Hackerul "Guccifer" a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Guccifer“, la prima arestare, pe vremea când se numea „Micul Fum”. FOTO: Arhivă Adevărul
„Guccifer“, la prima arestare, pe vremea când se numea „Micul Fum”. FOTO: Arhivă Adevărul

Judecătoria Sectorului 5 a emis, joi, mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Marcel Lazăr Lehel - hacker-ul cunoscut sub numele de "Guccifer", reţinut miercuri de procurorii DIICOT, care îl acuză că a spart mail-urile mai multor vedete, dar şi pe cele ale şefului SRI.

Decizia de arestare preventivă nu este definitivă şi poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.

Hackerul arădean "Guccifer" a fost adus, miercuri, la sediul DIICOT central, unde a fost audiat în legătură cu acuzaţiile de infracţiuni informatice ce i se aduc, după ce ar fi spart conturile de mail şi Facebook ale mai multor vedete, dar şi căsuţele poştale electronice ale şefului SRI, George Maior.

Potrivit anchetatorilor, hackerul ar fi spart căsuţele de poştă electronică de Yahoo şi Gmail ale şefului SRI George Maior, după care i-ar fi trimis acestuia, pe adresa de email de pe serverul SRI, un mesaj ce conţinea un link către date extrase din cele două căsuţe de email personale.

Cel cunoscut ca "Guccifer" a fost adus în Bucureşti, la sediul central al DIICOT, după ce a fost prins, miercuri, de procurorii DIICOT, în urma unei percheziţii la locuinţa sa din judeţul Arad.

A spart conturile de mail ale mai multor personalităţi politice

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" şi "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail şi de facebook ale unor persoane publice, printre care directorul SRI George Maior, Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.

Hackerul "Guccifer" a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise.

"Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor în cauză", a precizat DIICOT.

Anchetatorii români au cooperat în această cauză cu autorităţi din Statele Unite ale Americii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat pe 8 februarie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Bărbatul este acuzat că, în perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.

În 19 august 2011, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 40 de ani, a fost reţinut, pentru comiterea a 25 de infracţiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracţiuni de modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, 25 de infracţiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi 15 infracţiuni de violarea secretului corespondenţei.


Contul de mail al şefului SRI a fost spart de hackerul care a dezvăluit idila dintre Colin Powell şi Corina Creţu. Maior: „Micul Guccifer va fi prins“

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, face parte din cele mai noi victime ale cunoscutului hacker, Guccifer, specializat în spargerea căsuţelor de email ale politicienilor din întreaga lume. Potrivit ultimelor informaţii, şefului SRI i-a fost accesat abuziv contul Yahoo de mail şi i s-a schimbat parola de acces.

UPDATE Celebrul hacker Guccifer din Arad, care a spart adresa de e-mail a şefului SRI, George Maior, audiat la DIICOT

Hackerul Guccifer, care a spart adresa de e-mail a şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior,  a fost săltat de procurorii DIICOT din Arad, în urma unei percheziţii domiciliare. Guccifer, suspectat că a accesat în mod repetat şi fără drept conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România şi din străinătate, este recidivist, fiind deja condamnat definitiv pentru acţiuni similare.

Ai fost afectat de atacul hackerilor asupra Yahoo? Cum te poţi proteja şi de ce ţinta au fost utilizatorii din Europa de Est

Utilizatorii Yahoo! din România se regăsesc pe lista celor mai afectaţi din cauza unor hackeri care au atacat serviciile companiei. BitDefender informează cu privire la acest atac, cum funcţionează strategia atacatorilor, dar şi cum te poţi proteja.

Cotidianul american „The New York Times”, victima unui dublu atac cibernetic al unui grup de hackeri sirieni

Pagina de internet şi de Twitter a cotidianului american „The New York Times” a fost atacată marţi de hackeri, fiind al doilea incident de acest fel în aceeaşi lună. Un grup sirian cunoscut drept „Armata Electronică Siriană”, loial preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic.

Baza de date Schengen, compromisă de hackeri

Fondatorul site-ului Pirate Bay este suspectat de atacarea unor servere ale poliţiei daneze, unde se aflau inclusiv date din Sistemul Informaţional Schengen, anunţă Associated Press. Poliţia daneză a precizat că, alături de suedezul Gottfrid Svartholm Warg, fondator al Pirate Bay, mai există şi un suspect danez.

Informaţiile care te ajută să înţelegi mai bine cel mare atac cibernetic din istorie

Specialiştii în securitate au raportat, miercuri, că o grupare de hackeri a pus la cale cel mai mare atac cibernetic. Atacul este considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie: cum au reuşit hackerii să lovească sub centură internetul din Europa

Un atac cibernetic de proporţii a fost raportat ieri în Europa, fiind considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale. Detaliile asupra atacului încep să apară.

O hartă interactivă îţi arată câmpul de luptă al războiului cibernetic

Planeta se află în mijlocul unui război cibernetic. Atacurile informatice nu mai vin numai din camerele întunecate ale hackerilor, ci şi din clădirile guvernamentale. Internauţii pot observa aceste atacuri în timp ce se întâmplă.

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de care vorbeşte SRI?

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de la finalul lunii februarie când şi România a fost atacată? Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat că atacul a avut chiar un impact mai mare decât cel al Red October.

SRI: „Octombrie Roşu“, cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

DOCUMENT Uniunea Europeană ia măsuri de protecţie împotriva hackerilor. Noua strategie de securitate cibernetică

Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de securitate cibernetică. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului de atacuri informatice, potrivit jurnaliştilor TechCrunch.

Hackerii români i-au disperat pe americani

FBI a deschis de 12 ani la Bucureşti o filială pentru a combate infracţionalitatea informatică din ţara noastră, care îi afectează în mod direct pe cetăţenii americani. De atunci, atacurile date de hackerii români la coturile americanilor nu au scăzut. Dimpotrivă, au creat prejudicii de milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite