pentru conțopiști, dar au lucrat prea bine față de felul cum erau plătiți.

-2 (8 voturi)
adevar
29.04.2015, 07:28:07

BAI tata de ce nu faceti voi la ziar UN REPORTAJ la BIG BERCENI-PIATA SUDULUI sa scrieti cum de un an de zile nimeni nu misca un fier la pasajul ce urmeaza a fi facut in 5 ANI si care a ingrozit toti locuitorii cartierului ! Scrieti ma ceva si de viata de zi cu zi a prostimii!

-2 (2 voturi)
Paul_
29.04.2015, 10:14:39

Inainte de 1989 erau 800.000 de bugetari. De atunci nu s-au angajat mai multi profesori sau doctori. Deci este loc de dublarea salariilor in administratia publica.

-4 (6 voturi)
eueueueuu eueueueu
29.04.2015, 11:21:56

Niste puturosi, supa ce ca se misca ca niste babe , acum isi iau inca o zi libera in plus se ce nu au facut greva de azi , ca stateau pana luni 5 zile , concediu pe banii nostrii, niste nesimtiti.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările