Hackeri prinşi de DIICOT, după ce au făcut schimburi de „experienţă“ pe Facebook. 18 suspecţi duşi la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O grupare de hackeri ai căror membri făceau schimburi pe Facebook cu datele victimelor a fost destructurată de procurorii şi poliţiştii anti-crimă organizată în urma a 19 percheziţii, efectuate în 11 judeţe. Hackerii foloseau două grupuri pe reţeaua de socializare, pentru a vinde datele informatice sustrase sau pentru a posta imagini din timpul atacurilor cibernetice.

Mai exact, este vorba despre 18 persoane duse la audieri, specializate în săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. 

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2016 – 2018, membrii grupării au creat două grupuri pe o reţea de socializare în cadrul cărora au desfăşurat activităţi ilegale îndreptate împotriva siguranţei şi integrităţii sistemelor informatice. În perioada 26.12.2016 - 10.04.2020 o parte din membrii celor două grupuri de facebook au postat date informatice obţinute în urma atacurilor informatice desfăşurate sau a transferului neautorizat, respectiv sisteme informatice (…) cu drepturi de acces, conturi de utilizatori şi parole aferente unor aplicaţii informatice, platforme de jocuri virtuale, aplicaţii de poştă electronică, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora”, se arată în comunicatul DIICOT.

De asemenea, o parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicaţie de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice.

Cele 19 percheziţii domiciliare au fost efectuate pe raza judeţelor Iaşi, Botoşani, Neamţ, Mureş, Ialomiţa, Argeş, Suceava, Galaţi, Arad, Timiş, şi Gorj.

Ce au găsit anchetatorii la percheziţii

„În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe hard-disk-uri, unităţi centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie şi diverse înscrisuri”, se mai arată în comunicat.

La descinderi au participat procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Oradea.

Ei au avut sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Timişoara, Piteşti, Mureş, Galaţi, Iaşi şi Suceava, respectiv al Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Gorj, Ialomiţa, Neamţ şi Botoşani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite