Guverul aprobă revoluţia propusă de MApN la Cantacuzino: triplarea numărului de angajaţi şi activităţi în domeniu strategic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a aprobat planurile pe care MApN le are pentru Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”
Guvernul a aprobat planurile pe care MApN le are pentru Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Actul normativ reglementează, printre altele, stabilirea modului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a numărului maxim de posturi.

MApN a făcut, recent, publice  planurile sale cu  Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” . Documentul conţine şi decizia de suplimentare a personalului sau structura bugetului instituţiei. 

Războiul hibrid  sau bioterorismul

Conform documentelor MApN, numărul maxim de posturi a fost suplimentat pentru că, pe langă producţia de vaccin, se vrea “reluarea activitătii şi întărirea centrului de diagnostic medical cu adresabilitate civilă şi militară” . Creşterea numărului de angajaţi se va face şi pentru că se doreşte “dezvoltarea capabilitătilor de cercetare-dezvoltare” şi menţinerea în condiţii perfecte de securitate a “Colectiei naţionale de culturi microbiene şi celulare”. 

Salariaţii de la Cantacuzino se vor ocupa şi de chestiuni strategice. Ei  vor pune la punct structurile şi vor participala  dezvoltarea unitătilor “capabile să fie la dispoziţia Guvernului României în cazul unui război hibrid” sau vor asigura buna funcţionare a “Unitătii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism”.  Astfel, numărul maxim de posturi finanţate din subvenţii de la bugetul de stat va fi 1075.   În prezent sunt 377 de angajaţi. 

Bugetul creşte în fiecare an

 Cheltuielile institutului vor fi finanţate de la bugetul de stat şi în următorii ani vor fi de 53 de milioane de lei în 2018, 58 de milioane de lei în 2019, 63 de milioane de lei în 2020 şi 68 de milioane de lei în 2021. Cea mai mare parte a banilor, cam 80 la sută, va merge la cheltuielile cu personalul. 

Cine va conduce 

 Potrivit documentelor MApN,  conducerea Institutului Cantacuzino va fi asigurată de consiliul de administraţie şi de comandant-director general.  Consiliul de administraţie este format din 9 membri, numiţi prin ordin al ministrului apărării naţionale. Din acesta fac parte: comandantul-director general, care este preşedintele consiliului de administraţie, preşedintele consiliului ştiinţific al Institutului Cantacuzino, 3 specialişti ai Ministerului Apărării Naţionale, un reprezentant al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, un reprezentant al Ministerului Sănătătii, un reprezentant din Ministerul Cercetării şi Inovării şi un specialist din domeniul de activitate al institutului. 

 Complexul laborator  care poate studia Ebola sau Marburg 

 Printre ţintele declarate de MApN  pentru Cantacuzino se află “operaţionalizarea” laboratorului de tip BSL-4. Această dotare este foarte rară.  Cu cel mai înalt nivel de sigurantă biologică, un laborator BSL-4 poate lucra cu microbi extrem de periculoşi şi exotici. Infecţiile cauzate de aceste tipuri de microbi sunt frecvent fatale. 

Două exemple de astfel de microbi ar fi Ebola şi Marburg. Că măsuri de sigurantă în aceste laboratoare putem menţiona că personalul trebuie să poarte echipament de protecţie individuală şi un costum complet pe corp, cu aer comprimat şi cu presiune pozitivă. 

Oricum, un laborator BSL 4 este izolat într-o clădire separată şi beneficiază de surse dedicate de alimentare şi canalizare.    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite