Guvernul ungar şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta.

Într-un comunicat, Guvernul ungar anunţă că a luat această decizie după suspendarea activităţii unui liceu catolic la Târgu Mureş.

„Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas neprietenos şi foarte grav al României“, a declarat Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.

Secretarul de stat  a declarat că decizia de a suspenda funcţionarea liceului nu a fost menţionată înainte de vizita ministrului de Externe al Ungariei în România. El e de părere că vor fi afectate sute de familii maghiare, menţionând că „e trist că acest lucru se întâmplă înainte de începerea şcolii“. Oficialul a cerut României să rezolve în cel mai scurt timp posibil problema învăţământului şcolar în limba  aghiară în Târgu Mureş.

„Ungaria a privit România ca un partener strategic şi ca pe un aliat important şi, din punctul nostru de vedere, nu există nicio schimbare după această problemă. Sunt recunoscător că partea română a primit cu cordialitate săptămâna trecută delegaţia maghiară“, a transmis Levente Maguyr. 

El se declară însă nemulţumit că elevii nu îşi pot continua studiile în limba maternă, precizând că le-au fost înşelate aşteptările şi că partea română nu a ţinut cont de toate propunerile maghiarilor, scrie agenţia de presă MTI. 

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în legătură cu acest subiect.

Sute de oameni au protestat miercuri, în faţa Prefecturii Mureş pentru funcţionarea unui liceu catolic desfiinţat de o hotărâre judecătorească definitivă din iunie 2017. Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

Însă Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş susţine că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu mai există, în urma unei decizii judecătoreşti definitive luate în iunie.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ, notează Agerpres în pagina electronică.

România şi-a depus candidatura la OCDE acum câţiva ani şi pe 8 septembrie urma să fie luată o decizie finală.

Reacţia MAE

„Autorităţile centrale au în atenţie situaţia acestei unităţi de învăţământ pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să răspundă interesului solicitanţilor şi să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorităţi şi persoanele interesate“, dă asigurări MAE într-un comunicat.

MAE atrage atenţia asupra transformării cazului din Târgu Mureş într-un subiect de campanie în Ungaria şi că orice relatare despre nerespectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii.

„Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.

Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.

Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România,  în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.

Orice încercare de prezentare a situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii, existând numeroase exemple de unităţi de învăţământ la toate nivelurile de educaţie care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educaţie în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparţinând minorităţii maghiare.

În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc“, se arată în comunicatul MAE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite