Guralivul Ponta a uzat la DNA de dreptul la tăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost luni la sediul DNA FOTO Mediafax
Victor Ponta a fost luni la sediul DNA FOTO Mediafax

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe averea premierului Victor Ponta, care a fost chemat luni la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acest lucru, dar şi că s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva sa.

Mai exact, acesta nu mai este suspect în dosarul „Turceni-Rovinari“, în care este cercetat alături de Dan Şova, ci inculpat. Acuzaţiile: fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Victor Ponta nu a fost pus însă sub control judiciar cu toate că în acest moment al cercetărilor anchetatorii puteau lua această măsură. 

Tot luni, premierul a fost invitat de procurorul de caz să dea explicaţii în legătură cu cele 19 infracţiuni de care este acuzat, dar acesta a refuzat. 

S-a folosit de dreptul la tăcere

Victor Ponta era aşteptat la ora 11.00 la DNA, dar a ajuns cu un sfert de oră mai devreme. S-a prezentat în faţa anchetatorilor în cârje, bărbierit, îmbrăcat lejer, fără cravată, cu o cămaşă albă şi pantaloni închişi la culoare. La intrarea în sediul DNA, a încercat şi câteva glume cu jurnaliştii prezenţi acolo. „Eu nu am mai pomenit să vreau să merg la DNA şi voi să nu mă lăsaţi”, le-a spus premierul ziariştilor care încercau să-i ia o declaraţie înainte să dispară în sediul instituţiei unde era aşteptat. Nu a stat mai mult pentru că a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor. Asta în condiţiile în care nu demult declara că „voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri (5 iunie când a fost chemat prima oară la DNA – n.r.)”.

Evită să spună dacă pleacă din fruntea Guvernului

Înainte de a se urca în maşină, Ponta a fost întrebat de jurnalişti şi dacă demisionează din funcţia de premier. „Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament”.  Ulterior a constatat că ziariştii i-au rupt o cârjă. „Stai, stai, stai că mi-au rupt cârja...pe bune”, s-a plâns Ponta ofiţerilor SPP.

Acuzaţiile aduse

În ordonanţa procurorilor se arată că există probe din care rezultă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii“ de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi al persoanelor din sfera relaţională a acestuia.

„În 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor. În convenţia încheiată pe o perioadă nedeterminată s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, au scris procurorii în ordonanţă.

Ulterior, printr-un act adiţional, onorariul avocatului Ponta s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună. 

„Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi“, mai arată anchetatorii.

Procurorii susţin că Victor Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii“ pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-uncomplex rezidenţial din Bucureşti.

Trebuia să afle noile măsuri în urmă cu fix o lună

Victor Ponta a fost chemat la DNA pentru a-i fi aduse noutăţile din dosar încă din 14 iunie, dar atunci a ales să se interneze la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia şi pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în ţară în 8 iulie, după o absenţă de aproape o lună.

La cinci zile după ce s-a întors în ţară, Ponta a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată duminică seară pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere“ în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în Justiţie.

Modificări în declaraţia de avere

În luna mai, cu mai puţin de o lună înainte de a afla că este suspect în dosarul în care este anchetat şi Dan Şova (5 iunie – n.r.), premierul Victor Ponta a vândut două apartamente, a dobândit un altul, prin schimb cu socrul său, Ilie Sârbu, a donat o casă de vacanţă, a cedat maşina Citroën şi a declarat că deţine o cotă de 1/2 dintr-o casă de vacanţă la Cornu, pentru care până în 2014 titular era doar soţia sa.

Dreptul la tăcere după Codul Penal

Potrivit Art. 109 „Modul de ascultare” în faţa procurorilor, inculpatul este lăsat să declare tot ceea ce doreşte referitor la fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată, după care i se pot pune întrebări. 

De asemenea, la alineatul 2 acelaşi articol arată că inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât şi în cursul audierii, iar organul judiciar, când consideră necesar, poate permite acestuia să utilizeze însemnări şi notiţe proprii. Şi nu în ultimul rând, alineatul 3 spune că „în cursul audierii, suspectul sau inculpatul îşi poate exercita dreptul la tăcere cu privire la oricare dintre faptele ori împrejurările despre care este întrebat”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite