Guvernul îţi dă premiu dacă faci şi ceva legal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanătăţii
Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul Sanătăţii

Citesc o ştire: noului ministru al Sănătăţii, după ce s-a gândit bine cum să arate că el e altfel decât cei de dinainte, i-a venit următoarea idee: să îi premieze pe directorii de spitale care raportează datele reale cu privire la nu ştiu ce!

 Însă original nu este, toţi miniştrii şi toate guvernele, de la Petre Roman, încoace s-au întrecut în a-i premia pe cei care fac ceea ce trebuie şi este de aşteptat să facă. Ai reducere dacă îţi plăteşti nişte impozite la timp, ţi se reduce penalizarea, sau chiar ţi se şterge cu totul dacă te înduri, într-un final, să plăteşti ceea ce ar fi trebuit să plăteşti cu mult timp în urmă, primele nu se dau pentru că ai făcut ceva în plus pentru instituţie, ci pentru că exişti, muncitorii beţi de la Oil Terminal primesc mărire de salariu pentru că nu au dat foc la depozitele de carburanţi, şi tot asa…
 
Ponta a făcut mare caz din scăderea impozitelor. Singurul lui argument (dar şi al tuturor celorlalţi de dinaintea lui), spus cu mândrie pe toate canalele de televizor, de câte ori a avut ocazia, era că aşa va scădea evaziunea fiscală!!! Să aduci un astfel de argument, ca prim-ministru, mai ales, e ruşinos, e lamentabil. E o recunoaştere publică a neputinţei tale şi a celor din guvernul tău. Nu cred că şi-a dat seama, habar nu are ce înseamnă justiţie socială, aşa după cum nu a înţeles mai nimic din câte i s-au întâmplat, presupun. Sau ne-a luat chiar pe toţi de proşti? Însă am tot scris despre asta.
 
Când trăieşti şi munceşti în societate, lucrurile se fac într-un singur fel, nu în mai multe: când faci ceea ce ai promis, ţi se dă (plăteşte) ceea ce ţi s-a promis, când faci mai mult decât atât ţi se dă o primă, când faci mai puţin eşti penalizat, iar când faci ceva ilegal eşti băgat la închisoare. Dacă faci altfel, nu e bine. Orice student de la psihologie sau de la sociologie îţi poate demonstra. Să o faci, însă, din nişte calcule electorale cinice, e cam necivilizat, dacă nu chiar ilegal…
 
Dar punem pariu că în curând Tobă ne va anunţa că va da câte un voucher de 50 de lei pe lună fiecărui şofer care nu îşi mai parchează maşina pe trotuar, iar Costescu le va da câte un porc de Crăciun muncitorilor de la CFR că să nu mai raporteze avarii fictive pentru a ponta orele suplimentare şi a pleca cu materialele acasă?
 
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite