Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Guvernatorul şopârlelor

4
7 May 2014 18:38:14
Mihai Angheluţă
Mugur Isărescu, un guvernator echidistant, la fel de apropiat oricăreia dintre puteri...
Mugur Isărescu, un guvernator echidistant, la fel de apropiat oricăreia dintre puteri...

„Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Doar pentru profit trebuia să dau peste 1 miliard”. Raportat la cifra de afaceri, Isărescu face profit mult peste Dacia, aproape cât OMV Petrom. Şi atunci de ce e nemulţumit? Sau e doar interesat să promoveze „o decizie politică”? „Nu le spun eu ce sa facă, spun ce trebuie“...

„Mi se pare că a devenit chiar mai greu să faci afaceri în România. (…) Într-un trimestru am plătit trei miliarde de lei vechi către stat. Când mi-a spus cât trebuie să plătească firma impozit pe profit, i-am trântit telefonul în nas contabilului“, a declarat Isărescu, referindu-se la firma la care este acţionar, Măr SRL. „Poate că sunt şi eu subiectiv, dar ba impozit pe aia, ba pe aialaltă....Mi se pare prea mult! Nici chiar aşa!“, a adăugat guvernatorul BNR.

Ipocrizii de patron satisfăcut

Ca să fie foarte clar despre ce vorbeşte bancherul, firma sa, Măr SRL, se ocupă în principal cu o podgorie şi mai nou, cu o pensiune, aceasta din urmă construită din fonduri europene.

Având-o ca asociat şi pe Elena Isărescu, Măr a avut pe 2012 un profit net de 471 de mii de lei şi un număr de 14 angajaţi (doingbusiness.ro). Presupunând o medie salarială la nivelul ţării în care acţionarul principal al Măr guvernează bancar, rezultă că profitul net al firmei acestuia este cât tot ce a plătit în contul angajaţilor săi (salarii nete, taxe şi contribuţii, asigurări etc.).

Mai mult, raportat la cifra de afaceri de 2,6 mil. de lei, rata profitului firmei de bancher cu preocupări agro-turistice a fost de peste 18%. Un adevărat „Apple” de România! Fiindcă 12-15% rată a profitului raportat la cifra de afaceri este una foarte mare chiar într-o economie sănătoasă, nu una ciungă şi în cârje, precum a României. Ceea ce au scos Isărescu şi familia sa este mult peste Automobile Dacia SA Piteşti (aprox. 2,2% profit raportat la cifra de afaceri) sau Farmec SA (5,7%) ori Visual Fan cu ale sale produse hi-tech AllView (11,2%), fiind aproape cât OMV Petrom în 2012 (20,2%).

Pe anul trecut, din spusele guvernatorului, impozitul pe profit e „un miliard” - ditamai bancherul nici acum n-a ajuns să gândească în spiritul (leului) nou... Deci profitul net a trecut de 500 de mii de lei, adică peste 120 de mii de euro.

Şi te mai plângi, coane Isărescule? Ba te mai şi vaiţi de banii dumitale din postul plătit din banii noştri...

Pensiunea ridicată recent de familia Isărescu. Sursa foto: casaisarescu.ro

Manipulări de fost prim-ministru

În vacarmul actual al „bătăliei” pentru profitul reinvestit - declanşate de un anume mogul foooarte apropiat puterii actuale, să nu uităm! - reacţia „civilului” întreprinzător Isărescu parcă începe să aibă... sens. Sensul manipulării publicului, evident, că nu te poţi pretinde trăsnit peste noapte de nişte adevăruri pe care toţi le urlăm de ani de zile, inclusiv de pe vremea când domnia sa era prim ministru, ba mai vroia şi preşedinte...

Văicărelile lui Isărescu frizează cel puţin simţul realităţii. Cu necazurile astea trăim noi, ceilalţi, în fiecare zi! E posibil ca Isărescu să nu fi aflat încă asta? Ruşine lui, atunci! Plus un detaliu: lui Isărescu, cu siguranţă, încă nu i-au venit în control garda, protecţia consumatorilor, pompierii, sanepidul etc. Poate că nici n-a plătit la primărie taxa pentru orarul de funcţionare sau cea de publicitate pentru pancarta pe care stă scris numele firmei...

Pe de altă parte, în spiritul inacţiunilor guvernatorului BNR în zona unde cetăţenii ar avea de câştigat, recte serviciile bancare, dar şi al unor memorabile „păreri” ale sale soldate ulterior cu tot felul de influenţe pe piaţa de capital ce au adus câştiguri „băieţilor deştepţi” şi sărăcie pălmaşilor, declaraţia fostului premier pare a avea alte conotaţii. Adică cetăţenii se întind pe jos de foame, ca reptilele, iar guvernatorul se ţine de şopârle...

Nu le spun eu ce sa facă, spun ce trebuie...

Încotro bate monedă guvernatorul?

Păi, la cât de bine îi merge de fapt şi cât de puţin preocupat s-a dovedit a fi de soarta românilor în general, Mugur Isărescu este posibil să fi avut, de fapt, doar de colportat un mesaj folositor anumitor interese... Pare a fi o propagandă pentru reducerea impozitelor oricum ridicole pe care le plătesc în prezent multinaţionalele.

Monopoluri, mai mult sau mai puţin mascate, care fac 80% din PIB-ul real al României, dar cu numai 20% din angajaţi, sunt taxate la fel ca micii întreprinzători Aceştia însă dau de lucru la 80% din români, nu beneficiază de tot felul de facilităţi „strategice” şi se aleg doar cu firimituri. Apropo de fondurile europene din care familia Isărescu şi-a făcut pensiune, ele provin şi din taxe şi impozite româneşti. Că ele sunt „deturnate” în final către aceleaşi multinaţionale, de exemplu prin cumpărarea de materiale de construcţii de zeci de ori mai mari decât preţul de cost, asta e deja o altă discuţie.

Să susţii legiferarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit într-un asemenea context economic, cu asemenea cifre - atât la marja de profit, dar şi la valoarea profitului în sine vizavi de cheltuielile salariale - mi se pare o măsură cel puţin periculoasă. Mai ales că ştim cu toţii în ce „reinvesteşte” micul întreprinzător român: case pe firmă, vile pe firmă, maşini pe firmă, consumabile casnice pe firmă, protocol pe firmă şi, tot aşa, trai privat nineacă pe banii firmei, de la scobitori la vacanţe în insule. Ba, mai rău, şi datorii pe firmă care într-un final se transformă în insolvenţă şi praf şi pulbere la buget...Cât despre marile firme, măcar prin impozitele plătite pe profit să mai compenseze din răul făcut societăţii prin statutul de sclavi salarizaţi al foarte multor angajaţi...

 

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Radu Mircea
7.05.2014, 20:24:04

INVIDIOSULE .....

+1 (1 vot)
Mihai Angheluţă
7.05.2014, 21:16:40

:)) Tare asta!

+2 (2 voturi)
Alexandru Doca
9.05.2014, 10:53:54

Din spusele unor economisti,firmele cu capital strain nu platesc decat 2-3 % din profit ,denaturand/aranjand datele contabile ! Iar d-l Isarescu stie de toate dar nu stie cum se imparte profitul intre actionariat si salariati in U E. Acolo salariatii i-au peste 50 % din profit, pe cand in Romania trebuiau sa incaseze cel mult 10 % dar contaractul colectiv de munca de nivel national prevedea negocierea procentului cu patronatul [N-a vrut niciun patron sa negocieze,tocmai pt. a nu plati salariatilor participarea la profit!] Si astfel ca salariatii n-au luat si nu iau nimic din profitul care se duce peste granita sau ramane la patroni gen-Isarescu care ar face infarct, daca i-ar spune contabilul sa plateasca salariatilor multe miliarde de lei participare la profit,fiindca ei muncesc !

+2 (2 voturi)
Serban Duca
10.05.2014, 14:05:28

D-le Angheluta. Când comparati procentul profitului DACIA sau a unor multinationale cu PROCENTUL profitului firmei lui Isarescu va faceți ca uitati sa mentionati si cifra de afaceri si asta deformeaza esential realitatea. De asemenea atunci când criticati posibilitatea ca profitul reinvestit sa fie scutit de impozit ar trebui sa spuneti si cât costa crearea unui loc de munca, poate ar veni cu picioarele pe pământ cei ce promit milioane de locuri de munca si mai ales al celor care ii cred. Când faci propaganda de stânga ar trebui sa ai si argumente corecte. Sa auzim numai de bine.